Η Διεθνής Αμνηστία υποστηρίζει ότι οι πλουσιότερες χώρες, οι οποίες φέρουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για την υπερθέρμανση του πλανήτη, πρέπει να αναλάβουν δράση κατά τη διάρκεια της COP29, της 29ης ετήσιας διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα που θα πραγματοποιηθεί στο Μπακού, στο Αζερμπαϊτζάν. Οι χώρες αυτές οφείλουν να αποζημιώσουν τους εκτοπισμένους από την κλιματική αλλαγή στην Αφρική, όπου εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.
Οι καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην Αφρική
Έρευνες της Διεθνούς Αμνηστίας δείχνουν ότι οι αφρικανικές χώρες πλήττονται από ξηρασίες, πλημμύρες, καταιγίδες και καύσωνες, με αποτέλεσμα να παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στην κατοικία, την τροφή, την υγεία και την εκπαίδευση. Στη Σομαλία, για παράδειγμα, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας της ξηρασίας και των επαναλαμβανόμενων πλημμυρών που έχουν καταστρέψει καλλιέργειες και σπίτια. Στη Σενεγάλη, η αύξηση της στάθμης της θάλασσας έχει αναγκάσει χιλιάδες ανθρώπους να μετακινηθούν προς το εσωτερικό της χώρας, όπου δυσκολεύονται να βρουν εργασία και στέγη χωρίς επαρκή υποστήριξη.
Η ανάγκη χρηματοδότησης
Η χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Αφρική είναι ζωτικής σημασίας. Διεθνή οικονομικά ιδρύματα και χώρες που παρέχουν δάνεια θα πρέπει να προσφέρουν ανακούφιση από τα χρέη της Αφρικής, προκειμένου να διευκολύνουν την προσαρμογή σε κλιματικά μέτρα που προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Για παράδειγμα, τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση της Αιθιοπίας έχει δαπανήσει τρεις φορές περισσότερα χρήματα για την αποπληρωμή χρεών παρά για την επένδυση στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.
«Οι πολίτες της Αφρικής έχουν συμβάλει ελάχιστα στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, ωστόσο από τη Σομαλία μέχρι τη Σενεγάλη, το Τσαντ και τη Μαδαγασκάρη, υποφέρουμε από αυτή την παγκόσμια κρίση που έχει εκτοπίσει εκατομμύρια ανθρώπους. Είναι καιρός οι χώρες που προκάλεσαν αυτή την καταστροφή να αναλάβουν την ευθύνη και να υποστηρίξουν τον λαό της Αφρικής στην προσαρμογή στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε η Samira Daoud, επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Δυτική και Κεντρική Αφρική.