Η οικονομική κατάσταση των Παλαιστινίων, τόσο στη Λωρίδα της Γάζας όσο και στη Δυτική Όχθη, έχει φτάσει σε κρίσιμο σημείο, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να πλήττουν τις περιοχές αυτές. Στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, αναφέρεται ότι η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα είναι ιστορική, με τον Παλαιστινιακό λαό να βιώνει πρωτοφανή οικονομική κατάρρευση.
Έντεκα μήνες μετά την έναρξη του πολέμου, τα παλαιστινιακά εδάφη βρίσκονται σε κατάσταση οικονομικής ελεύθερης πτώσης. Η έκθεση επισημαίνει τις ευθύνες του Ισραήλ για τη μείωση των εσόδων της Παλαιστινιακής Αρχής, καλώντας το Τελ Αβίβ να ακυρώσει τις πρόσφατες μονομερείς αποφάσεις παρακράτησης των τελωνειακών εσόδων της.
Αυτά τα έσοδα, που προέρχονται από εισαγόμενα αγαθά, έχουν δεσμευτεί από το Ισραήλ, εντείνοντας τον οικονομικό στραγγαλισμό των κατεχόμενων περιοχών. Η παύση των περισσότερων εμπορικών δραστηριοτήτων έχει αφήσει τα περισσότερα νοικοκυριά χωρίς εισόδημα, με το κόστος βασικών αγαθών να έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 250%.
Η κατάσταση είναι δραματική: υπολογίζεται ότι 40.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 30.000 έχουν τραυματιστεί σοβαρά. Οι συνεχείς εχθροπραξίες και οι περιορισμοί στην είσοδο βασικών προμηθειών έχουν οδηγήσει σε εκτεταμένη επισιτιστική ανασφάλεια, σοβαρές ελλείψεις σε νερό, καύσιμα και ιατρικό εξοπλισμό.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το πραγματικό ΑΕΠ των παλαιστινιακών εδαφών αναμένεται να μειωθεί κατά 35% το πρώτο τρίμηνο του 2024, με τη Λωρίδα της Γάζας να καταγράφει εκπληκτική συρρίκνωση 86%. Η σχεδόν πλήρης διακοπή της οικονομικής δραστηριότητας έχει οδηγήσει τη Λωρίδα σε βαθιά ύφεση, με το μερίδιό της στην παλαιστινιακή οικονομία να πέφτει από 17% σε λιγότερο από 5% σήμερα.
Αυξανόμενη ανθρωπιστική κρίση
Η ανθρωπιστική κατάσταση επιδεινώνεται από τον εκτοπισμό περίπου 1,9 εκατομμυρίων ανθρώπων, με καταφύγια που ξεχειλίζουν και ανεπαρκείς υπηρεσίες υγιεινής. Αναφορές για συνθήκες λιμού και υποσιτισμού αυξάνονται, ενώ η πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια παραμένει περιορισμένη.
Οικονομικές προκλήσεις και χρηματοδοτικό κενό
Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιεί ότι το χρηματοδοτικό κενό της Παλαιστινιακής Αρχής αναμένεται να φτάσει τα 1,86 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2024, υπερδιπλάσιο από το έλλειμμα του 2023. Η κατάσταση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένους κινδύνους για τη δημόσια υπηρεσία και την οικονομική σταθερότητα.
Η ανεργία έχει φτάσει σε ρεκόρ υψηλά, με το 87,2% των εργαζομένων στη Δυτική Όχθη να βλέπουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται. Οι περισσότερες επιχειρήσεις αναφέρουν μείωση του εργατικού τους δυναμικού, ενώ η καταστροφή των επιχειρήσεων στη Γάζα έχει αφήσει τα νοικοκυριά χωρίς πηγές εισοδήματος.
Καταστροφή της αγροτικής οικονομίας
Η αγροτική οικονομία έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, με το 63% των μόνιμων καλλιεργειών να έχει επηρεαστεί αρνητικά. Η επισιτιστική ανασφάλεια έχει εκτοξευθεί, με σχεδόν 2 εκατομμύρια ανθρώπους να βρίσκονται στα όρια του λιμού.
Το εκπαιδευτικό σύστημα έχει επίσης καταρρεύσει, με 625.000 παιδιά να είναι εκτός σχολείου από τις 7 Οκτωβρίου 2023. Οι προκλήσεις συνεχίζονται, καθώς η εξάρτηση των παλαιστινιακών τραπεζών από τις ισραηλινές τράπεζες εντείνει την οικονομική πίεση.
Η κατάσταση απαιτεί άμεσες ενέργειες και υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα για την αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας και την ανακούφιση του ανθρωπιστικού προβλήματος που πλήττει τη ζωή εκατομμυρίων Παλαιστινίων.