Οι ιρανικές αρχές ανακοίνωσαν την απελευθέρωση της νεαρής Ιρανής Ahoo Daryaei, η οποία είχε γδυθεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υποχρεωτική χρήση χιτζάμπ έξω από το πανεπιστήμιο της Τεχεράνης. Η Daryaei αφέθηκε ελεύθερη χωρίς να της απαγγελθούν κατηγορίες.
Δήλωση από τις ιρανικές αρχές
Εκπρόσωπος του δικαστικού σώματος δήλωσε ότι η Daryaei νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο και επέστρεψε στην οικογένειά της. Σύμφωνα με τον Asghar Jahangir, «καθώς εστάλη στο νοσοκομείο και διαπιστώθηκε ότι ήταν άρρωστη, επέστρεψε στην οικογένειά της και δεν υπήρξε δικαστική διαδικασία εναντίον της», όπως αναφέρει το BBC.
Η διαμαρτυρία και η υποστήριξη
Η Ahoo Daryaei, που διαμαρτυρήθηκε έξω από το πανεπιστήμιο της Τεχεράνης στις αρχές Νοεμβρίου, έλαβε τεράστια υποστήριξη από το κοινό. Η πράξη της, που εκφράζει την αντίθεσή της στην υποχρεωτική χρήση χιτζάμπ, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Μετά τη διαμαρτυρία της, η νεαρή συνελήφθη και η τύχη της αγνοούνταν για αρκετές ημέρες.
Κατηγορίες για ψυχική ασθένεια
Οι ιρανικές αρχές ισχυρίστηκαν ότι η Daryaei ήταν «άρρωστη» και ότι μεταφέρθηκε σε ψυχιατρική κλινική. Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που γυναίκες που διαμαρτύρονται κατά του χιτζάμπ χαρακτηρίζονται ως «ψυχικά ασθενείς». Ιρανοί ακτιβιστές έχουν καταδικάσει αυτή την τακτική, θεωρώντας την ως ένα κοινό μοτίβο που χρησιμοποιείται για να αμφισβητήσει την ψυχική υγεία των γυναικών ακτιβιστριών.
Iran’s authorities must immediately & unconditionally release the university student who was violently arrested on 2 Nov after she removed her clothes in protest against abusive enforcement of compulsory veiling by security officials at Tehran’s Islamic Azad University. 1/2 pic.twitter.com/lI1JXYsgtm
— Amnesty Iran (@AmnestyIran) November 2, 2024
Πιέσεις στην οικογένεια της Daryaei
Μια γυναίκα που μετανάστευσε στον Καναδά το 2018 ανέφερε ότι η οικογένειά της δέχθηκε πιέσεις από το ιρανικό καθεστώς να την χαρακτηρίσει «ψυχικά ασθενή». «Η οικογένειά μου δεν το έκανε, αλλά πολλές άλλες οικογένειες που βρίσκονται υπό πίεση το πράττουν, πιστεύοντας ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Αυτός είναι ο τρόπος που το ισλαμικό καθεστώς προσπαθεί να δυσφημίσει τις γυναίκες, αμφισβητώντας την ψυχική τους υγεία», δήλωσε η Azam Jangravi, η οποία εγκατέλειψε το Ιράν μετά την καταδίκη της σε τρία χρόνια φυλάκισης επειδή αφαίρεσε τη μαντήλα της κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας.
Θυμίζουμε ότι πριν από δύο χρόνια, η Μαχσά Αμινί πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση από την αστυνομία, καθώς είχε συλληφθεί για μη σωστή χρήση του χιτζάμπ.