Η πρόσφατη ανάπτυξη στρατευμάτων από τη Βόρεια Κορέα για να υποστηρίξουν τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία, καθώς ο γενικός γραμματέας του NATO, Μαρκ Ρούτε, δήλωσε ότι αυτό θα συνιστούσε «σημαντική κλιμάκωση» της ήδη τεταμένης κατάστασης.
Η αντίδραση του NATO
Ο Ρούτε, σε ανάρτησή του στο X, τόνισε τη σημασία της στενής συνεργασίας μεταξύ του NATO και της Νότιας Κορέας, αναφερόμενος στη βιομηχανική συνεργασία στον τομέα της άμυνας και την αλληλένδετη ασφάλεια στην περιοχή της Ευρώπης, του Ατλαντικού και του Ινδικού-Ειρηνικού. «Η αποστολή στρατευμάτων από τη Βόρεια Κορέα για να πολεμήσουν με τη Ρωσία στην Ουκρανία θα σήμαινε μια σημαντική κλιμάκωση», υπογράμμισε.
Η κατάσταση στην Ουκρανία
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται να στείλει 10.000 στρατιώτες για να υποστηρίξουν τη Ρωσία στον πόλεμό της στην Ουκρανία. Σύμφωνα με πληροφορίες από την υπηρεσία Πληροφοριών της Νότιας Κορέας, η Βόρεια Κορέα προγραμματίζει να αποστείλει έως και 12.000 στρατιώτες, με 1.500 από αυτούς, ειδικών δυνάμεων, ήδη στη Ρωσία, έτοιμοι να μεταβούν στο μέτωπο.
Η αντίδραση της Νότιας Κορέας
Αντιδρώντας σε αυτές τις εξελίξεις, το νοτιοκορεατικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή στη Σεούλ για να διαμαρτυρηθεί σχετικά με την αποστολή στρατευμάτων από τη Βόρεια Κορέα. Ο Ρούτε και το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανέφεραν ότι δεν έχουν επιβεβαιωμένα στοιχεία για την παρουσία Βορειοκορεατών στρατιωτών στην Ουκρανία, αλλά τόνισαν ότι η κατάσταση μπορεί να αλλάξει.
Η θέση της Ρωσίας
Από την πλευρά της, η Ρωσία, μέσω του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι θα συνεχίσει τη συνεργασία της με τη Βόρεια Κορέα, προσθέτοντας ότι αυτή η συμμαχία δεν θα πρέπει να ανησυχεί κανέναν, καθώς δεν στρέφεται κατά τρίτων χωρών. Η ρωσική πρεσβεία στη Σεούλ υπογράμμισε ότι η συνεργασία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.
Οι σχέσεις Βόρειας Κορέας και Ρωσίας
Οι σχέσεις μεταξύ Πιονγκγιάνγκ και Μόσχας έχουν ενισχυθεί, ιδιαίτερα μετά την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στην Πιονγκγιάνγκ τον Ιούνιο, όπου υπεγράφη μια συνθήκη αμοιβαίας άμυνας. Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν έχουν αποκαλυφθεί, αλλά έχουν προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με πιθανές παραβιάσεις των κυρώσεων του ΟΗΕ.
Η στάση της Κίνας
Η Κίνα, από την άλλη, εξέφρασε την ελπίδα ότι όλες οι πλευρές θα εργαστούν για την αποκλιμάκωση της κατάστασης, μετά τις δηλώσεις της Νότιας Κορέας για την αποστολή στρατευμάτων από τη Βόρεια Κορέα. Η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο παραμένει τεταμένη, με την Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ να κατηγορούν τον Κιμ Γιονγκ Ουν για την προμήθεια όπλων στη Ρωσία που χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ