15.4 C
Athens
Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΝέα ιστορικά χαμηλά για τη δημοτικότητα του Εμανουέλ Μακρόν

Νέα ιστορικά χαμηλά για τη δημοτικότητα του Εμανουέλ Μακρόν

Η κατάσταση του Εμανουέλ Μακρόν συνεχίζει να επιδεινώνεται, καθώς οι επιπτώσεις της διάλυσης της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης τον περασμένο Ιούνιο εξακολουθούν να τον στοιχειώνουν. Η απόφαση αυτή, που ήρθε ξαφνικά, οδήγησε σε πρόωρες εκλογές, με την Αριστερά και την Ακροδεξιά να προκύπτουν ως οι κύριοι νικητές. Ωστόσο, ο Μακρόν σχημάτισε μια εύθραυστη κυβέρνηση από τους μετριοπαθείς του Κέντρου και της Δεξιάς, η οποία επιβιώνει χάρη στην ανοχή της Ακροδεξιάς.

Η δημοσιονομική κατάσταση της Γαλλίας επιδεινώνεται επίσης, καθώς η χώρα ανακαλύπτει ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού κόστισαν πολύ περισσότερο από ότι είχε προγραμματιστεί, με το έλλειμμα να φτάνει το 6,1% του ΑΕΠ. Αυτή η οικονομική πίεση προσθέτει ακόμα περισσότερη αβεβαιότητα στην κυβερνητική σταθερότητα.

Μια πρόσφατη έρευνα από το παρατηρητήριο πολιτικών εξελίξεων Elabe, που διεξήχθη για την εφημερίδα «Les Echos», αποτυπώνει τη δυσαρέσκεια των Γάλλων πολιτών. Το Νοέμβριο, το ποσοστό υποστήριξης για τον Μακρόν έπεσε στο 21%, σημειώνοντας πτώση κατά μία ποσοστιαία μονάδα σε σύγκριση με τον Οκτώβριο και κατά 6 μονάδες από τον περασμένο Αύγουστο. Αυτή η πτώση τον έχει φέρει στο χαμηλότερο επίπεδο αποδοχής από την πρώτη του εκλογή το 2017.

Η δυσαρέσκεια των Γάλλων πολιτών αποτυπώνεται γλαφυρά στο βαρόμετρο του παρατηρητηρίου πολιτικών εξελίξεων, Elabe.

Αρνητικός απολογισμός για τον Μακρόν

Αντίστοιχα, σχεδόν τέσσερις στους πέντε Γάλλους (73%) δηλώνουν ότι έχουν ελάχιστη ή καθόλου εμπιστοσύνη στον πρόεδρό τους. Το ποσοστό εκείνων που δεν τον εμπιστεύονται καθόλου έχει αυξηθεί κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε ένα μήνα και κατά εννέα μονάδες το τελευταίο τρίμηνο, φτάνοντας στο 48%. Αυτός ο αριθμός πλησιάζει το 51% που είχε σημειωθεί κατά την κρίση των «κίτρινων γιλέκων» το 2018.

«Αν και ο Μακρόν αποφεύγει να εμπλέκεται ενεργά στην πολιτική καθημερινότητα, η αντιδημοφιλία του συνεχίζει να αυξάνεται. Αυτό οφείλεται στους μετασεισμούς της διάλυσης της Εθνοσυνέλευσης, καθώς και σε άλλους παράγοντες όπως η οικονομική κατάσταση της χώρας. Ο απολογισμός της προεδρικής του θητείας, επτά χρόνια τώρα, κρίνεται αρνητικά από τους πολίτες, με αποτέλεσμα η αποδοχή του να μειώνεται συνεχώς. Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς θα μπορούσε να ανακάμψει», δήλωσε ο επικεφαλής της Elabe, Μπερνάρ Σανανές.

Έλλειμμα ηγεσίας

Η πτώση της αποδοχής του Μακρόν αντικατοπτρίζει και το έλλειμμα πειστικής πολιτικής ηγεσίας στην Ευρώπη. Σε μια κρίσιμη στιγμή, όπου οι χώρες της Δύσης, κυρίως οι ΗΠΑ μετά την επιστροφή του Τραμπ, κατευθύνονται προς πολιτική αναδίπλωση και οικονομική περιχαράκωση, η Ευρώπη χρειάζεται ηγέτες που θα μπορέσουν να την καθοδηγήσουν.

Ο Μακρόν, μαζί με τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, είναι από τους δύο ηγέτες που πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να ενισχύσουν την Ευρώπη. Ωστόσο, ο Σολτς, επικεφαλής μιας μειοψηφικής κυβέρνησης, έχει χάσει την πολιτική του επιρροή, με τη δημοτικότητα του να έχει καταρρεύσει στο 18% σύμφωνα με έρευνα της Infratest Dimap.

Για σύγκριση, η Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της 16χρονης θητείας της, είχε μέσο όρο αποδοχής 76%, με το χαμηλότερο ποσοστό της να είναι 46% το 2016, κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης.

Πολιτικές προσωπικότητες

Δυστυχώς, κανένας «αντικειμενικά επιδραστικός» πολιτικός ηγέτης στην Ευρώπη δεν φαίνεται να είναι δημοφιλής. Η Τζόρτζια Μελόνι, ηγέτιδα της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της ΕΕ, είχε τον Σεπτέμβριο ποσοστό αποδοχής 41%, αλλά το 52% των πολιτών της αποδοκίμαζε την πολιτική της. Ο Ισπανός Πέδρο Σάντσες έχει μόλις 31% αποδοχής.

Ακόμα και ο Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ τον Ιανουάριο, έχει ποσοστό αποδοχής μόλις 35%. Αυτά τα ποσοστά δείχνουν ότι η δημοτικότητα δεν είναι πάντα το κλειδί για την ηγεσία. Οι πολιτικές ικανότητες, η αξιοπιστία και η πειθώ είναι αυτά που καθορίζουν την επιρροή ενός ηγέτη.

Συχνά οι ηγέτες δοκιμάζουν τις ικανότητές τους σε μικρότερες προκλήσεις προτού αναλάβουν μεγαλύτερα καθήκοντα. Ωστόσο, η ρήση «ουδείς προφήτης στον τόπο του» μας υπενθυμίζει ότι η αναγνώριση μπορεί να είναι δύσκολη, ειδικά σε περιόδους κρίσης.

Η ελπίδα παραμένει ότι θα αναδυθεί κάποιος Ευρωπαίος ηγέτης που θα μπορέσει να καθοδηγήσει την ήπειρο μέσα από τις προκλήσεις που έρχονται.

Πηγή: ΟΤ

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο

Πρόσφατα σχόλια