Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για την κλιμάκωση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο, δηλώνοντας ότι η περιοχή αντιμετωπίζει σήμερα μεγαλύτερο κίνδυνο από ποτέ για έναν πυρηνικό πόλεμο, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.
Κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε αμυντική έκθεση στην Πιονγκγιάνγκ, ο Κιμ ανέφερε ότι είχε προσπαθήσει να διαπραγματευτεί με την Ουάσινγκτον, ωστόσο το αποτέλεσμα επιβεβαίωσε την «επιθετική και εχθρική» πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στη Βόρεια Κορέα.
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν υπογράμμισε την ανάγκη για ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό των στρατιωτικών δυνατοτήτων της χώρας, δεσμευόμενος ότι θα συνεχίσει να ενισχύει τις αμυντικές δυνατότητες της Βόρειας Κορέας προκειμένου να βελτιώσει τη στρατηγική της θέση.
Φωτογραφία φέρεται να δείχνει βορειοκορεατικά συστήματα πυροβολικού να μεταφέρονται στο Κρασνογιάρσκ.
Η Δύση έχει κατηγορήσει την Πιονγκγιάνγκ ότι έχει στείλει χιλιάδες στρατιώτες στη Ρωσία, οι οποίοι συμμετέχουν ήδη στις μάχες στην περιοχή του Κουρσκ. Ωστόσο, η παρουσία Βορειοκορεατών στρατιωτών δεν έχει επιβεβαιωθεί ούτε από την Πιονγκγιάνγκ ούτε από τη Μόσχα. Παράλληλα, η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε στα τέλη Οκτωβρίου ότι οποιαδήποτε στρατιωτική ανάπτυξη θα ήταν «σύμφωνη» με το διεθνές δίκαιο.
Οι δύο χώρες συνδέονται με συνθήκη αμοιβαίας άμυνας, η οποία επικυρώθηκε πρόσφατα.
«Ο Κιμ στέλνει στον Πούτιν τα καλύτερα πυροβόλα του»
Σύμφωνα με αναλυτές, η επιτάχυνση των δοκιμών όπλων από τη Βόρεια Κορέα ενδέχεται να αποτελεί προοίμιο νέων αποστολών εξοπλισμών προς τη Ρωσία. Η αυξανόμενη συνεργασία της Πιονγκγιάνγκ με τη Μόσχα έχει αναγκάσει τη Σεούλ να επανεξετάσει τη στάση της σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, μη αποκλείοντας πλέον την πιθανότητα απευθείας αποστολής όπλων στο Κίεβο.
Δυτικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η Πιονγκγιάνγκ στέλνει στη Ρωσία τα μεγαλύτερα πυροβόλα της. Πρόσφατα κυκλοφόρησε μια φωτογραφία που φέρεται να απεικονίζει δύο συστήματα πυροβολικού τύπου M1989 Koksan των 170 χιλιοστών να μεταφέρονται με τρένο στο Κρασνογιάρσκ της Σιβηρίας.
Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από λίγες ημέρες, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών προκάλεσε σημαντική αύξηση της παγκόσμιας έντασης, δίνοντας το πράσινο φως στο Κίεβο για την εκτόξευση αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς. Ακολούθησαν αντιδράσεις από τη Βρετανία και τη Γερμανία, καθώς και η ρωσική απάντηση, με τον Πούτιν να δηλώνει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία εξελίσσεται σε παγκόσμιο επίπεδο.