Η Φιόνα Χάρβεϊ, η γυναίκα που ενέπνευσε τον χαρακτήρα της «Μάρθα» στη δημοφιλή σειρά του Netflix «Baby Reindeer», μπορεί να προχωρήσει σε νομικές ενέργειες κατά της πλατφόρμας για δυσφήμιση, μετά από απόφαση Αμερικανού δικαστή που επιβεβαίωσε τις υποψίες που υπήρχαν εδώ και καιρό. Η απόφαση αναφέρει ότι η ιστορία που παρουσιάστηκε ως «αληθινή» δεν αντανακλά την πραγματικότητα.
Ο δικαστής Γκάρι Κλάουσνερ από την Καλιφόρνια υπογράμμισε ότι η φράση «αυτή είναι μια αληθινή ιστορία» που χρησιμοποιείται στην αρχή των επεισοδίων, επηρεάζει την αντίληψη των θεατών, κάνοντάς τους να πιστεύουν ότι η ιστορία είναι απολύτως ακριβής. Ωστόσο, οι παραβιάσεις του νόμου που αποδόθηκαν στη Χάρβεϊ στη σειρά είναι πολύ πιο σοβαρές από αυτές που αντιμετώπισε στην πραγματικότητα.
Σύμφωνα με την απόφαση, το Netflix φέρει ευθύνη για την παραπλανητική δήλωση ότι η σειρά είναι πιστή αναπαράσταση των γεγονότων. Ο δικαστής τόνισε ότι η πλατφόρμα θα έπρεπε να διευκρινίσει ότι η ιστορία της Χάρβεϊ αποτελεί απλώς «έμπνευση» για τον χαρακτήρα της Μάρθα. Η Χάρβεϊ είχε ήδη προσφύγει νομικά κατά του Netflix, υποστηρίζοντας ότι η σειρά ψευδώς άφησε να εννοηθεί ότι είχε επιτεθεί σεξουαλικά στον Γκαντ και ότι είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση, κάτι που σύμφωνα με την ίδια δεν συνέβη ποτέ.
Η υπεράσπιση του Ρίτσαρντ Γκαντ
Από την πλευρά του, ο Γκαντ ισχυρίστηκε ότι η Χάρβεϊ τον παρακολουθούσε και τον παρενοχλούσε για χρόνια, στέλνοντάς του χιλιάδες ενοχλητικά μηνύματα. Αν και είχε καταγγείλει την κατάσταση στην αστυνομία, δεν υπήρξε ποινική δίωξη εναντίον της, καθώς μόνο ένα προειδοποιητικό μήνυμα της εστάλη. Ο Γκαντ δήλωσε επίσης ότι η σειρά και το θεατρικό έργο από το οποίο προήλθε ήταν προϊόντα μυθοπλασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες από τους Sunday Times, είχε εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τη χρήση της φράσης «αυτή είναι μια αληθινή ιστορία», η οποία τελικά προστέθηκε κατόπιν αιτήματος του Netflix.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η Χάρβεϊ δεν αναφέρεται ονομαστικά στη σειρά «Baby Reindeer», ωστόσο οι θεατές την αναγνώρισαν μέσω των αναρτήσεών της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γεγονός που οδήγησε σε απειλητικά μηνύματα κατά της ζωής της, αποδεικνύοντας την επικινδυνότητα της κατάστασης.
*Πηγή: The Guardian