10.1 C
Athens
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΟ πόλεμος στις στέπες της Ουκρανίας μπορεί να καταλήξει στα παγωμένα νερά...

Ο πόλεμος στις στέπες της Ουκρανίας μπορεί να καταλήξει στα παγωμένα νερά της Αρκτικής.

Η πρόσφατη συμμετοχή του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, στην τελετή καθέλκυσης του νέου πυρηνικού παγοθραυστικού Chukotka τον Νοέμβριο δεν τράβηξε ιδιαίτερα την προσοχή της Δύσης. Ωστόσο, ειδικοί προειδοποιούν ότι οι κινήσεις του Πούτιν στην Αρκτική θα πρέπει να εξεταστούν σοβαρά, καθώς εκεί μπορεί να κρύβεται η λύση για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία.

Ο Λάιλ Γκολντστάι, καθηγητής στο Ινστιτούτο Κινεζικών Ναυτιλιακών Μελετών στο Ναυτικό Πολεμικό Κολέγιο των ΗΠΑ, υποστηρίζει ότι η επόμενη κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έχει την ευκαιρία να αλλάξει το υπάρχον καθεστώς και να ενθαρρύνει τη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο. «Ο Πούτιν γνωρίζει ότι η κατασκευή στρατιωτικών εξοπλισμών δεν είναι αρκετή για να εξασφαλίσει τη δύναμη και την ευημερία της Ρωσίας στο μέλλον» λέει ο Γκολντστάι.

«Ο Πούτιν γνωρίζει καλά ότι η κατασκευή αρμάτων μάχης και πυραύλων από μόνη της δεν θα κάνει τη Ρωσία ισχυρή και ευημερούσα στο μέλλον»

Σύμφωνα με τον ειδικό, η Αρκτική είναι ένα κρίσιμο ζήτημα για τον Πούτιν, καθώς συνεισφέρει περίπου το 10% του ρωσικού ΑΕΠ και το 20% των εξαγωγών της χώρας. Η Ρωσία επιδιώκει να επεκτείνει τις εξαγωγές της μέσω των θαλάσσιων διαδρομών στην Αρκτική, με στόχο να φτάσουν τα 200 εκατομμύρια τόνους τα επόμενα πέντε χρόνια.

Η στρατηγική σημασία της Αρκτικής

Το Chukotka είναι το τέταρτο πυρηνικό παγοθραυστικό της Ρωσίας, με το Yakutia να πλησιάζει επίσης στην ολοκλήρωσή του. Αυτά τα πλοία προορίζονται για τη Βόρεια Θαλάσσια Διαδρομή, μια σημαντική ναυτιλιακή οδό που συνδέει τη Δυτική Ευρώπη με την Ασία-Ειρηνικό. Ο Πούτιν, όπως και η Κίνα, επιθυμεί να διατηρήσει αυτές τις θαλάσσιες διαδρομές ανοικτές καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους για να εκμεταλλευτεί τους πλούτους της Αρκτικής.

Δυτική συμμετοχή και προοπτικές ειρηνικής λύσης

Οι Δυτικές χώρες θα πρέπει να αναγνωρίσουν τη σημασία της Αρκτικής και να συνεργαστούν με τη Ρωσία, καθώς οι Ρώσοι αναλυτές κατανοούν ότι η πλήρης αξιοποίηση των θαλάσσιων διαδρομών απαιτεί δυτική υποστήριξη. «Η εστίαση στην Αρκτική μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στην προσπάθεια για ειρήνη στην Ουκρανία» προσθέτει ο Γκολντστάι.

Η ανάπτυξη αυτών των θαλάσσιων διαδρόμων μπορεί να προσφέρει τεράστια έσοδα, τα οποία θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας και να λειτουργήσουν ως αποζημιώσεις προς το Κίεβο. Αυτή η ροή πόρων θα μπορούσε να ανέλθει σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια.

Οφέλη για τις δυτικές χώρες

Άλλες χώρες, όπως ο Καναδάς, η Φινλανδία, η Νορβηγία και η Σουηδία, καθώς και η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία, θα μπορούσαν επίσης να επωφεληθούν από αυτές τις θαλάσσιες διαδρομές. Επιπλέον, περιοχές των ΗΠΑ, όπως η Αλάσκα και βόρειοι λιμένες, θα μπορούσαν να δουν οικονομικά οφέλη.

Ωστόσο, για να γίνουν οι προτάσεις αυτές πραγματικότητα, οι ΗΠΑ θα πρέπει να άρουν τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε έργα στη Βόρεια Θαλάσσια Διαδρομή. Αν οι Δυτικοί προσθέσουν εγγυήσεις για την ανάπτυξη αυτής της διαδρομής στις ειρηνευτικές προτάσεις τους για την Ουκρανία, αυτό θα μπορούσε να προσελκύσει την προσοχή του Πούτιν, καθώς η Αρκτική αποτελεί εξίσου σημαντικό γεωπολιτικό ζήτημα για τη Ρωσία.

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο