Από την έναρξη της σύγκρουσης μεταξύ του λιβανικού σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ και του Ισραήλ πριν από έναν χρόνο, έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 100 γιατροί και εργαζόμενοι σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στον Λίβανο, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Η εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Ραβίνα Σαμντασάνι, δήλωσε ότι «συνολικά πάνω από 100 γιατροί και εργαζόμενοι υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο από τον Οκτώβριο του περασμένου έτους», χωρίς να διευκρινίσει πότε ή πού συνέβησαν οι θάνατοι αυτοί.
Η εκπρόσωπος του ΟΗΕ δεν παρείχε λεπτομέρειες σχετικά με το πότε ή πού έχασαν τη ζωή τους οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας.
87 #healthcare workers were killed so far & 98 health facilities closed across #Lebanon.
UNFPA is supporting @mophleb in packing, transporting & delivering #medicine inc. sexual & #ReproductiveHealth drugs & contraceptives to primary healthcare facilities across the country. https://t.co/GAZYiG4XwZ
— UNFPALebanon (@UNFPALebanon) October 10, 2024
Ανησυχίες του ΟΗΕ για την εκστρατεία εμβολιασμού
Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη, αξιωματούχοι του ΟΗΕ εξέφρασαν την ανησυχία τους σχετικά με τις ισραηλινές εντολές εκκένωσης περιοχών στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, οι οποίες ενδέχεται να επηρεάσουν την εκστρατεία εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας που προγραμματίζεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα.
Ο Ρικ Πίπερκορν, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, δήλωσε: «Σίγουρα ανησυχώ για τις εξελίξεις στον βορρά και ιδιαίτερα με αυτές τις εντολές εκκένωσης».
Αντίστοιχες ανησυχίες εξέφρασε και η Τζιν Γκαφ, ειδική εκπρόσωπος της UNICEF για τα παλαιστινιακά εδάφη, τονίζοντας ότι οι συνθήκες είναι «πιο περίπλοκες» σε σύγκριση με την αρχική φάση της εκστρατείας εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας τον περασμένο μήνα.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ