9.1 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΌλαφ Σολτς: Η Γερμανία θα ενισχύσει την αντιαεροπορική άμυνα και θα συνεχίσει...

Όλαφ Σολτς: Η Γερμανία θα ενισχύσει την αντιαεροπορική άμυνα και θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε σήμερα ότι η Γερμανία δεν πρόκειται να μειώσει τη στρατιωτική στήριξή της προς την Ουκρανία, προσπαθώντας να καταρρίψει τις ανησυχίες ότι το Βερολίνο ίσως απογοητεύσει το Κίεβο, ειδικά ενόψει των πιέσεων που υφίσταται ο γερμανικός προϋπολογισμός και αναφορών που μιλούν για πιθανό πάγωμα της νέας στρατιωτικής βοήθειας.

«Η Γερμανία θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία στον αγώνα της κατά της Ρωσίας», τόνισε ο Σολτς.

Στην ίδια ανακοίνωση, ο γερμανικός στρατός παρέλαβε το πρώτο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας IRIS-T SLM, έπειτα από την ανησυχία για τις απειλές που προέρχονται από τη Ρωσία. Σημειώνεται ότι το Βερολίνο έχει ήδη στείλει στην Ουκρανία τέσσερις από τις συστοιχίες αυτού του συστήματος από τον Οκτώβριο του 2022.

«Η υποστήριξή μας προς την Ουκρανία είναι σταθερή. Έχουμε κάνει προγραμματισμούς, έχουμε υπογράψει συμφωνίες και έχουμε εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση ώστε το Κίεβο να μπορεί να στηρίζεται σε εμάς και στο μέλλον», διαβεβαίωσε ο Γερμανός καγκελάριος.

Επιπλέον, οι μετοχές της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας υποχώρησαν στα μέσα Αυγούστου, μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) που ανέφερε ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν θα εγκρίνει νέες αιτήσεις για στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία λόγω περιορισμών στον προϋπολογισμό. Ωστόσο, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης αντέκρουσε αυτήν την είδηση χαρακτηρίζοντάς την «λανθασμένη» και επιβεβαίωσε ότι το Βερολίνο θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία «όσο χρειαστεί».

Το σύστημα IRIS-T SLM

Ο Σολτς μίλησε από μια στρατιωτική βάση κοντά στην Τόντεντορφ, όπου παρουσιάστηκε το πρώτο γερμανικό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας μέσου βεληνεκούς IRIS-T SLM, το οποίο είναι ήδη επιχειρησιακό. Νωρίτερα, η Luftwaffe είχε ήδη χρηματοδοτήσει άλλες μονάδες IRIS-T SLM για την Ουκρανία, οι οποίες χρησιμοποιούνται κυρίως για την προστασία του Κιέβου από ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις, καθιστώντας το ένα από τα πιο πολύτιμα στρατιωτικά δώρα από τη Δύση.

Μέχρι στιγμής, η Γερμανία έχει παραδώσει τέσσερις από τις 12 συνολικά συστοιχίες IRIS-T SLM που έχει υποσχεθεί στην Ουκρανία, με άλλες δύο να προγραμματίζεται να αποσταλούν μέχρι το τέλος του έτους. «Αυτό το σύστημα έχει καταφέρει να καταρρίψει περισσότερους από 250 πυραύλους και drones στην Ουκρανία, με ποσοστό επιτυχίας πάνω από 95%», δήλωσε ο Σολτς.

Το IRIS-T SLM, που έχει βεληνεκές περίπου 40 χιλιόμετρα, έχει χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση πυραύλων κρουζ που επιτίθενται σε κρίσιμες υποδομές καθώς και εναντίον αεροσκαφών, όπως τα ιρανικής κατασκευής drones Shahed.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Σολτς ανέφερε ότι η Ρωσία έχει τοποθετήσει πυραύλους πολύ κοντά στη Γερμανία, αναφέροντας πως «θα ήταν σοβαρή παράλειψη αν δεν αντιδράσουμε αναλόγως».

Συνολικά, το Βερολίνο έχει παραγγείλει έξι από αυτά τα συστήματα, και μετά την σημερινή παράδοση, η Bundeswehr θα λάβει τις υπόλοιπες πέντε έως τον Μάιο του 2027.

Επαίνεσε το ESSI ο Όλαφ Σολτς

Ο Σολτς επεσήμανε επίσης τη σημασία του European Sky Shield Initiative (ESSI), της ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής ομπρέλας που παρουσιάστηκε από το Βερολίνο τον Αύγουστο του 2022 και στην οποία συμμετέχουν 21 χώρες. Εκτός από την αντιαεροπορική άμυνα μικρού βεληνεκούς που παρέχεται από το IRIS-T, η πρωτοβουλία ESSI περιλαμβάνει το αμερικανικό σύστημα Patriot για μεσαία βεληνεκή και το Arrow-3 για μεγάλα βεληνεκή.

Ο Γερμανός καγκελάριος υπογράμμισε την ανάγκη συμμετοχής περισσότερων κρατών σε αυτό το σύστημα: «Θέλουμε να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότερα κράτη σε αυτό το σχέδιο». Η Γαλλία, αν και υποστηρίζει την ανάπτυξη ευρωπαϊκών οπλικών συστημάτων, δεν συμμετέχει στο ESSI.

«Αυτό είναι ένα σχέδιο ευρωπαϊκής αμυντικής συνεργασίας που αφορά πολλά περισσότερα από την αντιπυραυλική άμυνα», συμπλήρωσε ο Σολτς.

Η Γερμανία έχει ήδη παραδώσει τέσσερα συστήματα IRIS-T SLM και τρία από παρόμοια μοντέλα στην Ουκρανία, με σχέδιο να παραδώσει οκτώ από το πρώτο μοντέλο και εννέα από το δεύτερο. «Θα στείλουμε δύο από το καθένα φέτος και τα υπόλοιπα από το 2025», ανέφερε.

Αντιμετωπίζοντας την αυξανόμενη ρωσική απειλή, η Γερμανία συμφώνησε επίσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την ανάπτυξη αμερικανικών πυραύλων στη χώρα από το 2026, μια απόφαση που ο Σολτς υποστήριξε ξανά, παρά τις αντιδράσεις εντός της χώρας. «Είναι διασφάλιση της ειρήνης και αποτροπή του πολέμου», κατέληξε ο καγκελάριος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο