Στη δεκαετία του ’60, οι Έλληνες άνδρες κατείχαν τον τίτλο των πιο μακροχρόνιων ανθρώπων στον κόσμο, κυρίως λόγω της μεσογειακής διατροφής τους, της σπάνιας κατανάλωσης κρέατος και της καθημερινής τους κίνησης με τα πόδια σε μια φτωχή χώρα. Σήμερα, η κατάσταση έχει αλλάξει και η Ελλάδα βρίσκεται στην 35η θέση ανάμεσα σε 50 χώρες όσον αφορά τη μακροχρόνια επιβίωση.
Σήμερα, οι Έλληνες αναμένονται να ζήσουν κατά μέσο όρο 79,29 χρόνια, ενώ οι Ελληνίδες 84,33 χρόνια. Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ, με μέσο προσδόκιμο επιβίωσης 82,84 χρόνια για τους άνδρες και 88,13 για τις γυναίκες. Ακολουθούν οι Ιάπωνες με 81,69 χρόνια για τους άνδρες και 87,74 για τις γυναίκες, και οι Νοτιοκορεάτες με 81,19 χρόνια για τους άνδρες και 87,16 για τις γυναίκες.
Οι λόγοι πίσω από τη μακροχρόνια επιβίωση των λαών αυτών σχετίζονται με τις επιλογές τους, τις καθημερινές τους συνήθειες και τις συνθήκες ζωής τους. Εάν μπορέσουμε να υιοθετήσουμε ορισμένες από αυτές τις συνήθειες, είναι πιθανό να βελτιώσουμε και την προοπτική της δικής μας μακροχρόνιας επιβίωσης. Ας εξερευνήσουμε τα μυστικά των πιο μακροχρόνιων λαών του πλανήτη.
Η ατμόσφαιρα των βουνών στην Ελβετία
Η Ελβετία, που κατατάσσεται έκτη στη λίστα των χωρών με τους πιο μακροχρόνιους κατοίκους, έχει μέσο προσδόκιμο ζωής 82,01 χρόνια για τους άνδρες και 85,83 για τις γυναίκες.
Το μυστικό τους: Οι Ελβετοί καταναλώνουν κυρίως εποχιακά προϊόντα που παράγονται στη χώρα τους, ενώ η κοινωνικότητα στα χωριά τους συμβάλλει σημαντικά στη μακροχρόνια επιβίωση. Συχνά απολαμβάνουν ένα ποτήρι κρασί μαζί με φίλους και συνεχίζουν να περπατούν και να κάνουν πεζοπορία στα βουνά ακόμη και στην τρίτη ηλικία. Αν και οι Ισπανοί υπερηφανεύονται για το σύστημα υγείας τους, οι Ελβετοί έχουν το πλεονέκτημα του πλούτου της χώρας τους, με κλινικές που προσπαθούν να αναπαράγουν τις συνθήκες των βουνών μέσω καινοτόμων θεραπειών.
Η υγειονομική περίθαλψη στην Ισπανία
Η Ισπανία κατατάσσεται δέκατη στη λίστα, με προσδόκιμο ζωής 80,96 χρόνια για τους άνδρες και 86,31 για τις γυναίκες. Μέχρι το 2040, αναμένεται να αποκτήσει το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής στον κόσμο, φτάνοντας τα 85,8 χρόνια.
Το μυστικό τους: Αν και το καλό κρασί και η μεσογειακή διατροφή είναι γνωστά, ο υπουργός Υγείας της Ισπανίας υποστηρίζει ότι η ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης είναι ο κύριος παράγοντας. Η εύκολη πρόσβαση σε γιατρούς, η ποιότητα των φαρμακείων και οι υπηρεσίες κατ’ οίκον φροντίδας συμβάλλουν στην υψηλή μακροχρόνια επιβίωση των Ισπανών.
Η αγάπη για τον αθλητισμό στην Αυστραλία
Η Αυστραλία κατατάσσεται έβδομη με μέσο προσδόκιμο ζωής 82,1 χρόνια για τους άνδρες και 85,74 για τις γυναίκες, παρά τις απειλές από τη φύση, όπως κροκόδειλοι και καρχαρίες.
Το μυστικό τους: Η ηλιοφάνεια, ο καθαρός αέρας, η πρόσβαση σε φρέσκα προϊόντα και το υγειονομικό σύστημα είναι σημαντικοί παράγοντες. Ωστόσο, η αγάπη των Αυστραλών για τον αθλητισμό και η εύκολη πρόσβαση σε αθλητικές εγκαταστάσεις παίζουν καθοριστικό ρόλο στη μακροχρόνια επιβίωσή τους.
Η φροντίδα των ηλικιωμένων στην Ιταλία
Η Ιταλία κατατάσσεται στην ένατη θέση παγκοσμίως και πρώτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με προσδόκιμο ζωής 81,57 χρόνια για τους άνδρες και 85,75 για τις γυναίκες.
Το μυστικό τους: Η ευημερία των ηλικιωμένων συνδέεται άμεσα με την ποιότητα ζωής τους. Στην Ιταλία, οι ηλικιωμένοι ζουν κοντά στις οικογένειές τους, γεγονός που τους παρέχει υποστήριξη και κοινωνική αλληλεπίδραση. Το καλό δημόσιο σύστημα υγείας και η μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, είναι επίσης σημαντικοί παράγοντες, αν και οι τελευταίες τάσεις δείχνουν αύξηση της παχυσαρκίας λόγω της κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφίμων.
Η φιλοσοφία ζωής στην Ιαπωνία
Η Ιαπωνία είναι διάσημη για την υψηλή μακροχρόνια επιβίωση, κατατάσσοντας δεύτερη παγκοσμίως.
Το μυστικό τους: Η έννοια του ikigai, που αναφέρεται στον σκοπό και την ευτυχία στη ζωή, είναι κεντρική για τους Ιάπωνες. Η διατροφή τους, πλούσια σε ψάρια, ρύζι και φρέσκα λαχανικά, καθώς και η συνήθεια να τρώνε μόνο το 80% του πιάτου τους, συμβάλλουν στη μακροχρόνια υγεία τους. Η κοινωνική σύνδεση και ο σεβασμός προς τους ηλικιωμένους είναι επίσης σημαντικοί παράγοντες, μαζί με την εξαιρετική υγειονομική περίθαλψη και τις πρακτικές ευεξίας, όπως το shinrin yoku, που προάγουν την επαφή με τη φύση.
* Πηγή: Vita