Σήμερα, ο βασιλιάς Φίλιππος Στ΄ και ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ αναμένεται να επισκεφθούν τη νοτιοανατολική Ισπανία, η οποία πλήττεται από σφοδρές πλημμύρες που έχουν προκαλέσει τουλάχιστον 213 θανάτους, καθιστώντας αυτή την καταστροφή τη χειρότερη της πρόσφατης ιστορίας της χώρας.
Η μεγαλύτερη φυσική καταστροφή στην πρόσφατη ιστορία
Η περιφέρεια Βαλένθια έχει υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα, με 210 θανάτους, ενώ η Καστίλη-Λα Μάντσα και η Ανδαλουσία κατέγραψαν δύο και έναν θάνατο αντίστοιχα. Ο Πέδρο Σάντσεθ χαρακτήρισε την κατάσταση αυτή ως «τη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή στην πρόσφατη ιστορία της χώρας». Ο πρωθυπουργός θα συνοδεύσει σήμερα τον βασιλιά Φίλιππο Στ΄ και τη βασίλισσα Λετίθια στις πληγείσες περιοχές.
Ενίσχυση των δυνάμεων διάσωσης
Ο Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε την ανάπτυξη επιπλέον 5.000 στρατιωτικών, οι οποίοι θα συνδράμουν στην παροχή βοήθειας στους πλημμυροπαθείς και θα συμμετάσχουν στις έρευνες για τους αγνοούμενους, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των στρατιωτικών σε 7.500. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ανάπτυξη των ενόπλων δυνάμεων που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην Ισπανία σε καιρό ειρήνης.
Επιπλέον, 5.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες θα ενισχύσουν τις δυνάμεις στο πεδίο, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης. Οι ενισχύσεις αυτές αναμένονται με ανυπομονησία σε πολλές κοινότητες, όπου η κατάσταση παραμένει χαοτική, μέρες μετά την τραγωδία.
Απολογισμός και συνέπειες της καταιγίδας
Σύμφωνα με την ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία (ΑΕΜΕΤ), οι βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν ήταν τόσο έντονες, που ισοδυναμούσαν με τις ποσότητες που καταγράφονται σε έναν ολόκληρο χρόνο, σε διάστημα μόλις μερικών ωρών. Ο κατακλυσμός συνδέεται με το φαινόμενο της «κρύας σταγόνας», το οποίο είναι συνηθισμένο στις ακτές της Ισπανίας και πιθανώς ενισχύεται από την κλιματική αλλαγή.
Οι αρχές εκφράζουν ανησυχίες ότι ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί, καθώς συνεχίζονται οι έρευνες σε αυτοκίνητα που έχουν βρεθεί σε υπόγειες σήραγγες και χώρους στάθμευσης. Παρά τις ελπίδες για επιζώντες, οι προτεραιότητες των στρατιωτικών και των αστυνομικών παραμένουν η αναζήτηση των αγνοούμενων και η αποκατάσταση των υποδομών για την επανέναρξη βασικών υπηρεσιών.
Μέχρι στιγμής, έχουν περισυλλεγεί πάνω από 2.000 οχήματα που υπέστησαν ζημιές, ενώ η ηλεκτροδότηση έχει αποκατασταθεί για το 94% των κατοίκων των πληγεισών περιοχών. Οι τηλεπικοινωνίες επίσης επαναλειτουργούν σταδιακά. Στα προάστια της Βαλένθια, οι επιχειρήσεις έρευνας και καθαρισμού συνεχίζονται σε μια βαριά ατμόσφαιρα, με τους κατοίκους να εκφράζουν πένθος και οργή για την καθυστερημένη αντίδραση των αρχών.