Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας ανέθεσε στον Τζαφάρ Χασάν, τον κύριο βασιλικό του σύμβουλο, τη θέση του πρωθυπουργού, μετά την παραίτηση της κυβέρνησης που ανακοινώθηκε σήμερα. Η απόφαση αυτή έρχεται λίγες ημέρες μετά τις βουλευτικές εκλογές, στις οποίες ενισχύθηκε η ισλαμιστική αντιπολίτευση στο φιλοαμερικανικό βασίλειο.
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Μπισέρ Χασάουνεχ, θα παραμείνει στη θέση του ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός μέχρι να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση.
Ο Χασάν, ο οποίος είναι επικεφαλής του γραφείου του βασιλιά και έχει διατελέσει υπουργός Σχεδιασμού, αντικαθιστά τον Χασάουνεχ, έναν έμπειρο διπλωμάτη και πρώην βασιλικό σύμβουλο που είχε αναλάβει το αξίωμα πριν από περίπου 4 χρόνια, σύμφωνα με την ανακοίνωση του παλατιού.
Η ίδια ανακοίνωση επιβεβαιώνει ότι ο Χασάουνεχ θα παραμείνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός μέχρι να σχηματιστεί νέο υπουργικό συμβούλιο.
Σπουδές στο Harvard
Ο Χασάν, με σπουδές στο πανεπιστήμιο Harvard και αναγνωρίσιμος τεχνοκράτης, θα κληθεί να διαχειριστεί τις προκλήσεις που προκύπτουν από την επιρροή του πολέμου στη Γάζα στην οικονομία της Ιορδανίας. Αυτή η οικονομία έχει πληγεί σοβαρά από τη μείωση των επενδύσεων και την πτώση του τουρισμού.
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός είχε προσπαθήσει να προωθήσει μεταρρυθμίσεις που είχε εισηγηθεί ο βασιλιάς Αμπντάλα, με στόχο να αναστρέψει μια δεκαετία χαμηλής ανάπτυξης, που κυμαινόταν γύρω στο 2%. Αυτή η ανάπτυξη είχε επιδεινωθεί από την πανδημία και τις συγκρούσεις στο γειτονικό Ιράκ και Συρία.
Το παραδοσιακό συντηρητικό κατεστημένο έχει κατηγορηθεί ότι δυσκολεύει τις εκσυγχρονιστικές προσπάθειες που υποστηρίζει ο φιλοδυτικός μονάρχης, φοβούμενο ότι οι φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις θα υπονομεύσουν την εξουσία του.
Οι πολιτικοί επισημαίνουν ότι ένα από τα κύρια ζητήματα στο εξής θα είναι η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων που καθοδηγούνται από το ΔΝΤ και η μείωση του δημόσιου χρέους, το οποίο υπερβαίνει τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια, σε μια χώρα με υψηλό ποσοστό ανεργίας, της οποίας η σταθερότητα στηρίζεται σε δισεκατομμύρια δολάρια ξένης βοήθειας από δυτικούς χορηγούς.
Οι νικητές των εκλογών
Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι και οι σύμμαχοί τους, που υποστηρίζουν την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, σημείωσαν σημαντική άνοδο στις εκλογές της Τρίτης, ενισχυμένοι από την οργή που προκάλεσε ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα.
Οι ισλαμιστές κέρδισαν 31 έδρες, τις περισσότερες από τότε που αναβίωσε η κοινοβουλευτική ζωή το 1989, μετά από δεκαετίες στρατιωτικού νόμου, καθιστώντας τους τη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στο κοινοβούλιο.
Σε μια χώρα όπου το αντισραηλινό αίσθημα είναι ισχυρό, οι ισλαμιστές έχουν ηγηθεί μερικών από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην περιοχή υπέρ της Χαμάς, γεγονός που, σύμφωνα με τους αντιπάλους τους, τους έχει βοηθήσει να αυξήσουν τη δημοτικότητά τους.
Αν και η νέα σύνθεση του κοινοβουλίου των 138 μελών διατηρεί μια φιλοκυβερνητική πλειοψηφία, η πιο δυναμική αντιπολίτευση υπό την ηγεσία των ισλαμιστών θα μπορούσε να αμφισβητήσει τις μεταρρυθμίσεις της ελεύθερης αγοράς και την εξωτερική πολιτική που υποστηρίζεται από το ΔΝΤ, όπως αναφέρουν διπλωμάτες και αξιωματούχοι.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ιορδανίας, οι περισσότερες εξουσίες παραμένουν στον βασιλιά, ο οποίος διορίζει τις κυβερνήσεις και μπορεί να διαλύσει το κοινοβούλιο. Η συνέλευση μπορεί να αναγκάσει ένα υπουργικό συμβούλιο να παραιτηθεί μέσω πρότασης δυσπιστίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ