Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι διαπραγματεύεται παραδόσεις όπλων με τους Χούθι, το Ιρανικό προσκείμενο κίνημα των ανταρτών στη Υεμένη. Οι Χούθι έχουν θέσει υπό ομηρία μια κρίσιμη θαλάσσια οδό που είναι ζωτικής σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο, πραγματοποιώντας επιθέσεις σε εμπορικά πλοία από τον Νοέμβριο. Στη φωτογραφία που συνοδεύει το άρθρο, φαίνονται οπλικά συστήματα των Χούθι σε παρέλαση στην πρωτεύουσα Σαναά της Υεμένης (πηγή: Houthi Media Office via Reuters).
Ανησυχία για τις Ρωσικές Συναλλαγές
Ο αμερικανός ειδικός επιτετραμμένος για την Υεμένη, Τιμ Λέντερκινγκ, δήλωσε ότι η Μόσχα «κλείνει δικές της συμφωνίες» με τους Χούθι, προκειμένου να εξασφαλίσει ότι τα ρωσικά πλοία θα μπορούν να διασχίζουν ελεύθερα την Ερυθρά Θάλασσα. Αυτές οι πληροφορίες προήλθαν κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.
«Η ιδέα ότι οι Ρώσοι θα μπορούσαν να προμηθεύσουν τους Χούθι με όπλα είναι πολύ ανησυχητική», τόνισε ο Λέντερκινγκ, προσθέτοντας ότι υπάρχουν επιβεβαιώσεις για διάλογο μεταξύ Ρωσίας και Χούθι σχετικά με τις παραδόσεις όπλων. «Δεν γνωρίζουμε αν όπλα μεταφέρονται αυτή τη στιγμή, αλλά έχουμε φτάσει στο σημείο να ηχούμε συναγερμό για να διασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θα συμβεί», εξήγησε.
Η Ανθρωπιστική Κρίση στην Υεμένη
Η Υεμένη, η φτωχότερη χώρα της αραβικής χερσονήσου, βιώνει ένοπλη σύρραξη από το 2014, με τον πόλεμο να έχει προκαλέσει εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους και να έχει οδηγήσει σε μία από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις παγκοσμίως, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Ωστόσο, οι μάχες έχουν σχεδόν σταματήσει τα τελευταία δύο χρόνια χάρη στις διεθνείς διπλωματικές προσπάθειες.
Διπλωματικές Πρωτοβουλίες
Ο Λέντερκινγκ σημείωσε ότι οι Χούθι έχουν επιτεθεί σε πλοία που θεωρούν ότι συνδέονται με το Ισραήλ και τους συμμάχους του, όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία, ως ένδειξη «αλληλεγγύης» στους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, στο πλαίσιο της τρέχουσας σύγκρουσης με τη Χαμάς. Οι επιθέσεις αυτές έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην Ερυθρά Θάλασσα, μια περιοχή κρίσιμη για το παγκόσμιο εμπόριο, οδηγώντας την Ουάσιγκτον να σχηματίσει διεθνή αεροναυτική συμμαχία και να ξεκινήσει βομβαρδισμούς κατά θέσεων των Χούθι.
Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ ανέφερε ότι οι διπλωματικές προσπάθειες συνεχίζονται, και ότι ο υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν έχει συζητήσει την κατάσταση στην Υεμένη με τους ομολόγους του από τις χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ) στη Νέα Υόρκη.
Αναζητώντας Λύσεις
«Η ομάδα μου και εγώ συναντηθήκαμε με εκπροσώπους της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Ομάν και της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Υεμένης αυτή την εβδομάδα», πρόσθεσε ο Λέντερκινγκ. «Ψάχνουμε τον σωστό συνδυασμό πιέσεων και κινήτρων για να ενθαρρύνουμε τους Χούθι να σταματήσουν τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα», είπε, τονίζοντας ότι η Ουάσιγκτον προτεραιοποιεί μια διπλωματική λύση.
Αναφορικά με τον ρόλο του Ιράν στις συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Χούθι, ο Λέντερκινγκ ανέφερε ότι η Τεχεράνη «πάντα επιδιώκει να προστατεύει και να ενισχύει τα συμφέροντα των Χούθι», οι οποίοι ανήκουν στον λεγόμενο «άξονα της αντίστασης», μια χαλαρή συμμαχία οργανώσεων που υποστηρίζουν την Ισλαμική Δημοκρατία στην Εγγύς Ανατολή.
Πηγή: ΑΠΕ