13.9 C
Athens
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΗΠΑ: Η Ρωσία είχε προειδοποιήσει για επίθεση στην Ουκρανία με Oreshnik

ΗΠΑ: Η Ρωσία είχε προειδοποιήσει για επίθεση στην Ουκρανία με Oreshnik

Σύμφωνα με έναν Αμερικανό αξιωματούχο, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν προειδοποιηθεί από τη Ρωσία λίγο πριν από την εκτόξευση του πειραματικού βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς Oreshnik στο Ντνίπρο της Ουκρανίας, μέσω καναλιών που χρησιμοποιούνται για τον περιορισμό του πυρηνικού κινδύνου.

Το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι οι ΗΠΑ ενημέρωσαν την Ουκρανία και τους στενούς συμμάχους τους τις τελευταίες ημέρες, προκειμένου να τους βοηθήσουν να προετοιμαστούν για την πιθανή χρήση αυτού του πειραματικού πυραύλου.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η Ρωσία πιθανότατα διαθέτει μόνο περιορισμένο αριθμό τέτοιων πυραύλων.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε στο TASS ότι η Ρωσία δεν υποχρεούται να στείλει εκ των προτέρων ειδοποιήσεις σε ΗΠΑ ή άλλες χώρες για τη χρήση του υπερηχητικού πυραύλου Oreshnik σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Ουκρανία.

Η στιγμή του πλήγματος στο Ντνίπρο:

Τι είναι το υπερηχητικό σύστημα πυραύλων Oreshnik

Το πυραυλικό σύστημα Oreshnik αποτελεί εξέλιξη του Yars, ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου που δοκιμάστηκε για πρώτη φορά το 2007. Αναπτύχθηκε από ειδικούς του Ινστιτούτου Θερμικής Μηχανικής της Μόσχας, και η πρώτη του δοκιμαστική εκτόξευση πραγματοποιήθηκε το 2011.

Δεν υπάρχουν αξιόπιστα δεδομένα σχετικά με τον εκτοξευτή του Oreshnik, αλλά θεωρείται ότι είναι ελαφρύτερος από τον εκτοξευτή του Yars, ζυγίζοντας λιγότερο από 80 τόνους. Το βεληνεκές του Oreshnik κυμαίνεται από 2.000 έως 6.000 χιλιόμετρα, και μπορεί να φέρει πολλαπλή κεφαλή, ικανή να πλήττει περισσότερους από έναν ανεξάρτητους στόχους.

Πιστεύεται ότι το Oreshnik θα μπορούσε να καταταχθεί στην κατηγορία των πυραύλων μέσου βεληνεκούς. Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν δεσμευτεί να μην αναπτύξουν τέτοιου είδους όπλα στο πλαίσιο της Συνθήκης INF (Πυρηνικές Δυνάμεις Μέσου Βεληνεκούς), η οποία ωστόσο τερματίστηκε το 2019 μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ.

Τον περασμένο Ιούνιο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε την έναρξη παραγωγής πυραύλων μέσου και μικρότερου βεληνεκούς, ως αντίκτυπο στις ενέργειες της Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με τον Πούτιν, οι ΗΠΑ παράγουν πυραύλους αυτής της κατηγορίας και τους ενσωματώνουν σε στρατιωτικές ασκήσεις στην Ευρώπη.

Η παραγωγή των βαλλιστικών πυραύλων RS-26 Rubezh και RSD-10 Pioneer μπορεί να θεωρηθεί μια νέα απάντηση της Μόσχας στην αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη INF.

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο