Η τελευταία ημέρα της κυβέρνησης συνασπισμού του Όλαφ Σολτς στην Γερμανία δεν ήταν απλώς μια τυπική συζήτηση. Αντίθετα, εξελίχθηκε σε μια αντιπαράθεση γεμάτη προσβολές μεταξύ του καγκελάριου και των αντιπάλων του, όπως σχολιάζουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Ο Σολτς, που ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης, την έχασε, γεγονός που οδηγεί τη χώρα σε πρόωρες ομοσπονδιακές εκλογές που προγραμματίζονται για τις 23 Φεβρουαρίου 2025.
Κανονικά, τέτοιες ψηφοφορίες είναι απλώς τυπικές διαδικασίες που απαιτούνται από το γερμανικό σύνταγμα και έχουν χρησιμοποιηθεί από διάφορες κυβερνήσεις στο παρελθόν. Ωστόσο, αυτή τη φορά η κατάσταση ήταν διαφορετική. Ο Σολτς επέκρινε τους πρώην εταίρους του στον συνασπισμό, τους Ελεύθερους Δημοκράτες, λέγοντας ότι τους έλειπε η «ηθική ωριμότητα» που απαιτείται για δημόσια αξιώματα.
Η Γερμανία σε κρίση
Η χώρα βρίσκεται σε σοβαρή οικονομική κρίση, κυρίως λόγω των υψηλών τιμών ενέργειας και κακών διοικητικών αποφάσεων. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Volkswagen, προγραμματίζουν μαζικές απολύσεις. Η γερμανική βιομηχανία, που ήταν κάποτε η περηφάνια της χώρας, αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις από την αύξηση των κινεζικών εισαγωγών ηλεκτρικών οχημάτων, γεγονός που μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία.
Η πολιτική αντιπαράθεση και οι εκλογές
Ο Φρίντριχ Μερτς, αρχηγός της συντηρητικής αντιπολίτευσης, αποκάλεσε τον Ρόμπερτ Χάμπεκ των Πρασίνων «πρόσωπο της οικονομικής κρίσης» και τον Σολτς «παγκόσμια ντροπή» για τη Γερμανία. Ο Σολτς αντέτεινε σε τηλεοπτική συνέντευξη, υποτιμώντας τον Μερτς. Οι προσωπικές επιθέσεις είναι ασυνήθιστες στη γερμανική πολιτική σκηνή, αλλά η τρέχουσα κατάσταση δείχνει την αυξανόμενη πίεση που δέχεται η γερμανική δημοκρατία.
Η αντίθεση στην υποστήριξη της Ουκρανίας
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι ακροδεξιοί και οι αριστεροί στην Γερμανία ηγούνται μιας αντίθεσης κατά της υποστήριξης της Ουκρανίας. Το ακροδεξιό AfD ζητά να σταματήσουν οι παραδόσεις όπλων και να παραχωρηθεί η νίκη στον Πούτιν, συγκεντρώνοντας το 18% των ψήφων στις δημοσκοπήσεις. Από την άλλη, το νέο ακροαριστερό κόμμα BSW, που ιδρύθηκε από τη Σάρα Βαγκενκνέχτ, έχει επίσης φιλορωσικές θέσεις και αμφισβητεί την υποστήριξη της Ουκρανίας.
Η Ευρώπη χωρίς ηγέτη
Η κατάσταση αυτή έχει δημιουργήσει ένα κενό ηγεσίας στην Ευρώπη, καθώς το Βερολίνο και το Παρίσι αντιμετωπίζουν εσωτερικές κρίσεις. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκονται σε δύσκολη θέση, καθώς οι προκλήσεις που προέρχονται από την επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο απαιτούν μια ενιαία ευρωπαϊκή στάση.
Η ανάγκη για κρατικές δαπάνες
Ο Μερτς έχει υποσχεθεί να ενισχύσει την άμυνα της Γερμανίας, αλλά οι απαιτούμενες επενδύσεις για την αναβάθμιση της Bundeswehr είναι τεράστιες. Η γερμανική οικονομία χρειάζεται περισσότερες κρατικές δαπάνες για την εκπαίδευση, την καινοτομία και τις υποδομές, προκειμένου να ανακάμψει.
Η δημοκρατία σε δοκιμασία
Οι Χριστιανοδημοκράτες, που κυβέρνησαν τα περισσότερα από τα τελευταία 20 χρόνια, πρέπει να αναλάβουν ευθύνες για την κατάσταση της χώρας και να προτείνουν εναλλακτικές λύσεις στους ψηφοφόρους. Όταν η Γερμανία πάει στις κάλπες, η ψήφος θα είναι όχι μόνο για την κυβέρνηση Σολτς, αλλά και για το μέλλον της γερμανικής δημοκρατίας.