Η Ουκρανία παρουσίασε πρόσφατα το νέο της «πυραυλοκίνητο μη επανδρωμένο αεροσκάφος», γνωστό ως «Peklo», που σημαίνει «κόλαση» στα ουκρανικά. Αυτή η τοπικής παραγωγής τεχνολογία έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει τις δυνατότητες των πλήγματων μεγάλης εμβέλειας της Ουκρανίας, μειώνοντας την εξάρτησή της από τους δυτικούς συμμάχους.
Κατά την παρουσίαση, έγινε γνωστό ότι το «Peklo» διαθέτει βεληνεκές 700 χιλιομέτρων, που είναι πάνω από διπλάσιο από το μεγαλύτερο βεληνεκές που προσφέρουν οι πυραύλοι που προμηθεύονται από τους δυτικούς συμμάχους. Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος μπορεί να φτάσει ταχύτητες έως 700 χλμ/ώρα, σύμφωνα με εκπρόσωπο της κρατικής εταιρείας κατασκευής όπλων Ukroboronprom, ο οποίος μίλησε στους δημοσιογράφους κατά την τελετή παράδοσης στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας.
Το «Peklo» είναι το δεύτερο μη επανδρωμένο αεροσκάφος αυτού του τύπου που παρουσιάζεται από το Κίεβο, καθώς η χώρα προσπαθεί να ενισχύσει την ικανότητά της να πλήττει στρατηγικούς στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία, όπως αναφέρει το Reuters. Οι λεπτομέρειες σχετικά με την ταχύτητα και το βεληνεκές του μη επανδρωμένου αεροσκάφους παραμένουν περιορισμένες, καθώς η Ουκρανία ανησυχεί για την παροχή πληροφοριών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τη Μόσχα.
Δημιουργία ενός drone αντίστοιχου με πύραυλο κρουζ
Ο υπουργός παραγωγής όπλων της Ουκρανίας είχε δηλώσει στο Reuters τον Νοέμβριο ότι το νέο «πύραλος-drone» μπορεί να συγκριθεί με έναν πύραυλο κρουζ, ο οποίος πετά σε χαμηλό ύψος και κατευθύνεται προς τον στόχο του, συνήθως κάτω από την ταχύτητα του ήχου. Τα drones έχουν μήκος μεγαλύτερο από ένα μέτρο, με μικρά φτερά και δύο πτερύγια στην ουρά. Για σύγκριση, οι πύραλοι ATACMS που προμηθεύονται από τις ΗΠΑ έχουν βεληνεκές λίγο πάνω από 300 χιλιόμετρα.
Ο πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανία εκ του μακρόθεν
Η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει χιλιάδες πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να πλήξει στρατιωτικούς στόχους και υποδομές στην Ουκρανία. Το Κίεβο έχει επιδιώξει να ενισχύσει τις αντεπίθεσές του, αλλά οι σύμμαχοί του μέχρι πρόσφατα είχαν διστάσει να επιτρέψουν τη χρήση των πυραύλων τους σε στόχους εντός της Ρωσίας.
Η Ουκρανία έχει προσπαθήσει να καλύψει το χάσμα στις επιθέσεις μεγάλης εμβέλειας, εκτοξεύοντας ελικοφόρα drones γεμάτα εκρηκτικά σε στόχους έως και 1.000 χιλιόμετρα μέσα στη Ρωσία. Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η χώρα του αναπτύσσει τέσσερις διαφορετικούς τύπους πυραύλων. Ωστόσο, παρά τις επιτυχίες που έχουν σημειωθεί, το πρόγραμμα πυραύλων έχει αντιμετωπίσει προβλήματα λόγω της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού, όπως είχε αναφέρει ο υπουργός Εξοπλισμών της Ουκρανίας.