Στις 17 Νοεμβρίου, ένα μικρότερο από το αναμενόμενο πλήθος συγκεντρώθηκε στο Βερολίνο για να συμμετάσχει στην πρώτη μεγάλη διαδήλωση της εξόριστης, πλην ετερόκλητης ρωσικής αντιπολίτευσης στη Γερμανία. Οι συμμετέχοντες φώναξαν «Όχι στον πόλεμο» και «Κάτω ο Πούτιν», εν μέσω της πιο κρίσιμης φάσης του πολέμου στην Ουκρανία.
Η διαδήλωση συμπίπτει με τις διαρροές από τα ΜΜΕ σχετικά με μια πιθανή έγκριση από την απερχόμενη κυβέρνηση Μπάιντεν στις ΗΠΑ για την αποστολή μεγάλου βεληνεκούς πυραύλων κατασκευής ΗΠΑ στην Ουκρανία, προκειμένου να πλήξουν στρατιωτικούς στόχους εντός της Ρωσίας. Αυτή η κίνηση προκάλεσε ανησυχία στο Κρεμλίνο, το οποίο προειδοποίησε για τον κίνδυνο ενός Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου με άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ.
Η στρατηγική αυτή της Ουάσιγκτον έρχεται σε μια περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας, καθώς μόλις δύο μήνες απομένουν πριν από την επίσημη ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει δηλώσει ότι μπορεί να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία «εντός 24 ωρών». Παράλληλα, η νέα κεντροαριστερή κυβέρνηση της Βρετανίας έχει δώσει παρόμοια εξουσιοδότηση για τη χρήση των πυραύλων «Storm Shadow» από την Ουκρανία, ενώ η κυβέρνηση Μακρόν στη Γαλλία εξετάζει την αντίστοιχη επιλογή για τους SCALP.
Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης και μέχρι πρόσφατα σημαντικός εμπορικός εταίρος της Ρωσίας, έχει γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, μετά τις ΗΠΑ. Ωστόσο, το θέμα της παροχής γερμανικών πυραύλων Taurus στην Ουκρανία προκαλεί διχασμό, ακόμη και στους κόλπους της απερχόμενης κυβέρνησης Σοσιαλδημοκρατών υπό τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς.
Η γερμανίδα ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι η αμερικανική απόφαση «δεν συνιστά αναθεώρηση, αλλά εντατικοποίηση» της ήδη υπάρχουσας στρατιωτικής βοήθειας. Αντίθετα, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης υπενθύμισε τη σταθερή άρνηση του Σολτς να στείλει πυραύλους Taurus στην Ουκρανία.
Η πολιτική ρευστότητα στη Γερμανία εντείνεται καθώς η χώρα προετοιμάζεται για πρόωρες εκλογές στις 23 Φεβρουαρίου. Η στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας έχει αρχίσει να επισκιάζει άλλα σημαντικά ζητήματα, όπως η οικονομία και το μεταναστευτικό, στο προεκλογικό σκηνικό.
Προεκλογικές κόντρες και στρατηγικές δηλώσεις
Ο Φρίντριχ Μερτς, επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών και υποψήφιος καγκελάριος, δήλωσε ότι αν εκλεγεί, θα θέσει τελεσίγραφο στον Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία εντός 24 ωρών. Αν ο Ρώσος πρόεδρος δεν συμφωνήσει, θα προμηθεύσει την Ουκρανία με πυραύλους Taurus και θα επιτρέψει πλήγματα εντός ρωσικού εδάφους.
Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο νυν αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος υποσχέθηκε να επιτρέψει τη χρήση των γερμανικών πυραύλων Taurus από την Ουκρανία αν εκλεγεί.
Η πολιτική πίεση στον Σολτς αυξάνεται, καθώς οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Πράσινοι τον καλούν να ενισχύσει τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Ο Σολτς δέχεται κριτική και για την πρόσφατη επικοινωνία του με τον Πούτιν, η οποία θεωρήθηκε αναποτελεσματική.
Στο εσωτερικό των Σοσιαλδημοκρατών, οι φωνές υπέρ της υποψηφιότητας του υπουργού Άμυνας Μπόρις Πιστόριους για την καγκελαρία πληθαίνουν, αν και ο ίδιος παραδέχεται ότι η παροχή των πυραύλων Taurus δεν θα άλλαζε την κατάσταση στον πόλεμο. Αντίθετα, επιβεβαίωσε την παράδοση 4.000 υπερσύγχρονων μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Ουκρανία, τα οποία χαρακτηρίζει σημαντικό πλεονέκτημα για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.
Στο μεταξύ, οι πολιτικοί αντίπαλοι του Σολτς τον κατηγορούν για προεκλογικούς τακτικισμούς, ενώ τα αντισυστημικά κόμματα ζητούν άμεση διακοπή των παραδόσεων όπλων στην Ουκρανία. Αυτές οι πολιτικές εξελίξεις δημιουργούν περαιτέρω αναταράξεις και εντάσεις στο εσωτερικό των Σοσιαλδημοκρατών, που αναζητούν τη στρατηγική τους για τις επόμενες εκλογές.