10 C
Athens
Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΝτόναλντ Τραμπ: Το σχέδιο του για την Ουκρανία - Εδαφικές παραχωρήσεις και...

Ντόναλντ Τραμπ: Το σχέδιο του για την Ουκρανία – Εδαφικές παραχωρήσεις και αποκλεισμός του ΝΑΤΟ από τη διαπραγμάτευση

Σύμβουλοι του Ντόναλντ Τραμπ έχουν διατυπώσει δημόσια και ιδιωτικά προτάσεις για την επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία, οι οποίες περιλαμβάνουν την παραχώρηση σημαντικών εδαφών της χώρας στη Ρωσία για το προβλεπτό μέλλον. Αυτές οι προτάσεις αναλύονται σε δημοσιεύματα του Reuters και σε συνεντεύξεις με άτομα κοντά στον εκλεγμένο πρόεδρο.

Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι θα μπορέσει να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία μέσα σε 24 ώρες, χωρίς ωστόσο να έχει αποκαλύψει λεπτομέρειες για το πώς σκοπεύει να το πετύχει.

Οι προτάσεις τριών βασικών συμβούλων του, συμπεριλαμβανομένου του αποστράτου αντιστράτηγου Κιθ Κέλογκ, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει ρόλο απεσταλμένου του Τραμπ για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, έχουν ορισμένα κοινά στοιχεία. Ένα από αυτά είναι η απομάκρυνση της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Οι σύμβουλοι του Τραμπ προγραμματίζουν να πιέσουν τη Μόσχα και το Κίεβο να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις μέσω στρατηγικών ανταμοιβών και τιμωριών. Αυτό περιλαμβάνει τη διακοπή της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία εάν δεν συμφωνήσει σε συνομιλίες, καθώς και την αύξηση της βοήθειας αν ο Βλαντίμιρ Πούτιν αρνηθεί να συμμετάσχει.

Ανοικτός σε διαπραγματεύσεις ο Ζελένσκι

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις όπως η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και οι αυξανόμενες απώλειες εδαφών, έχει δηλώσει ότι είναι ανοικτός σε διαπραγματεύσεις. Ενώ συνεχίζει να επιδιώκει την ένταξη στο ΝΑΤΟ, πρόσφατα ανέφερε την ανάγκη να αναζητήσει διπλωματικές λύσεις για την ανάκτηση κατεχόμενων εδαφών.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στάση αναμονής από τον Πούτιν

Από την άλλη πλευρά, αναλυτές και πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ προειδοποιούν ότι ο Πούτιν μπορεί να είναι απρόθυμος να εμπλακεί σε συνομιλίες, καθώς η στρατηγική του περιλαμβάνει τη συνέχιση της κατάληψης εδαφών. Ο Γιουτζίν Ράμερ, πρώην κορυφαίος αναλυτής πληροφοριών για τη Ρωσία, τονίζει ότι ο Πούτιν δεν βιάζεται και πιθανόν να περιμένει για να δει ποιες παραχωρήσεις μπορεί να κάνει ο Τραμπ.

Ο Ρώσος ηγέτης δεν φαίνεται διατεθειμένος να αποδεχτεί τους όρους για μια εκεχειρία, οι οποίοι περιλαμβάνουν την αποδοχή της απομάκρυνσης της Ουκρανίας από την προοπτική ένταξης στο ΝΑΤΟ και την παραχώρηση εδαφών που ισχυρίζεται ότι ανήκουν στη Ρωσία. Σύμφωνα με τον Ράμερ, ο Πούτιν πιθανόν θα επιδιώξει να καταλάβει περισσότερα εδάφη προτού αποφασίσει αν θα συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις.

Η Ρωσία ελέγχει ήδη την Κριμαία, την οποία κατέλαβε το 2014, και σχεδόν το 80% του Ντονμπάς, καθώς και σημαντικά τμήματα των περιοχών Ζαπορίζια και Χερσώνα.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Περισσότερα από ένα σχέδια

Μέχρι πρόσφατα, ο Τραμπ δεν είχε συγκροτήσει μια κεντρική ομάδα εργασίας για την ανάπτυξη ενός ειρηνευτικού σχεδίου, σύμφωνα με τέσσερις συμβούλους που ζήτησαν ανωνυμία. Ωστόσο, αρκετοί σύμβουλοι έχουν διατυπώσει προτάσεις σε δημόσιες συζητήσεις, ορισμένες εκ των οποίων έχουν φτάσει και στον Τραμπ.

Μια πιθανή συμφωνία ειρήνης θα εξαρτηθεί από την προσωπική δέσμευση των Τραμπ, Πούτιν και Ζελένσκι, σύμφωνα με τους συμβούλους. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι «δεν είναι δυνατόν να σχολιάσουμε ατομικές δηλώσεις χωρίς να έχουμε μια πλήρη εικόνα του συνολικού σχεδίου».

Η εκπρόσωπος του Τραμπ, Καρολάιν Λίβιτ, ανέφερε ότι ο Τραμπ έχει δεσμευτεί να «κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να αποκαταστήσει την ειρήνη και να ενισχύσει την αμερικανική ισχύ και αποτροπή στη διεθνή σκηνή».

Τρεις κύριες προτάσεις

Μια πρώην αξιωματούχος του Τραμπ για την εθνική ασφάλεια, που συμμετέχει στη μετάβαση, ανέφερε τρεις κύριες προτάσεις: μία από τον Κέλογκ, μία από τον εκλεγμένο αντιπρόεδρο Τζ. Ντ. Βανς και μία από τον Ρίτσαρντ Γκρενέλ, τον πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών του Τραμπ.

Η πρόταση του Κέλογκ, η οποία έχει συνταχθεί με τον πρώην αξιωματούχο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Φρεντ Φλιτζ, ζητά να παγώσουν οι τρέχουσες γραμμές μάχης. Σύμφωνα με το σχέδιο, ο Τραμπ θα προσφέρει περισσότερα αμερικανικά όπλα στην Ουκρανία μόνο εάν αυτή συμφωνήσει σε ειρηνικές συνομιλίες. Αντίθετα, αν η Ρωσία απορρίψει τις διαπραγματεύσεις, θα προειδοποιήσει ότι θα αυξήσει τη βοήθεια προς την Ουκρανία.

Επιπλέον, η Ουκρανία θα λάβει αμερικανικές εγγυήσεις ασφαλείας, οι οποίες θα περιλαμβάνουν αύξηση των προμηθειών όπλων μετά την επίτευξη μιας συμφωνίας.

Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Ντόναλντ Τραμπ.

Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Ντόναλντ Τραμπ.

«Θα απειλήσει τον Πούτιν»

Σε συνέντευξή του, ο Σεμπάστιαν Γκόρκα, ένας από τους επόμενους αναπληρωτές συμβούλους εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, ανέφερε ότι ο Τραμπ σχεδιάζει να αναγκάσει τον Πούτιν να συμμετάσχει σε συνομιλίες, απειλώντας με αποστολή μεγάλης ποσότητας όπλων στην Ουκρανία εάν ο Ρώσος πρόεδρος αρνηθεί.

Ο Βανς, ο οποίος ως γερουσιαστής έχει εκφράσει αντίθεση στη βοήθεια προς την Ουκρανία, έχει προτείνει τη δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στις υπάρχουσες γραμμές του μετώπου, η οποία θα είναι «ισχυρά οχυρωμένη» για να αποτραπούν περαιτέρω επιθέσεις. Η πρόταση του περιλαμβάνει επίσης την αποδοχή της μη ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Γκρενέλ, πρώην πρεσβευτής του Τραμπ στη Γερμανία, έχει προτείνει τη δημιουργία «αυτόνομων ζωνών» στην ανατολική Ουκρανία, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Επιπλέον, έχει υποστηρίξει ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ.

Πιθανή αντίδραση

Προτάσεις όπως αυτές ενδέχεται να προκαλέσουν αντιδράσεις από τον Ζελένσκι, ο οποίος έχει αναδείξει την ένταξη στο ΝΑΤΟ ως κεντρικό στοιχείο του «Σχεδίου Νίκης» του. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας έχει ήδη απευθύνει έκκληση στους ομολόγους του στο ΝΑΤΟ για να προχωρήσουν σε πρόσκληση ένταξης κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης.

Επιπλέον, ορισμένοι ευρωπαίοι σύμμαχοι έχουν εκφράσει προθυμία να ενισχύσουν τη βοήθεια προς την Ουκρανία, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συνεχίζει να αποστέλλει όπλα. Αυτό θα μπορούσε να περιορίσει την ικανότητα του Τραμπ να πιέσει το Κίεβο για διαπραγματεύσεις.

Το σχέδιο του Κέλογκ, που περιλαμβάνει αύξηση της βοήθειας προς την Ουκρανία εάν ο Πούτιν δεν συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις, ενδέχεται να συναντήσει αντιδράσεις στο Κογκρέσο, όπου ορισμένοι σύμμαχοι του Τραμπ είναι αντίθετοι σε επιπλέον στρατιωτική βοήθεια.

«Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος ρεαλιστικός τρόπος για να τελειώσει αυτή η σύγκρουση», δηλώνει ο Ράμερ, πρώην αξιωματούχος των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο