Η κοινή χρήση τοποθεσίας έχει γίνει ένα διαδεδομένο φαινόμενο που μπορεί να επηρεάσει τις ανθρώπινες σχέσεις, καθώς πολλές εφαρμογές, όπως το Find My Friends, το Snapchat και το Life360, χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση των κινήσεων φίλων και γνωστών. Παρά την ευκολία που προσφέρει, η απόφαση να μοιραστεί κανείς την τοποθεσία του μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, τόσο για την προσωπική ασφάλεια όσο και για την ποιότητα των σχέσεων.
Σύμφωνα με ειδικούς, η κοινή χρήση τοποθεσίας μπορεί να γίνει τοξική, ειδικά όταν βρίσκεται στα χέρια ενός υπερβολικά παρεμβατικού γονέα, ενός ανασφαλούς συντρόφου ή ενός απαιτητικού φίλου. Η αίσθηση ότι κάποιος ελέγχει τις κινήσεις μας μπορεί να προκαλέσει άγχος και ανασφάλεια.
Η Κέλι Όουενς, εκτελεστική διευθύντρια του Γραφείου της Νέας Υόρκης για την Πρόληψη της Οικογενειακής Βίας, τονίζει ότι η κοινή χρήση τοποθεσίας είναι ένα ζήτημα απορρήτου που συχνά παραβλέπεται. Πολλοί άνθρωποι παραχωρούν πρόσβαση στην τοποθεσία τους χωρίς να σκέφτονται τις πιθανές συνέπειες, υποτιμώντας την πιθανότητα ότι μια φιλία ή σχέση μπορεί να εξελιχθεί αρνητικά.
Η κοινή χρήση τοποθεσίας μπορεί να γίνει επικίνδυνη, καθώς οι κακοποιοί μπορούν να εκμεταλλευτούν την παρακολούθηση GPS για να ελέγχουν τα θύματά τους. Οι εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Apple, έχουν καθυστερήσει να αντιμετωπίσουν αυτά τα ζητήματα, αφήνοντας τους χρήστες εκτεθειμένους σε κινδύνους.
Ακόμη και οι πιο κοντινές σχέσεις μπορεί να κρύβουν κινδύνους. Η κοινή χρήση τοποθεσίας θα πρέπει να διατηρείται για σχέσεις με μακρά και σταθερή ιστορία, όπως προτείνει η Όουενς. Ωστόσο, η πίεση για την παραχώρηση αυτής της πληροφορίας μπορεί να είναι έντονη, και οι γονείς, για παράδειγμα, μπορεί να αρχίσουν να ανησυχούν αν δεν γνωρίζουν πού βρίσκεται το ενήλικο παιδί τους.
Η Τζάστιν Ανγκ Φόντεη, ειδική εκπαιδευτικός στο σεξ, υποστηρίζει ότι η κοινή χρήση τοποθεσίας θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα διαρκούς διαπραγμάτευσης και όχι κάτι που θεωρείται δεδομένο. Πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι έχουν το δικαίωμα να πουν «όχι» σε αυτά τα αιτήματα, και οι κινήσεις τους θα πρέπει να βρίσκονται υπό την προστασία της σωματικής αυτονομίας.
Η Σοσάνα Ζούμποφ, συγγραφέας και καθηγήτρια στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Χάρβαρντ, επισημαίνει ότι η εγκατάλειψη της ιδιωτικότητάς μας για την εμπιστοσύνη ή την ευκολία έχει γίνει κομμάτι της σύγχρονης ζωής. Ωστόσο, όταν αφήνουμε τις εφαρμογές να διαχειρίζονται τις σχέσεις μας, κανονικοποιούμε την επιτήρηση και στην προσωπική μας ζωή.
Η ουσία είναι ότι το να λέμε «όχι» στην κοινή χρήση τοποθεσίας μπορεί να είναι μια πράξη αγάπης και προστασίας. Η ικανότητά μας να διατηρούμε την ιδιωτικότητά μας είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη υγιών σχέσεων και την προσωπική μας ευημερία. Η συζήτηση για το ποιες πτυχές της ζωής μας είμαστε διατεθειμένοι να μοιραστούμε είναι μέρος της πραγματικής οικειότητας και μπορεί να ενδυναμώσει τις σχέσεις μας, αντί να τις υπονομεύσει.