Ο πρόεδρος της Αργεντινής, Χαβιέρ Μιλέι, υποδέχθηκε χθες στο Μπουένος Άιρες την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζα Μελόνι. Οι δύο ηγέτες επαίνεσαν τη «συμμαχία ελεύθερων εθνών» μεταξύ των χωρών τους και εξέφρασαν τη στήριξή τους σε εκείνους που «αγωνίζονται» για την προάσπιση «της ελευθερίας» στη Δύση.
Στις δηλώσεις της στον Τύπο, μετά τη διμερή συνάντηση στην προεδρία της Αργεντινής, η κυρία Μελόνι τόνισε: «Ο πρόεδρος Μιλέι και εγώ μοιραζόμαστε μια κοινή πολιτική ιδέα και αγωνιζόμαστε για να υπερασπιστούμε την ελευθερία της Δύσης». Οι δύο κυβερνήσεις επιδιώκουν να συνεργαστούν στα «κυριότερα» διεθνή φόρα, καθώς έχουν κοινές απόψεις για ζητήματα όπως η Ουκρανία, η Μέση Ανατολή και η κρίση στη Βενεζουέλα.
«Επιδιώκεται οι δύο κυβερνήσεις να συνεργαστούν στα σημαντικά διεθνή φόρα, καθώς έχουμε κοινές απόψεις για πολλά ζητήματα», σημείωσε η κυρία Μελόνι.
Ο κ. Μιλέι, από την πλευρά του, υπογράμμισε τη «πολιτική και προσωπική διάσταση» των κοινών τους απόψεων, αντιτιθέμενος στην πολιτική της «ανοησίας στην οικονομία» και υποστηρίζοντας τις αξίες της «υπεράσπισης της ιδιοκτησίας» και του «ελεύθερου εμπορίου», που όπως είπε, «είναι δυστυχώς σπάνιες στον δυτικό κόσμο».
«Η Δύση βυθίζεται στον ζόφο»
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο κ. Μιλέι επιτέθηκε στους «αρτηριοσκληρωτικούς διεθνείς οργανισμούς», τις «ρυθμίσεις χωρίς τέλος», την «ιδεολογία του φύλου» και την «ψυχασθένεια που ονομάζεται woke». Διαβεβαίωσε ότι αυτός και η κυρία Μελόνι «τολμούν να λένε την αλήθεια» και απαιτούν «την επιστροφή της κοινής λογικής και των αξιών που μοιράζεται η πλειοψηφία των πολιτών της Δύσης», η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, «βυθίζεται στον ζόφο».
Ο κ. Μιλέι αναφέρθηκε και στους περίπου ένα εκατομμύριο Ιταλούς που ζουν στην Αργεντινή, καθώς και στους 20 εκατομμύρια πολίτες της Αργεντινής με ιταλική καταγωγή, λέγοντας: «Έχουμε δεσμούς αίματος και πλέον έχουμε και παρόμοιες κυβερνήσεις».
Η κυρία Μελόνι ανακοίνωσε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν σε ένα κοινό «σχέδιο δράσης Ιταλίας-Αργεντινής 2025-2030» για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας και την τόνωση των ιταλικών επενδύσεων στην Αργεντινή, προκειμένου να επωφεληθούν από τις «πολύτιμες πολιτικές φιλελευθεροποίησης της κυβέρνησης Μιλέι».
Για τη Βενεζουέλα
Αναφορικά με τη Βενεζουέλα, η κυρία Μελόνι επεσήμανε ότι η κυβέρνησή της «δεν αναγνωρίζει την προγραμματισμένη νίκη του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, η οποία προήλθε από εκλογές που δεν ήταν καθόλου διαφανείς» και ακολούθησαν «βάρβαρη καταστολή». Έχει ήδη συναντήσει τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης, Εδμούντο Γκονσάλες Ουρούτια, ο οποίος είναι εξόριστος στην Ισπανία, και υποσχέθηκε ότι η Ιταλία θα συνεχίσει, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, να εργάζεται για μια δημοκρατική και ειρηνική μετάβαση στη Βενεζουέλα.
Η κυρία Μελόνι τόνισε ότι η προτίμηση του λαού της Βενεζουέλας για τον εκλεγμένο πρόεδρο Γκονσάλες Ουρούτια και η επιθυμία του για ελευθερία και δημοκρατία θα πρέπει να αντανακλώνται στην πραγματικότητα.
Σημειώνεται ότι προχθές, ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε για πρώτη φορά επίσημα ότι η Ουάσιγκτον θεωρεί επίσης τον κ. Γκονσάλες Ουρούτια «εκλεγμένο πρόεδρο» της Βενεζουέλας, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της βενεζουελάνικης διπλωματίας, η οποία χαρακτήρισε την κίνηση «γελοία».
Πηγή: ΑΠΕ, AFP