Τα εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε χθες το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο προκαλούν αναταραχή στο διεθνές νομικό σύστημα, καθώς είναι η πρώτη φορά που κατηγορείται ένας δυτικός σύμμαχος από μια σύγχρονη δημοκρατία για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Τα εντάλματα
Το ΔΠΔ εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον πρώην υπουργό Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, καθώς και για τον ηγέτη της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, Μοχάμεντ Ντίαμπ Ιμπραχίμ Αλ Μάσρι, γνωστό και ως Μοχάμεντ Ντέιφ. Ο Ντέιφ, σύμφωνα με το Ισραήλ, σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή στη Γάζα, αν και η Χαμάς αρνείται τον θάνατό του. Το Δικαστήριο τονίζει ότι η αποδοχή της αρμοδιότητας του διεθνούς δικαστικού οργάνου από το Ισραήλ δεν είναι απαραίτητη.
Ο ιταλός υπουργός Άμυνας, Γκουίντο Κροσέτο, δήλωσε ότι ο Νετανιάχου θα πρέπει να συλληφθεί εάν επισκεφθεί την Ιταλία. Παρά το γεγονός ότι το Ισραήλ δεν είναι μέλος του ΔΠΔ και δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του, οι κινήσεις του Νετανιάχου και του Γκάλαντ θα περιοριστούν, καθώς τα εντάλματα μπορούν να εφαρμοστούν σε 124 κράτη-μέλη του Δικαστηρίου.
Η αντίδραση του Ισραήλ είναι έντονη, με τον πρωθυπουργό να χαρακτηρίζει την απόφαση «αντισημιτική» και να συγκρίνει τον εαυτό του με θύμα της «υπόθεσης Ντρέιφους». Ο Γκάλαντ τόνισε ότι αυτή η απόφαση δημιουργεί «επικίνδυνο προηγούμενο» που ενθαρρύνει την τρομοκρατία. Ο ισραηλινός πρόεδρος, Ισαάκ Χέρτσογκ, την αποκάλεσε «παράλογη», υποστηρίζοντας ότι μετατρέπει το διεθνές δικαστικό σύστημα σε «ανθρώπινη ασπίδα» για τα εγκλήματα της Χαμάς. Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντεον Σάαρ, δήλωσε ότι το ΔΠΔ έχει «απώλεσει κάθε νομιμότητα». Ο πρώην πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ χαρακτήρισε τα εντάλματα «στίγμα ντροπής», ενώ παρόμοιες δηλώσεις εξέφρασε και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ.
Σεισμός στο νομικό τοπίο
Ο Τζούλιαν Μπόργκερ από την «Guardian» αναφέρει ότι η απόφαση αυτή προκαλεί σεισμό στο νομικό τοπίο, καθώς η κατηγορία για εγκλήματα πολέμου θα συνοδεύει τον Νετανιάχου. Αν και εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει άμεσος αντίκτυπος στο Ισραήλ, μακροπρόθεσμα οι ισορροπίες θα αλλάξουν, επηρεάζοντας την εικόνα της χώρας διεθνώς.
Ο πολιτικός αναλυτής του Αλ Τζαζίρα, Μαρουάν Μπισάρα, σημειώνει ότι πολλοί παρατηρητές δεν πίστευαν ότι θα ληφθεί απόφαση για την έκδοση ενταλμάτων, κυρίως λόγω της καθυστέρησης και των πολιτικών εξελίξεων στις ΗΠΑ. Η έγκριση των ενταλμάτων από τους δικαστές του ΔΠΔ ενισχύει τη θέση του Δικαστηρίου, αμφισβητώντας την αντίληψη ότι είναι όργανο του δυτικού κόσμου.
Η Ιβα Βούκουτσιτς, επίκουρη καθηγήτρια Παγκόσμιας Ιστορίας, αναγνωρίζει αυτή την πρωτοποριακή κίνηση, τονίζοντας ότι για πρώτη φορά εμπλέκεται στενός σύμμαχος των Δυτικών στην περίπτωση του Ισραήλ. Υποστηρίζει ότι τα εντάλματα θα ακολουθούν τον Νετανιάχου σχεδόν για πάντα, και ότι η πιθανότητα να προκαλέσουν αμηχανία στις ΗΠΑ είναι μεγάλη εάν ο πρωθυπουργός επισκεφθεί ξανά τη χώρα.
Η αμερικανική κυβέρνηση, μέσω του Λευκού Οίκου, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «απορρίπτουν θεμελιωδώς» την απόφαση του ΔΠΔ, ενώ ο αμερικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ προτείνει κυρώσεις κατά του Δικαστηρίου.