17 C
Athens
Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΟυκρανία: Ανησυχίες για επερχόμενο Αρμαγεδδώνα - Ποιοι ζητούν να σταματήσουν οι εκκλήσεις...

Ουκρανία: Ανησυχίες για επερχόμενο Αρμαγεδδώνα – Ποιοι ζητούν να σταματήσουν οι εκκλήσεις για ειρηνική λύση

Οι πρόσφατες εμπρηστικές δηλώσεις από κορυφαίους αξιωματούχους δείχνουν ότι η ειρήνη στην Ουκρανία μπορεί να είναι πιο μακριά απ’ ό,τι πιστεύουμε. Αυτές οι δηλώσεις υποδεικνύουν ότι ο πόλεμος έχει περάσει στα χέρια συγκεκριμένων στρατηγικών και ανταγωνισμών.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάγια Κάλλας, δήλωσε την Πέμπτη (19/12) πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες ότι η Ευρώπη πρέπει να εστιάσει στην υποστήριξη της Ουκρανίας και όχι σε πρόωρες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. «Πρέπει να συζητήσουμε πώς θα υποστηρίξουμε την Ουκρανία. Οποιαδήποτε πίεση για πρώιμες διαπραγματεύσεις θα οδηγήσει σε κακή συμφωνία για την Ουκρανία», προειδοποίησε.

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ ντε Κρο, συμφώνησε, τονίζοντας ότι οι συζητήσεις θα πρέπει να επικεντρωθούν στο πώς η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο, με τις ειρηνικές συνομιλίες να ακολουθούν αργότερα.

Συνεχίζονται οι αναφορές για την αποστολή ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Λιθουανίας, Γκιτάνας Ναουσέντα, εξέφρασε την άποψη ότι είναι πολύ νωρίς για συζητήσεις σχετικά με πιθανές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, καθώς η Ρωσία συνεχίζει τις επιθέσεις της χωρίς να δείχνει διάθεση για πραγματική ειρήνη. «Η Ρωσία συνεχίζει την επίθεση, χωρίς να δείχνει βούληση να διαπραγματευθεί», δήλωσε πριν από την έναρξη της συνόδου στην οποία θα συμμετάσχει και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Ρούτε προειδοποιεί για λιγότερη συζήτηση περί ειρήνης

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μάρκ Ρούτε, υπογράμμισε ότι οι χώρες πρέπει να επικεντρωθούν στην ενίσχυση της στρατιωτικής υποστήριξης, προειδοποιώντας να «μιλούν λιγότερο για την ειρήνη». Στην πρόσφατη «μίνι σύνοδο» για την προμήθεια όπλων και συστημάτων αεράμυνας στην Ουκρανία, τόνισε ότι αν αρχίσουν να συζητούν για το πώς θα μοιάζει μια ειρηνευτική συμφωνία, θα διευκολύνουν τη Ρωσία. «Πρέπει να κλείσουμε τα μάτια σε αυτό και να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία έχει όλα όσα χρειάζεται για να αποτρέψει τη νίκη του Πούτιν», δήλωσε.

Ο Μαρκ Ρούτε προωθεί την κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση.

Ο Ζελένσκι, μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα Le Parisien, δήλωσε ότι «νομικά, δεν μπορούμε να παραχωρήσουμε τα εδάφη μας, καθώς αυτό απαγορεύεται από το Σύνταγμα. Αλλά η Ρωσία ελέγχει μέρος της επικράτειάς μας σήμερα». Πρόσθεσε ότι, αν και η Ουκρανία δεν έχει τη δύναμη να ανακτήσει όλη την επικράτειά της, ίσως η Δύση μπορέσει να ασκήσει πίεση στον Πούτιν.

Στρατιωτική ανάπτυξη στην Ουκρανία

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Reuters, οι ευρωπαϊκές χώρες συζητούν την ανάπτυξη έως και 100.000 στρατιωτών στην Ουκρανία σε περίπτωση κατάπαυσης του πυρός ή ειρηνικής συμφωνίας. Αυτή η δύναμη θα μπορούσε να προέλθει από έναν συνασπισμό 5-8 κρατών, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Πολωνίας.

Επιπλέον, οι πηγές αναφέρουν ότι η αποστολή αυτή θα μπορούσε να αναλάβει είτε έναν παραδοσιακό «ειρηνευτικό ρόλο», όπως η παρακολούθηση της γραμμής κατάπαυσης του πυρός, είτε να παρέχει ισχυρή αποτρεπτική δύναμη κατά της Ρωσίας.

Συζητήσεις για ξένες στρατιωτικές δυνάμεις

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι συζήτησε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν την ανάπτυξη ξένων στρατευμάτων στην Ουκρανία ως μέσο για την επίτευξη βιώσιμης ειρήνης. «Μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα: είναι απαραίτητες αξιόπιστες εγγυήσεις για μια ειρηνική λύση», δήλωσε ο Ζελένσκι μέσω του X, μετά τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ.

Ο Ζελένσκι πρόσθεσε ότι συνεχίζουν να εργάζονται πάνω στην πρωτοβουλία του Μακρόν για την παρουσία στρατευμάτων στην Ουκρανία, που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη σταθεροποίηση της κατάστασης.

Ενίσχυση στρατιωτικής βοήθειας από το Ηνωμένο Βασίλειο

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε μέσω του Υπουργού Άμυνας, Τζον Χίλι, ότι θα διαθέσει στρατιωτική βοήθεια αξίας 225 εκατομμυρίων λιρών (273 εκατ. ευρώ) στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων drones και συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας. Αυτή η ανακοίνωση έγινε την επομένη της επίσκεψης του ΥΠΑΜ στο Κίεβο.

Ο Χίλι τόνισε ότι η υποστήριξη του Λονδίνου στο Κίεβο είναι «ακλόνητη» και ότι η Βρετανία θα συνεχίσει να εκπαιδεύει Ουκρανούς στρατιώτες, να ενισχύει τη συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και να ασκεί πιέσεις στη Ρωσία.

Δεσμεύτηκε για στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία που θα φθάνει τα 3 δισ. λίρες (3,63 δισ. ευρώ) ετησίως ως το 2030-2031.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του Πούτιν σχετικά με τους στόχους του στην Ουκρανία, η Μόσχα εκτόξευσε οκτώ βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Κιέβου, εν μέσω κλιμακούμενης έντασης στην περιοχή.

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο