Δυτικές χώρες ενώνουν τις δυνάμεις τους, προωθώντας τη συνεργασία μεταξύ οργανισμών αναπτυξιακής χρηματοδότησης και ιδιωτικών βιομηχανιών, με στόχο την υποστήριξη κρίσιμων έργων στον τομέα των ορυκτών. Αυτή η πρωτοβουλία αποσκοπεί στη μείωση της εξάρτησης από την Κίνα, η οποία κατέχει κυρίαρχη θέση σε έναν τομέα ζωτικής σημασίας για τις βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας.
Η Minerals Security Partnership (MSP), ένας συνασπισμός 14 κρατών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρουσίασε πρόσφατα ένα νέο χρηματοδοτικό δίκτυο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη Νέα Υόρκη. Σκοπός του είναι η ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας και η παροχή οικονομικής υποστήριξης για ένα σημαντικό έργο εξόρυξης νικελίου στην Τανζανία, με τη συμμετοχή της εξορυκτικής εταιρείας BHP.
Σύμφωνα με μια κοινή δήλωση που αναμένεται να δημοσιευθεί στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, το δίκτυο θα «ενδυναμώσει τη συνεργασία και θα προωθήσει την ανταλλαγή πληροφοριών και τη συγχρηματοδότηση». Αυτή η δήλωση περιλαμβάνει 10 έργα στον τομέα των κρίσιμων ορυκτών που έχουν ήδη προσελκύσει κυβερνητική στήριξη.
Η MSP αξιολογεί 30 έργα εξόρυξης ορυκτών, ανταγωνιζόμενη την ανάγκη για πρώτες ύλες.
Στη συνάντηση αναμένονταν εκπρόσωποι μεγάλων χρηματοπιστωτικών οργανισμών όπως η BlackRock, η Goldman Sachs, η Citigroup, η Rio Tinto και η Anglo American, καθώς οι δυτικές χώρες επιδιώκουν να προσελκύσουν ιδιώτες επενδυτές και εταιρείες εξόρυξης για να ενισχύσουν περαιτέρω τον τομέα.
Ο Χοσέ Φερνάντες, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για την οικονομική ανάπτυξη, δήλωσε ότι η MSP αξιολογεί ήδη 30 έργα εξόρυξης ορυκτών, καθώς οι δυτικές κυβερνήσεις προσπαθούν να εξασφαλίσουν τις πρώτες ύλες που είναι απαραίτητες για πολλές βιομηχανίες, από ηλεκτρικά οχήματα μέχρι προηγμένα οπλικά συστήματα.
Η Κίνα και η στρατηγική της υπεροχής
«Η Κίνα ακολουθεί μια στρατηγική μονοπωλίου για να απομακρύνει τον ανταγωνισμό», δήλωσε ο Φερνάντες, κατηγορώντας το Πεκίνο για πολιτική «υπερπαραγωγής και επιθετικής τιμολόγησης» που διατηρεί την κυριαρχία της στην παγκόσμια προσφορά κρίσιμων ορυκτών.
«Κατανοούμε ότι δεν μπορούμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα μόνοι μας. Είμαστε πιο ισχυροί όταν συνεργαζόμαστε», πρόσθεσε σε συνέντευξή του.
Η εμπορική αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έχει οδηγήσει σε περιορισμούς στις εξαγωγές, ειδικά σε τομείς όπως οι ημιαγωγοί και οι προηγμένες τεχνολογίες. Αντίστοιχα, η Κίνα έχει περιορίσει τις εξαγωγές ορισμένων ορυκτών, όπως το αντιμόνιο, το οποίο χρησιμοποιείται σε στρατιωτικές εφαρμογές.
Η Κίνα ελέγχει το 90% της παγκόσμιας επεξεργασίας σπάνιων γαιών και πάνω από το 50% της επεξεργασίας ορυκτών κοβαλτίου, νικελίου και λιθίου, τα οποία είναι κρίσιμα για την κατασκευή μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων.
«Οι Κινέζοι παίζουν μόνοι τους – αυτό αλλάζει», δήλωσε η Αμπιγέιλ Χάντερ, εκτελεστική διευθύντρια του SAFE Center for Critical Minerals Strategy, μιας ΜΚΟ που συνεργάζεται με το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ για την προώθηση επενδύσεων στον τομέα των κρίσιμων ορυκτών.
Η Χάντερ τόνισε ότι ο στόχος είναι να δοθούν εναλλακτικές επιλογές σε χώρες με χαμηλότερο εισόδημα όσον αφορά τη χρηματοδότηση, προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση από την Κίνα.
Σημαντικά έργα στον τομέα των ορυκτών
Η US International Development Finance Corporation προγραμματίζει να δημοσιεύσει επιστολή πρόθεσης για την παροχή χρηματοδότησης σε ένα εξορυκτικό έργο στην Τανζανία, το οποίο θα μειώσει την κυριαρχία της Κίνας και της Ινδονησίας στις προμήθειες νικελίου, ενός βασικού συστατικού για τις μπαταρίες.
Το έργο νικελίου Kabanga αναπτύσσεται από τη Lifezone Metals, μια εταιρεία που εδρεύει στο Isle of Man και ανήκει κατά 17% στην BHP. Το έργο αυτό αποτελεί πρόκληση για τις επενδύσεις που υποστηρίζονται από την Κίνα στην Ινδονησία, οι οποίες έχουν μετατρέψει τη χώρα αυτή σε μονοπώλιο με 55% παγκόσμιο μερίδιο παραγωγής νικελίου, σε σύγκριση με το 16% το 2017.
Η Κίνα έχει προχωρήσει σε μεγάλα έργα στον τομέα των κρίσιμων ορυκτών, εκμεταλλευόμενη επιδοτήσεις, ευκολότερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση, ανώτερη τεχνολογία επεξεργασίας και πιο χαλαρούς περιβαλλοντικούς κανονισμούς.
Ιδιώτες επενδυτές πιστεύουν ότι η αυξανόμενη ζήτηση για πρώτες ύλες που απαιτούνται για την ενεργειακή μετάβαση θα δημιουργήσει μια κερδοφόρα και πιο σταθερή αγορά. Ωστόσο, επισημαίνουν την ανάγκη για περαιτέρω υποστήριξη και συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την εξασφάλιση μεγαλύτερων κεφαλαίων.
Πηγή: OT.gr