Η Βόρεια Κορέα συχνά κλέβει την προσοχή των δυτικών ΜΜΕ εξαιτίας του αυταρχικού της καθεστώτος, ωστόσο η ιστορία του φιλοαμερικανικού και δημοκρατικού Νότου είναι γεμάτη από αυταρχικούς ηγέτες, στυγνούς στρατηγούς και διεφθαρμένους πολιτικούς. Αυτοί οι ηγέτες έχουν όλοι περάσει από το προεδρικό μέγαρο της Σεούλ.
Διαφθαρμένοι ηγέτες της Νότιας Κορέας
Αξιοσημείωτο είναι το τι συνέβη σε προηγούμενους ηγέτες που προχώρησαν σε αυταρχικές ενέργειες, προσπαθώντας να διατηρήσουν τη χώρα τους σε μια δημοκρατική μορφή, πάντα με την υποστήριξη της Ουάσινγκτον.
Ο Σίνγκμαν Ρι θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς ηγέτες στην κορεατική ιστορία, αν και η κληρονομιά του ως στρατιωτικού δικτάτορα συνεχίζει να προκαλεί διαμάχες.
Σίνγκμαν Ρι: Ιδρυτής της Δημοκρατίας της Κορέας, ο Ρι ακολούθησε σφοδρά αντικομμουνιστική και φιλοαμερικανική πολιτική. Το 1949 κατέστειλε την κομμουνιστική εξέγερση στη νήσο Τζέτζου, με τους θανάτους να φτάνουν τους 100.000. Ανατράπηκε το 1960, αλλά κατάφερε να διαφύγει με τη βοήθεια της CIA.
Γιουν Μπο-σον: Κυβέρνησε μόνο για δύο χρόνια μετά τον Ρι, καθώς ανατράπηκε το 1962 σε στρατιωτικό πραξικόπημα.
Παρκ Τσουνγκ Χι (στρατηγός): Κυβέρνησε τη Νότια Κορέα για 17 χρόνια. Η κληρονομιά του ως στρατιωτικού δικτάτορα προκαλεί διαμάχες, και δολοφονήθηκε το 1979 από τον Κιμ Τζέι-γκιου, στενό του φίλο.
Η πολιτική κρίση του 2023
Στις 3 Νοεμβρίου, ο αντιδημοφιλής πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ Γιολ, εμφανίστηκε στην τηλεόραση για να ανακοινώσει την επιβολή στρατιωτικού νόμου. Κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι ελέγχει το Κοινοβούλιο και «παραλύει» την κυβέρνηση με αντικρατικές δραστηριότητες υπέρ της Βόρειας Κορέας. Ωστόσο, η απόφασή του αμφισβητήθηκε από το κοινοβούλιο, το οποίο κήρυξε παράνομη την επιβολή στρατιωτικού νόμου. Με 190 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ της άρσης του νόμου, ο Γιουν βρίσκεται σε δύσκολη θέση.
Η μοίρα του Γιουν είναι αβέβαιη, καθώς αν αρνηθεί να υπακούσει στις εντολές του κοινοβουλίου, μπορεί να βρεθεί σε ακόμη πιο δύσκολη κατάσταση.
Αιμοσταγείς στρατηγοί και πολιτικοί
Τσόι Κιου-χα: Υπηρέτησε λιγότερο από δέκα μήνες πριν ανατραπεί το 1980 από τον στρατηγό Τσουν Ντου-χουάν, ο οποίος και ανέλαβε την εξουσία.
Τσουν Ντου-χουάν (στρατηγός): Κυβέρνησε με σιδηρά πυγμή και δημιούργησε στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους αντιπάλους του. Παραιτήθηκε το 1988 μετά από φιλελεύθερες πολιτικές αλλαγές και καταδικάστηκε το 1996 για τη συμμετοχή του στη σφαγή της εξέγερσης της Γκουάνγκτζου το 1980, αλλά αφέθηκε ελεύθερος το 1997.
Ρο Τάε-γου (στρατηγός): Ο πρώτος στρατηγός που εξελέγη πρόεδρος, κυβέρνησε από το 1988 έως το 1993. Συνελήφθη το 1995 για το πραξικόπημα του 1980 και καταδικάστηκε σε 22 χρόνια φυλάκιση, αλλά αφέθηκε ελεύθερος.
Κιμ Γιονγκ-σαμ: Πρόεδρος από το 1993 έως το 1998, ξεκίνησε εκστρατεία κατά της διαφθοράς, αλλά οι προσπάθειές του ακυρώθηκαν όταν ο γιος του συνελήφθη για δωροδοκία.
Δεκαετία 2000
Κιμ Ντε-τζουνγκ: Ανέλαβε τη διακυβέρνηση το 1998, χαρακτηριζόμενος ως ο «Νέλσον Μαντέλα» της Ασίας για την αντίθεσή του σε αυταρχικές μεθόδους.
Ρο Μου-χιουν: Κυβέρνησε από το 2003 έως το 2008, αλλά υπήρξε στόχος ερευνών για εκλογικές παρεμβάσεις. Αυτοκτόνησε το 2009 εν μέσω έρευνας για διαφθορά.
Λι Μιουνγκ-μπακ: Κυβέρνησε από το 2008 έως το 2013 και συνελήφθη το 2018 για δωροληψία και διασπάθιση δημόσιου χρήματος. Καταδικάστηκε σε 15 χρόνια, αλλά του δόθηκε χάρη το 2022.
Η κόρη του δικτάτορα
Παρκ Γκουν-χιέ: Η κόρη του Παρκ Τσουνγκ Χι, κυβέρνησε από το 2013 έως το 2017 και καθαιρέθηκε το 2016 λόγω σκανδάλου διαφθοράς. Της δόθηκε χάρη το 2021.
Μουν Τζε-ιν: Πρόεδρος από το 2017 έως το 2022, θεωρείται ένας από τους ελάχιστους «καθαρές» ηγέτες της Νότιας Κορέας, διευκολύνοντας τη βελτίωση των σχέσεων με τη Βόρεια Κορέα μέσω προσωπικής διπλωματίας με τον Κιμ Γιονγκ Ουν.
Οι πολιτικές του Μουν Τζε-ιν είναι αντίθετες με τις τρέχουσες αυταρχικές πρακτικές του προεδρου Γιουν Σουκ Γιολ.