Η κατάσταση στην Ουκρανία παραμένει τεταμένη, με σφοδρές μάχες να διεξάγονται στις ανατολικές περιοχές και στην Κουρσκ, καθώς οι σχέσεις μεταξύ Δύσης και Μόσχας έχουν εισέλθει σε μια νέα ψυχρή περίοδο. Η ημερομηνία-σταθμός της 20ής Ιανουαρίου, κατά την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ θα αναλάβει τα καθήκοντά του, δεν φαίνεται να προμηνύει την επίλυση της σύρραξης.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν δύο οικισμούς στην ανατολική Ουκρανία, συγκεκριμένα τη Βερχοκαμιάνκα και τη Ροζντόλνε, στην περιφέρεια του Ντονέτσκ. Επιπλέον, η Ρωσία δήλωσε ότι κατέρριψε δέκα αμερικανικούς βαλλιστικούς πυραύλους ATACMS που εκτοξεύθηκαν από την Ουκρανία κατά την τελευταία εβδομάδα.
Οι «βρόμικες» βόμβες είναι σχετικά απλά και ανακριβή όπλα. Η κατασκευή τους είναι πολύ πιο εύκολη και οικονομική σε σχέση με μια πυρηνική συσκευή.
Στο μεταξύ, ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι έπληξε τον τερματικό σταθμό πετρελαίου Άτλας στην περιοχή του Ροστόφ, προκαλώντας πυρκαγιά. Ο Άτλας, όπως αναφέρεται, είναι μέρος του ρωσικού στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος που προμηθεύει το ρωσικό στρατό με πετρελαϊκά προϊόντα. Παράλληλα, οι δυνάμεις της Ουκρανίας επιτέθηκαν και σε έναν σταθμό ραντάρ του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος Buk στη νότια περιφέρεια της Ζαπορίζια.
Σχέδιο τριχοτόμησης
Σύμφωνα με πληροφορίες που αποκάλυψε η γερμανική εφημερίδα «Bild», το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει σχεδιάσει ένα σχέδιο τριχοτόμησης της Ουκρανίας. Αυτό το σχέδιο αναμένεται να παρουσιαστεί από τον Πούτιν στον Τραμπ κατά τις διαπραγματεύσεις και περιλαμβάνει την προσάρτηση των ανατολικών περιοχών και της Κριμαίας στη Ρωσία, καθώς και τη δημιουργία ενός φιλορωσικού κρατικού σχηματισμού στις περιοχές του Κιέβου, του Σούμι και της Οδησσού.
Η υπόλοιπη δυτική Ουκρανία θα χαρακτηρίζεται ως «αμφισβητούμενα εδάφη», με το καθεστώς τους να προκύπτει από διαπραγματεύσεις στις οποίες θα συμμετάσχουν η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Ρουμανία. Αυτή η εξέλιξη έρχεται λίγες ημέρες μετά την απροσδόκητη νίκη του υποστηρικτή του Πούτιν, Καλίν Γκεοργκέσκου, στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Ρουμανία. Αν ο Γκεοργκέσκου νικήσει στον δεύτερο γύρο, θα έχει λόγο για το μέλλον της Ουκρανίας μαζί με τον Βίκτορ Όρμπαν.
Αυτό το σχέδιο φαίνεται να απορρίπτεται από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αν και τρία μέλη τους (Ρουμανία, Ουγγαρία και Σλοβακία) έχουν φιλορωσικές θέσεις.
Απειλές Πούτιν
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν απηύθυνε νέες απειλές σε απάντηση δημοσιευμάτων που αναφέρουν ότι δυτικοί αξιωματούχοι πρότειναν στον Τζο Μπάιντεν την παροχή πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία. Σε συνάντηση της συμμαχίας ασφαλείας πρώην σοβιετικών χωρών στην Αστάνα του Καζακστάν, ο Πούτιν τόνισε ότι η Ρωσία «δεν θα το επιτρέψει αυτό». Προειδοποίησε ότι εάν υπάρξει επίσημη μεταφορά πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία, θα θεωρηθεί παραβίαση των υποχρεώσεων για τη μη διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής.
Πρόσθεσε ότι είναι σχεδόν αδύνατο για την Ουκρανία να αναπτύξει πυρηνικό όπλο, αλλά θα μπορούσε να είναι σε θέση να κατασκευάσει μια «βρόμικη» βόμβα.
Οι «βρόμικες» βόμβες, γνωστές και ως συσκευές ραδιολογικής διασποράς, χρησιμοποιούν συμβατικά εκρηκτικά για να διασκορπίσουν ραδιενεργό υλικό, το οποίο μπορεί να προέρχεται από ιατρικές ή βιομηχανικές πηγές. Αν και το υλικό είναι επικίνδυνο, δεν είναι απαραίτητα θανατηφόρο.
Πυρηνικός πόλεμος
Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος ασφαλείας της Ρωσίας, προειδοποίησε ότι η Δύση θα μπορούσε να αντιμετωπίσει σοβαρές συνέπειες αν προμηθεύσει την Ουκρανία με πυρηνικά όπλα, θεωρώντας ότι μια τέτοια ενέργεια θα ισοδυναμούσε με επίθεση στη Ρωσία. Ανέφερε ότι ακόμη και η απειλή μεταφοράς πυρηνικών όπλων θα μπορούσε να θεωρηθεί προετοιμασία για πυρηνικό πόλεμο.
Σύμφωνα με την έρευνα του BBC σε συνεργασία με τον ιστότοπο Mediazona, έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι στιγμής 80.973 Ρώσοι στρατιωτικοί που σκοτώθηκαν από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία το Φεβρουάριο του 2022. Το 52% αυτών δεν είχε σχέση με τον στρατό τη στιγμή της κήρυξης του πολέμου, και οι απώλειες μεταξύ των εθελοντών αυξάνονται, με πολλούς να σκοτώνονται μέσα σε λίγες εβδομάδες από την αποστολή τους στο μέτωπο.
Η καταγραφή των απωλειών δείχνει ότι οι περιοχές με τους υψηλότερους δείκτες θνησιμότητας είναι η Τιβά, η Μπουριάτια και το Αλτάι, ενώ οι χαμηλότεροι καταγράφονται στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη.