12.4 C
Athens
Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνή«Οι χώρες με τους πιο καταρτισμένους πολιτικούς - Μια ανάλυση από τον...

«Οι χώρες με τους πιο καταρτισμένους πολιτικούς – Μια ανάλυση από τον Economist»

Ο Economist προσέφερε μια νέα προοπτική στο ερώτημα «ποιος κυβερνά τον κόσμο», αναλύοντας δεδομένα και μελέτες από πολιτικούς επιστήμονες που ειδικεύονται στη σύγκριση των χαρακτηριστικών των εκλεγμένων πολιτικών στα εθνικά κοινοβούλια.

Τα στοιχεία του Economist

Μια από τις μελέτες, που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές έξι πανεπιστημίων, συγκέντρωσε βιογραφικά στοιχεία σχεδόν 20.000 βουλευτών από 97 χώρες, καλύπτοντας την περίοδο 2015-2017. Αυτή η έρευνα θεωρείται η πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα, καθώς η διαδρομή προς την πολιτική παραμένει σχετικά σταθερή, ανεξαρτήτως κυβερνητικών αλλαγών, και έτσι τα στοιχεία αντικατοπτρίζουν την τρέχουσα κατάσταση.

Η μελέτη αποκάλυψε ότι το 78% των νομοθετών είχε τουλάχιστον ολοκληρώσει το προπτυχιακό επίπεδο εκπαίδευσης, ενώ το 40% κατείχε μεταπτυχιακό τίτλο. Αυτά τα ποσοστά είναι σημαντικά υψηλότερα από τον μέσο όρο των ενηλίκων στις πλούσιες χώρες, όπου μόλις το 35% έχει πτυχίο και το 15% μεταπτυχιακό. Η έρευνα περιλάμβανε 56 χώρες με πληθυσμό άνω των 2 εκατομμυρίων και στοιχεία για τουλάχιστον το 90% των βουλευτών.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, η Ουκρανία έχει το υψηλότερο ποσοστό βουλευτών με μεταπτυχιακές σπουδές, καθώς σχεδόν το ένα τέταρτο κατείχε διδακτορικό τίτλο κατά τη διάρκεια της συλλογής των στοιχείων. Οι ακαδημαϊκοί τίτλοι είναι παραδοσιακά σημαντικοί στην πολιτική σκηνή της Ουκρανίας, με όλους σχεδόν τους προεδρεύοντες από το 1991 να ισχυρίζονται ότι έχουν διδακτορικό, εκτός από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ακόμα και το πιο πρόσφατο και ποικιλόμορφο κοινοβούλιο που εκλέχθηκε το 2019 περιλάμβανε παρόμοιο ποσοστό βουλευτών με διδακτορικό.

Άλλες χώρες με πολιτικούς υψηλής εκπαίδευσης περιλαμβάνουν τη Νότια Κορέα, όπου περίπου το ένα τρίτο των βουλευτών έχει διδακτορικό, και τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου πάνω από τα δύο τρίτα έχουν μεταπτυχιακά διπλώματα.

Αντίθετα, χώρες όπως η Ιταλία, η Νορβηγία και η Βρετανία παρουσιάζουν επίσης υψηλά ποσοστά βουλευτών με εκπαίδευση που περιορίζεται στη δευτεροβάθμια. Ο Σερ Λίντσεϊ Χόιλ, για παράδειγμα, ανέλαβε την προεδρία της Βουλής των Κοινοτήτων της Βρετανίας χωρίς πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Αντίστοιχα, οι Ιταλοί πολιτικοί Λουίτζι Ντι Μάιο και Ματέο Σαλβίνι έχουν εγκαταλείψει τις σπουδές τους στο πανεπιστήμιο.

Η δεύτερη μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές στη Χιλή, επικεντρώθηκε σε δείγμα 6.000 νομοθετών από περίπου 30 χώρες το 2023. Διαπίστωσε ότι στη Βόρεια Αμερική και τη Λατινική Αμερική, οι απόφοιτοι νομικής αποτελούν τη μεγαλύτερη ομάδα στα εθνικά κοινοβούλια. Στις σκανδιναβικές χώρες, οι σπουδές στις κοινωνικές επιστήμες, όπως τα οικονομικά, είναι πιο διαδεδομένες, ενώ στην Αφρική οι ψηφοφόροι φαίνεται να προτιμούν πτυχιούχους επιχειρήσεων. Στη Βρετανία, παρατηρείται υψηλός αριθμός πολιτικών με πτυχία στις τέχνες και τις ανθρωπιστικές επιστήμες, όπως η ιστορία και οι κλασικές σπουδές.

Πηγή: ΟΤ

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο