18 C
Athens
Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΟΗΕ: Η τεχνητή νοημοσύνη δεν πρέπει να παραδοθεί στις διαθέσεις της αγοράς

ΟΗΕ: Η τεχνητή νοημοσύνη δεν πρέπει να παραδοθεί στις διαθέσεις της αγοράς

Ειδικοί του ΟΗΕ προειδοποίησαν ότι η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης (AI) και οι κίνδυνοι που συνδέονται με αυτή δεν θα πρέπει να αφεθούν στην τύχη της αγοράς. Ανέφεραν την ανάγκη για εργαλεία διεθνούς συνεργασίας, χωρίς όμως να προτείνουν τη δημιουργία μιας παγκόσμιας υπηρεσίας εποπτείας.

Μόλις επτά από τις 193 χώρες μέλη του ΟΗΕ συμμετέχουν σε όλες τις σημαντικές πρωτοβουλίες για την εποπτεία της AI.

Η προειδοποίηση του Γκουτέρες

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, τόνισε πρόσφατα ότι η τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να υπηρετεί την ανθρωπότητα με ίσο και ασφαλή τρόπο. Χωρίς κατάλληλο έλεγχο, οι κίνδυνοι που προκύπτουν από την AI μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη δημοκρατία, την ειρήνη και τη σταθερότητα.

Παγκόσμια συνεργασία και έλλειμμα διακυβέρνησης

Η τελική έκθεση της επιτροπής, που δημοσιεύθηκε λίγες ημέρες πριν από τη «Σύνοδο του Μέλλοντος» στη Νέα Υόρκη, επισημαίνει το «έλλειμμα παγκόσμιας διακυβέρνησης σε θέματα AI» και τονίζει τον σχεδόν πλήρη αποκλεισμό των αναπτυσσόμενων χωρών από τις σχετικές συζητήσεις.

Από τις 193 χώρες μέλη του ΟΗΕ, μόνο επτά συμμετέχουν σε όλες τις μεγάλες πρωτοβουλίες εποπτείας της AI, ενώ 118, κυρίως από χώρες του νότου, δεν έχουν συμμετάσχει σε καμία.

Η επιτροπή υπογραμμίζει ότι η «διασυνοριακή» φύση αυτών των τεχνολογιών απαιτεί μια παγκόσμια προσέγγιση.

Το ζήτημα της ορθής χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης είναι από τα κορυφαία της σύγχρονης εποχής.

Προτάσεις της επιτροπής

Η επιτροπή προτείνει τη σύσταση μιας διεθνούς ομάδας ειδικών επιστημόνων για την AI, ακολουθώντας το μοντέλο της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC). Αυτή η πρόταση σχετίζεται με το σχέδιο Παγκοσμίου Ψηφιακού Συμφώνου, το οποίο αναμένεται να υιοθετηθεί την Κυριακή από τις χώρες μέλη του ΟΗΕ.

Επιπλέον, προτείνεται η δημιουργία διακυβερνητικού πολιτικού διαλόγου με στόχο την υιοθέτηση ρυθμιστικών κανόνων και τη δημιουργία ταμείου για την υποστήριξη χωρών που έχουν μείνει πίσω στην τεχνολογία.

Αν και η επιτροπή δεν υποστηρίζει την ιδέα μιας διεθνούς υπηρεσίας εποπτείας της AI, αναγνωρίζει ότι αυτό μπορεί να γίνει απαραίτητο εάν οι κίνδυνοι από την τεχνητή νοημοσύνη γίνουν πιο σοβαροί.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι, αν και είναι δύσκολο να καταρτιστεί ένας πλήρης κατάλογος με τους κινδύνους της AI, ορισμένοι από αυτούς περιλαμβάνουν την παραπληροφόρηση που απειλεί τη δημοκρατία, τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη χρήση της από εγκληματικές οργανώσεις και τη δημιουργία deepfake βίντεο, κυρίως σεξουαλικού περιεχομένου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο