Η δημοτικότητα του Κραβ Μαγκά, της πολεμικής τέχνης που έχει αποκτήσει μεγάλη απήχηση, εγείρει ερωτήματα σχετικά με το ρόλο της στην Ελλάδα και αλλού. Αυτή η τέχνη, που ξεκίνησε τη δεκαετία του ’30 ως μέθοδος αυτοπροστασίας των Εβραίων της Τσεχοσλοβακίας απέναντι στις ναζιστικές παραστρατιωτικές ομάδες, μετατράπηκε σε επίσημη πολεμική τέχνη των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων το 1948, δημιουργώντας έτσι ένα αντικειμενικό δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ εκπαιδευτών και στρατού.
Μια πρόσφατη περίπτωση που αναδεικνύει τις προκλήσεις γύρω από το Κραβ Μαγκά αφορά τον αμφιλεγόμενο πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κραβ Μαγκά, Άβι Μογιάλ. Τον περασμένο Μάιο, η προγραμματισμένη εμφάνισή του στις παιδικές εξετάσεις της Ελληνικής Ομοσπονδίας Κραβ Μαγκά στο ΟΑΚΑ ακυρώθηκε λόγω της κατακραυγής εκπαιδευτών, γονέων και φορέων της Παλαιστινιακής Κοινότητας στην Ελλάδα. Ωστόσο, στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο Μογιάλ κατάφερε να επιστρέψει ανενόχλητος σε resort στο Σοφικό Κορινθίας για ένα τριήμερο σεμινάριο κατάρτισης στην πολεμική τέχνη.
Αυτή τη φορά, οι συνθήκες ήταν διαφορετικές. Το σεμινάριο ήταν ιδιωτική διοργάνωση με περιορισμένη εμπλοκή της Ελληνικής Ομοσπονδίας και οι συμμετέχοντες ήταν ενήλικες εκπαιδευτές Κραβ Μαγκά. Η τοποθεσία ήταν απομακρυσμένη από τον αστικό ιστό και το ενδιαφέρον περιορισμένο σε ένα ειδικευμένο κοινό, με την απουσία επίσημων φορέων να είναι εμφανής.
Ωστόσο, οι ομοιότητες με την προηγούμενη περίπτωση είναι ανησυχητικές. Η εμπλοκή του Μογιάλ στην εκπαίδευση των ισραηλινών δυνάμεων που συμμετέχουν στη σφαγή στην Παλαιστίνη παραμένει ένα σοβαρό ζήτημα. Επιπλέον, οι υπερεθνικιστικές αναρτήσεις του Ισραήλ Ταμίρ, άλλου εκπαιδευτή του σεμιναρίου, που εξυμνούν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού, ενισχύουν την ανησυχία αυτή.
Είναι προφανές ότι η δημοτικότητα του Κραβ Μαγκά λειτουργεί ως «απαλή διπλωματία», με σχολές να φιλοξενούν άρθρα στελεχών του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ. Η επιρροή των ισραηλινών εκπαιδευτών επηρεάζει τις αντιλήψεις για το παλαιστινιακό ζήτημα, όπως αποκαλύπτεται και από την «δημιουργική ασάφεια» που χρησιμοποίησε η Ελληνική Ομοσπονδία σε επίσημη ανακοίνωσή της.
Σε μια χώρα που έχει δείξει στήριξη προς τον ισχυρό στη συνεχιζόμενη σφαγή που συμβαίνει στα παλαιστινιακά εδάφη, ακόμα και οι καθημερινές δραστηριότητες μπορούν να γίνουν δούρειοι ίπποι στρατιωτικής επιρροής. Οι εκπαιδευτές που διδάσκουν στρατηγικές στους δράστες των δολοφονικών ενεργειών στη Γάζα θα συνεχίσουν να είναι καλοδεχούμενοι, κάτι που πιθανόν να μην ίσχυε αν η επίσημη στάση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν διαφορετική.