13.2 C
Athens
Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΟυκρανία: Η πτώση της Βουλεντάρ ανοίγει την πορεία προς το Ποκρόβσκ για...

Ουκρανία: Η πτώση της Βουλεντάρ ανοίγει την πορεία προς το Ποκρόβσκ για τη Ρωσία

Η Ρωσία έχει καταλάβει την στρατηγικής σημασίας πόλη Βούλενταρ στην ανατολική Ουκρανία, τερματίζοντας μήνες σφοδρής αντίστασης από την πλευρά των Ουκρανών. Αυτή η εξέλιξη αποκαλύπτει το μέγεθος της πρόκλησης που αντιμετωπίζει το Κίεβο, καθώς πλησιάζει στον τρίτο χειμώνα του πολέμου. Πλάνα που επιβεβαιώθηκαν από δυτικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν Ρώσους στρατιώτες να υψώνουν τη ρωσική σημαία πάνω από τα ερείπια του δημαρχείου της πόλης, του πληθυσμού της οποίας έχει μειωθεί δραματικά από περίπου 14.000 σε μόλις πάνω από εκατό.

Ουκρανικές στρατιωτικές πηγές επιβεβαίωσαν την Τετάρτη την αποχώρηση των δυνάμεών τους από το Βούλενταρ, αναφέροντας ότι η Ρωσία είχε στείλει εφεδρείες στις πλευρές, με αποτέλεσμα να υπάρχει «κίνδυνος περικύκλωσης». Η απόφαση για την αποχώρηση ελήφθη με σκοπό τη διάσωση του προσωπικού και του στρατιωτικού εξοπλισμού.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, στοχεύει στην πλήρη κατάληψη της ανατολικής περιοχής του Ντονμπάς. Η Ρωσία έχει σημειώσει σταδιακά κέρδη στην περιοχή φέτος, και η απώλεια του Βούλενταρ έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επιστρέφει από συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, χωρίς να έχει ικανοποιηθεί κανένα από τα κύρια αιτήματά του.

Η Βούλενταρ, μια πόλη που έχει χτιστεί γύρω από ανθρακωρυχείο (το όνομά της προέρχεται από την ουκρανική λέξη για τον άνθρακα), βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα νότια του Ποκρόβσκ, που έχει αναδειχθεί σε κύριο σημείο επίθεσης της Ρωσίας στα ανατολικά. Παρά το γεγονός ότι δεν είναι κόμβος μεταφορών όπως το Ποκρόβσκ, η Βούλενταρ ήταν βαριά οχυρωμένη και θεωρούνταν κρίσιμο προπύργιο στη διασταύρωση του ανατολικού και του νότιου μετώπου της Ουκρανίας.

Ο σημερινός χάρτης της επέλασης της Ρωσίας.

Η Ρωσία δεν κατέκτησε απλά την πόλη, την κατέστρεψε

Σύμφωνα με τον Ρώσο πολεμικό μπλόγκερ, Boris Rozhin, η νίκη στη Βούλενταρ είναι «επιχειρησιακή, αν όχι στρατηγική», καθώς η πόλη αποτελούσε ένα «μπαλκόνι» που απειλούσε τις ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή, ειδικά σε σχέση με την Μαριούπολη, η οποία βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο από το 2022. Η Βούλενταρ, όπως και η Αβντιίβκα, μια άλλη στρατηγικής σημασίας πόλη που έπεσε νωρίτερα φέτος, δεν είναι θύμα στρατηγικής υπεροχής της Ρωσίας, αλλά της φθοράς που υπήρξε κατά τη διάρκεια δύο ετών σφοδρών μαχών.

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο

Πρόσφατα σχόλια