Η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς και το κόμμα Φάταχ, υπό την ηγεσία του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια επιτροπή που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας μετά την ολοκλήρωση του πολέμου, όπως μετέδωσε το AFP μετά τις πρόσφατες συνομιλίες τους.
Οι διαπραγματεύσεις πραγματοποιήθηκαν στο Κάιρο με τη στήριξη των αιγυπτιακών αρχών, και οι δύο πλευρές ενέκριναν ένα προσχέδιο συμφωνίας, το οποίο αναμένεται να επικυρωθεί με προεδρικό διάταγμα από τον Αμπάς. Αυτό επιβεβαίωσαν μέλη των αντιπροσωπειών και των δύο οργανώσεων.
Σύμφωνα με το προσχέδιο που έχει δει το AFP, η νέα επιτροπή θα αποτελείται από 10 έως 15 μέλη, τα οποία δεν θα ανήκουν σε καμία από τις δύο παρατάξεις. Η επιτροπή αυτή θα είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση όλων των ζητημάτων που αφορούν τον παλαιστινιακό θύλακα, όπως η ανθρωπιστική βοήθεια, η εκπαίδευση, η υγειονομική περίθαλψη, η οικονομία και η ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας.
Είναι ασαφές πώς θα αντιδράσει το Ισραήλ στη συμφωνία αυτή.
Η αντιπροσωπεία της Φάταχ, υπό την καθοδήγηση του Αζάμ αλ Άχμαντ, μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, αναμένεται να επιστρέψει σήμερα στη Ραμάλα για να λάβει την τελική έγκριση από τον Αμπάς. Η αντιπροσωπεία της Χαμάς, από την άλλη πλευρά, ηγείται από τον Χαλίλ αλ Χάγια, μέλος του πολιτικού γραφείου του κινήματος.
Η συμφωνία επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια των συναντήσεων στο Κάιρο, οι οποίες ολοκληρώθηκαν τη Δευτέρα, σύμφωνα με το Middle East Eye, το οποίο αναφέρει ότι ο Αμπάς αναμένεται να εκδώσει διάταγμα για τη σύσταση της Επιτροπής Κοινοτικής Στήριξης.
Ποιες θα είναι οι αντιδράσεις του Ισραήλ;
Οι συνομιλίες στο Κάιρο εντάσσονται στο πλαίσιο των ευρύτερων προσπαθειών της Αιγύπτου για την κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, καθώς και για την ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον θύλακα.
Ωστόσο, παραμένει ασαφές πώς θα αντιδράσει το Ισραήλ σε αυτή τη συμφωνία. Όπως αναφέρουν οι Times of Israel, το Ισραήλ απορρίπτει οποιαδήποτε συμμετοχή της Χαμάς στη διακυβέρνηση της Γάζας μετά το τέλος του πολέμου και εκφράζει αμφιβολίες για την ικανότητα του Μαχμούντ Αμπάς να διοικήσει αποτελεσματικά τον θύλακα.
Η Γάζα βρίσκεται υπό την εξουσία της Χαμάς από το 2007, ενώ η Φάταχ διαχειρίζεται τμήματα της Δυτικής Όχθης. Οι προηγούμενες προσπάθειες για την αποκατάσταση της ενότητας μεταξύ των δύο παρατάξεων έχουν αποτύχει επανειλημμένα.