Ο γαμπρός της προσέφερε το δαχτυλίδι των αρραβώνων, αλλά μπορεί να το πάρει πίσω; Αυτή είναι η υπόθεση που θα αρχίσει να εξετάζεται αύριο στο ανώτατο δικαστήριο της Μασαχουσέτης. Το δικαστήριο θα ακούσει τις θέσεις των δύο πλευρών, δηλαδή ενός γαμπρού που ακύρωσε το γάμο του με την πρώην αρραβωνιαστικιά του και την μήνυσε, ζητώντας την επιστροφή του δαχτυλιδιού Tiffany αξίας 70.000 δολαρίων που της είχε δώσει.
Ο νόμος για τα δαχτυλίδια αρραβώνων
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, το ανώτατο δικαστήριο της Μασαχουσέτης καλείται να αποφασίσει όχι μόνο αν θα υπερασπιστεί τον Μπρους Τζόνσον ή την Καρολάιν Σετίνο, αλλά και αν θα προσαρμόσει το νόμο της Νέας Αγγλίας σχετικά με τα δαχτυλίδια αρραβώνων.
«Αν δεν υπήρχε το ιστορικό σεξιστικής καχυποψίας προς τις γυναίκες, δεν θα είχε καθιερωθεί ειδικός κανόνας για τα δαχτυλίδια», δήλωσε η Ρεμπέκα Τούσνετ, καθηγήτρια νομικής στο Χάρβαρντ.
Το δικαστήριο ενδέχεται να αποφασίσει διαφορετικά σε σχέση με άλλες πολιτείες, όπου δεν παρέχονται πια ειδικές νομικές ρυθμίσεις για τα δαχτυλίδια. Αυτή η διαδικασία έχει επικριθεί, καθώς θεωρείται ότι ευνοεί άδικα τους γαμπρούς.
Η μήνυση για το δαχτυλίδι των 70.000 δολαρίων
Ο Τζόνσον, πρώην μηχανικός της Siemens, και η Σετίνο, πρώην δασκάλα, γνωρίστηκαν σε μπαρ στο Χίνγκαμ της Μασαχουσέτης. Το 2017, της έκανε πρόταση γάμου δίνοντάς της το δαχτυλίδι αξίας 70.000 δολαρίων.
Ωστόσο, καθώς προχωρούσαν με τις προετοιμασίες για τον γάμο, ο Τζόνσον άρχισε να υποψιάζετε ότι η αρραβωνιαστικιά του είχε σχέση με άλλον άντρα, αφού είδε μηνύματα στο τηλέφωνό της. Έτσι αποφάσισε να ακυρώσει το γάμο.
Η Σετίνο αρνείται τις κατηγορίες περί απιστίας, εξηγώντας ότι ο συγκεκριμένος άντρας ήταν μακροχρόνιος φίλος της. Ο Τζόνσον προσέφυγε στη δικαιοσύνη για να ζητήσει την επιστροφή του δαχτυλιδιού, αλλά αρχικά δικαστής αποφάνθηκε ότι οι υποψίες του ήταν αβάσιμες και άρα εκείνος ήταν υπεύθυνος για το χωρισμό τους.
Ωστόσο, πέρυσι, το εφετείο ανέτρεψε αυτή την απόφαση, υποστηρίζοντας ότι, παρά τις λανθασμένες υποθέσεις του Τζόνσον, δεν ήταν αδικαιολόγητος ο τερματισμός του αρραβώνα.
Η Σετίνο προσέφυγε στο ανώτατο δικαστήριο, δηλώνοντας ότι μάχεται να κρατήσει το δαχτυλίδι για αρχές.
«Δεν πρόκειται να φορέσω ξανά αυτό το δαχτυλίδι», είπε η Σετίνο όταν ρωτήθηκε αν ελπίζει σε νίκη στο ανώτατο δικαστήριο.
Δικαστικές αποφάσεις σχετικά με τους αρραβώνες
Μηνύσεις που ζητούν την επιστροφή δαχτυλιδιών είναι στην ουσία οι τελευταίες περιπτώσεις δικαστικών διαφορών που αναγνωρίζονται στα αμερικανικά δικαστήρια, δεδομένου ότι οι περισσότερες πολιτείες έχουν ακυρώσει άλλους ισχυρισμούς που αφορούσαν τη διάλυση των αρραβώνων.
Ενώ παλαιότερα οι πολιτείες εκδίκαζαν υποθέσεις δαχτυλιδιών βάσει της απόφασης του ανώτατου δικαστηρίου της Μασαχουσέτης το 1959, που ανέφερε ότι ο δωρητής του δαχτυλιδιού έχει δικαίωμα επιστροφής του, σήμερα η πλειονότητα των πολιτειών θεωρεί το δαχτυλίδι ως δωρεά που πρέπει να επιστραφεί στον δωρητή μετά την ακύρωση του αρραβώνα ανεξαρτήτως υπαιτιότητας.
Η προσέγγιση αυτή έχει κερδίσει έδαφος καθώς πολλές πολιτείες έχουν εισαγάγει τις μη αδίκους διαδικασίες διαζυγίου. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η καθηγήτρια Τούσνετ, αυτή η αντίληψη αναπαράγει τις ανισότητες στον τομέα του φύλου, δεδομένου ότι οι οικογένειες της νύφης συχνά καλύπτουν τα έξοδα του γάμου, ενώ μόνο η περίπτωση του δαχτυλιδιού επιτρέπει νομικές ενέργειες όταν ένα ζευγάρι χωρίζεται.
Το δαχτυλίδι ως σύμβολο
«Το δαχτυλίδι υποδηλώνει ‘είσαι με μένα και όσο είσαι μαζί μου, είσαι δικιά μου’. Αυτό είναι το στοιχείο που θεωρώ απαρχαιωμένο στην νομοθεσία», δήλωσε η Σετίνο.
Επιπλέον, σημείωσε ότι τα δικαστήρια θα πρέπει να σταματήσουν να ασχολούνται με τους κανονισμούς γύρω από τα δαχτυλίδια αρραβώνων, όπως έκανε το ανώτατο δικαστήριο της Μοντάνα το 2002, που προσδιόρισε μια νέα πολιτική που δεν απαιτούσε επιστροφή του δαχτυλιδιού, το οποίο θεωρούνταν κανονικό δώρο.
Ο Τζόνσον ζητά από το δικαστήριο της Μασαχουσέτης να υιοθετήσει την έννοια της απουσίας υπαιτιότητας, όπως έχει γίνει σε άλλες πολιτείες. Ο δικηγόρος του δεν έχει απαντήσει σε αιτήματα για σχόλια.
Μέχρι τότε, το δαχτυλίδι παραμένει αντικείμενο διαφωνίας.