15.8 C
Athens
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΜετά τους ATACMS, οι ΗΠΑ αποστέλλουν και νάρκες κατά προσωπικού στην Ουκρανία

Μετά τους ATACMS, οι ΗΠΑ αποστέλλουν και νάρκες κατά προσωπικού στην Ουκρανία

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι, μετά την έγκριση για τη χρήση των βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ATACMS, θα στείλει επίσης νάρκες κατά προσωπικού στην Ουκρανία, παραβιάζοντας τη Συνθήκη της Οττάβας (1999), η οποία απαγορεύει τη χρήση τους.

Η δικαιολόγηση της απόφασης από τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Λάος, ανέφερε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει νάρκες κατά προσωπικού προκειμένου να ενισχύσει τις προσπάθειές της κατά των ρωσικών δυνάμεων. Ο Όστιν τόνισε ότι τα ρωσικά χερσαία στρατεύματα προχωρούν γρήγορα στο πεδίο της μάχης και η Ουκρανία χρειάζεται «κινήσεις που μπορούν να επιβραδύνουν αυτήν την προέλαση».

Οι νάρκες κατά προσωπικού έχουν δεχθεί έντονη κριτική από οργανώσεις και ακτιβιστές, καθώς αποτελούν μακροχρόνια απειλή για τους αμάχους. Ο Αμερικανός αξιωματούχος υποστήριξε ότι οι νάρκες που θα παρασχεθούν θα είναι ελεγχόμενες, επισημαίνοντας ότι θα μπορεί να καθορίζεται πότε θα ενεργοποιούνται και πότε θα πυροδοτούνται.

Η απόφαση αυτή έρχεται μετά την προγενέστερη απόφαση να επιτραπεί η χρήση αμερικανικών πυραύλων μέσης και μακράς εμβέλειας για να πλήξουν στόχους βαθιά στη ρωσική επικράτεια, με τη Μόσχα να προειδοποιεί για «προσήκουσα» αντίδραση. Η Washington Post ήταν η πρώτη που ανέφερε την απόφαση αυτή.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι ΗΠΑ παρέχουν στην Ουκρανία αντιαρματικές νάρκες από την αρχή του πολέμου, ενισχύοντας τη στρατηγική της στο πεδίο της μάχης.

Η Συνθήκη της Οττάβας

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η απόφαση αυτή ελήφθη ενώ βρίσκεται σε ισχύ η Συνθήκη της Οττάβας, η οποία απαγορεύει πλήρως τη χρήση νάρκων κατά προσωπικού. Η συνθήκη αυτή υπογράφηκε το 1999 στην Οττάβα του Καναδά και επίσημα ονομάζεται «Συνθήκη για την απαγόρευση της χρήσης, αποθήκευσης, παραγωγής και διακίνησης ναρκών κατά προσωπικού και για την καταστροφή τους» (Convention on the Prohibition of the Use, Stockpiling, Production and Transfer of Anti-Personnel Mines and on their Destruction).

Πάνω από το 80% των κρατών μελών των Ηνωμένων Εθνών είναι συμβαλλόμενα κράτη στη Συνθήκη, γεγονός που σημαίνει ότι έχουν επικυρώσει τη σύμβαση. Ωστόσο, η Κίνα, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι μεταξύ αυτών των κρατών.

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο