17.5 C
Athens
Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήO Oreshnik της Ρωσίας και οι επιπτώσεις του στην ασφάλεια του NATO

O Oreshnik της Ρωσίας και οι επιπτώσεις του στην ασφάλεια του NATO

Η αποφασιστικότητα του Κιέβου να νικήσει την Ουκρανία και να αποδυναμώσει το ΝΑΤΟ, καθώς και να διασπάσει τη συμμαχία Ευρωπαίων και Αμερικανών, μπορεί να υπονομευθεί από τη χρήση του βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς Oreshnik. Σύμφωνα με τη Washington Post, ο Oreshnik συνιστά μια άμεση και δυνητικά καταστροφική απειλή για την Ευρώπη, ακόμη και αν είναι συμβατικά οπλισμένος, όπως αναφέρουν οι αναλυτές.

Οι δυτικοί εμπειρογνώμονες όπλων εκφράζουν ανησυχία ότι αυτό σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας ευρωπαϊκής κούρσας εξοπλισμών που μπορεί να διαρκέσει δεκαετίες και να κοστίσει δισεκατομμύρια δολάρια στις χώρες του ΝΑΤΟ και στη Ρωσία. Η Μόσχα ήδη κατευθύνει περίπου το 40% του προϋπολογισμού της σε στρατιωτικές δυνάμεις και δυνάμεις ασφαλείας.

Η μείωση του «κατωφλιού» της Ρωσίας για τη χρήση πυρηνικών όπλων προκαλεί αβεβαιότητα σχετικά με το πότε μπορεί να τα χρησιμοποιήσει, καθώς ο Πούτιν προσπαθεί να καλλιεργήσει φόβους για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, ειδικά ενόψει της πιθανής επιστροφής του Τραμπ στην εξουσία. Ο Decker Eveleth, αναλυτής στη δεξαμενή σκέψης CNA, επισημαίνει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να καταστρέψει στρατηγικούς στόχους σε μεγάλες περιοχές της Ευρώπης με λίγους μόνο Oreshnik, υπογραμμίζοντας τη σοβαρή πυρηνική απειλή που ενέχει το όπλο.

«Ο Oreshnik έχει πιθανώς την ικανότητα να μεταφέρει έως και έξι πυρηνικές κεφαλές στην Ευρώπη σε περίπου 15 με 20 λεπτά. Λόγω της ταχύτητας και της τροχιάς του, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να αναχαιτιστεί», είπε ο Eveleth.

Ο Αλεξάνδερ Γκράεφ, ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη και Πολιτική Ασφάλειας στο Αμβούργο, πιστεύει ότι η Ευρώπη εισέρχεται σε μια «νέα εποχή πυραύλων». Τον Ιούλιο, οι ΗΠΑ και η Γερμανία ανακοίνωσαν σχέδια για την ανάπτυξη αμερικανικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς στη Γερμανία από το 2026, προκαλώντας έντονη αντίδραση από τη Μόσχα. Πολλές χώρες συμμετέχουν επίσης σε ένα σχέδιο υπό τη Γαλλία για την ανάπτυξη πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.

«Βρισκόμαστε σε μια κούρσα εξοπλισμών που αναμένεται να εξελιχθεί τα επόμενα 20 χρόνια», τόνισε ο Γκράεφ. «Κάθε μέρος – Ρωσία, ευρωπαϊκά κράτη, ΗΠΑ – αυξάνει τα οπλοστάσιά του, καθώς δεν διαθέτουν ακόμη τους αριθμούς για να χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά αυτά τα όπλα και να καταστρέψουν τους πολλούς στόχους που υπάρχουν».

Η επιδίωξη του Πούτιν να διχάσει τον κόσμο

Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές αμφισβητούν τη βούληση του ΝΑΤΟ να αποτρέψει τη Ρωσία, καθώς η Μόσχα φαίνεται να εκμεταλλεύεται τις διαιρέσεις μεταξύ των κρατών, όπως η συνεργασία με τον Ούγγρο ηγέτη Βίκτορ Όρμπαν. Ο πρώην Ρώσος διπλωμάτης Μπόρις Μποντάρεφ υποστηρίζει ότι ο Πούτιν δεν επιδιώκει πραγματικά έναν πυρηνικό πόλεμο, καθώς το όπλο του χρησιμεύει κυρίως ως μέσο ψυχολογικού πολέμου.

«Δεν θέλει να διχάσει την Ουκρανία. Θέλει να διχάσει τον κόσμο και να δημιουργήσει τη δική του σφαίρα επιρροής», δήλωσε ο Μποντάρεφ, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε συμφωνία με τον Τραμπ θα απαιτούσε μια νίκη για τον Πούτιν, η οποία θα περιλάμβανε την αποδοχή των ρωσικών εδαφικών κερδών.

Οι συνέπειες της Συνθήκης INF

Ο πύραυλος Oreshnik, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα είχε αποκλειστεί από τη Συνθήκη INF του 1987 μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ, η οποία απαγόρευε πυραύλους με βεληνεκές 310 έως 3.400 μίλια. Η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συνθήκη το 2019, λόγω παραβιάσεων από τη Ρωσία, έχει προκαλέσει αντιδράσεις από ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κατάσταση.

«Είχαμε μια συνθήκη που απαγόρευε αυτό το είδος πυραύλου για καλό λόγο, καθώς θεωρούνταν αποσταθεροποιητικά», δήλωσε ο Φρανσουά Ντίαζ Μωρίν, ειδικός στα πυρηνικά. Η ταχύτητα του Oreshnik και οι δυνατότητές του για πολλαπλές στοχευμένες κεφαλές αυξάνουν τον κίνδυνο μιας καταστροφικής παρεξήγησης.

«Αν εκτοξευθεί, φτάνει στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες μέσα σε 12 έως 16 λεπτά. Είναι ελάχιστος χρόνος για να αντιδράσει κανείς», πρόσθεσε ο Ντίαζ Μωρίν. Παρά την αφύπνιση της Ευρώπης για την ανάγκη άμυνας κατά της Ρωσίας, η ρωσική οικονομία έχει προσανατολιστεί στον πόλεμο και την παραγωγή όπλων, γεγονός που καθιστά δύσκολη την ανταπόκριση στις προκλήσεις.

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο