Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, είχε το Σάββατο το βράδυ την πρώτη του συνομιλία με τον προσωρινό πρόεδρο της Νότιας Κορέας, Χαν Ντουκ Σου. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Μπάιντεν επαίνεσε «την ανθεκτικότητα της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στη Δημοκρατία της Κορέας», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Η κατάσταση στη Νότια Κορέα
Ο Χαν Ντουκ Σου ανέλαβε τα καθήκοντα του υπηρεσιακού προεδρεύοντα μετά την καθαίρεση του προέδρου Γιουν Σουκ Γέολ, η οποία εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο ως αντίδραση στην απόπειρα του Γιουν να επιβάλει στρατιωτικό νόμο στις 3 Δεκεμβρίου. Ο Χαν θα παραμείνει στη θέση του για το πολύ οκτώ μήνες, καθώς το Συνταγματικό Δικαστήριο έχει προθεσμία 180 ημερών για να αποφασίσει αν θα επικυρώσει την καθαίρεση του Γιουν. Αν η απόφαση είναι θετική, θα πρέπει να διεξαχθούν νέες εκλογές εντός δύο μηνών.
Συνομιλίες Χαν και Μπάιντεν
Στη συνομιλία τους, οι δύο ηγέτες συζήτησαν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια στην ενίσχυση της συμμαχίας μεταξύ ΗΠΑ και Δημοκρατίας της Κορέας. Ο Μπάιντεν εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή η συμμαχία θα παραμείνει θεμέλιος λίθος της ειρήνης και της ευημερίας στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού κατά τη διάρκεια της θητείας του Χαν. Επιπλέον, ο πρόεδρος Μπάιντεν επαίνεσε την ανθεκτικότητα της κορεατικής δημοκρατίας.
Αναμονή απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου
Ο επικεφαλής της νοτιοκορεατικής αντιπολίτευσης, Λι Τζε Μιουνγκ, κάλεσε το Συνταγματικό Δικαστήριο να επιταχύνει την απόφασή του σχετικά με την καθαίρεση του Γιουν, προκειμένου η χώρα να ξεπεράσει την «εθνική αναταραχή» και την «παράλογη κατάσταση». Ο Λι τόνισε ότι «το Συνταγματικό Δικαστήριο πρέπει να προχωρήσει γρήγορα στη διαδικασία καθαίρεσης του προέδρου, καθώς αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να περιοριστούν οι αναταραχές και τα δεινά του λαού». Το Δημοκρατικό Κόμμα αποφάσισε επίσης να μην επιδιώξει την καθαίρεση του πρωθυπουργού Χαν για την κήρυξη στρατιωτικού νόμου.
Ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, Μουν Χιουνγκ Μπα, υποσχέθηκε «γρήγορη και δίκαιη διαδικασία» και κάλεσε τους δικαστές σε πρώτη συνεδρίαση το πρωί της Δευτέρας. Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα της Νότιας Κορέας δεσμεύτηκε να διατηρήσει τη σταθερότητα στις αγορές, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία πολιτικής σε συνεργασία με την κυβέρνηση για την πρόληψη πιθανών κλιμακώσεων της μεταβλητότητας στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Αντιδράσεις ξένων πρεσβευτών
Ξένοι πρεσβευτές στη Νότια Κορέα αντέδρασαν στην απόφαση του Κοινοβουλίου για την καθαίρεση του προέδρου Γιουν, εκφράζοντας την υποστήριξή τους στη δημοκρατική διαδικασία της χώρας. Ο πρέσβης των ΗΠΑ, Φίλιπ Γκόλντμπεργκ, δήλωσε ότι «η δέσμευσή μας για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή είναι ακλόνητη». Ο βρετανός πρέσβης, Κόλιν Κρουκς, τόνισε τη σημασία της συνέχισης της συνεργασίας μεταξύ Νότιας Κορέας και Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης επεσήμανε την ανάγκη για ταχεία και ομαλή επίλυση της πολιτικής κρίσης σύμφωνα με το κορεατικό Σύνταγμα.
Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στη δημοκρατία της Νότιας Κορέας, δηλώνοντας ότι «η Κορέα είναι βασικός εταίρος στον Ινδο-Ειρηνικό». Ο ρώσος πρέσβης, Γεόργκι Ζινόβιεφ, αναφέρθηκε σε μια «σημαντική επιδείνωση» των διμερών σχέσεων, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι η εσωτερική πολιτική κατάσταση δεν θα εμποδίσει την αποκατάσταση των δεσμών.