Βίαιες συγκρούσεις μεταξύ εκατοντάδων μελών αντίπαλων φυλών στην Παπούα Νέα Γουινέα έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον τριάντα ανθρώπων, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας. Οι αρχές εφαρμόζουν έκτακτα μέτρα για να προσπαθήσουν να ελέγξουν την κατάσταση.
Το 2022, στην ίδια περιοχή, οι συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων φυλών κοντά σε χρυσωρυχείο είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 17 ατόμων.
Οι πρόσφατες συγκρούσεις ξέσπασαν κοντά σε ένα από τα μεγαλύτερα χρυσωρυχεία της χώρας και ξεκίνησαν τον Αύγουστο, αλλά έχουν εξελιχθεί σε σφοδρές μάχες. Μόνο την Κυριακή, καταγράφηκαν τουλάχιστον 300 πυροβολισμοί, σύμφωνα με τον αστυνομικό αξιωματικό Τζόζεφ Τόντοπ.
Η αφορμή για αυτές τις συγκρούσεις ήταν η παρουσία «παράνομων χρυσωρύχων» σε γη που ανήκει σε παραδοσιακούς γαιοκτήμονες στην κοιλάδα Πορτζέρα, όπου βρίσκονται μεγάλα κοιτάσματα χρυσού.
Εκτός από τους θανάτους, εκατοντάδες γυναίκες και παιδιά αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ πολλά σπίτια καταστράφηκαν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Δύο δημόσιοι υπάλληλοι έχασαν τη ζωή τους κατά την επιστροφή τους από την εργασία τους, όπως ανέφερε ο κ. Τόντοπ.
Δείτε σχετική ανάρτηση:
#WorldNews: Shootouts between hundreds of #tribal warriors left at least 30 dead in Papua New Guinea’s highlands, #police said on Monday, as security forces were given emergency powers to quell the #Violence.https://t.co/OGpkenjQOi
— LBCI Lebanon English (@LBCI_News_EN) September 16, 2024
Αιτίες της επιδείνωσης της κατάστασης
Ο Ντέιβιντ Μάνινγκ, επιτροπή της αστυνομίας, προειδοποίησε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας είναι έτοιμες να ανοίξουν πυρ εναντίον των δραστών προκειμένου να αποκαταστήσουν την τάξη σε αυτή τη δύσκολη περιοχή, όπου οι μικροί χρυσωρύχοι συχνά συγκρούονται με τους γαιοκτήμονες.
«Αν κάποιος σηκώσει όπλο σε δημόσιο χώρο ή απειλήσει κάποιον, οι αστυνομικοί θα πυροβολήσουν», δήλωσε ο κ. Μάνινγκ σε ανακοίνωσή του το σαββατοκύριακο.
«Η επιδείνωση της κατάστασης οφείλεται στους χρυσωρύχους και στους καταληψίες που βρίσκονται παράνομα σε εδάφη παραδοσιακών γαιοκτημόνων και ασκούν βία για να τρομοκρατήσουν τις τοπικές κοινότητες», κατήγγειλε.
Η πώληση αλκοόλ έχει απαγορευτεί και έχει επιβληθεί απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας, πρόσθεσε ο κ. Μάνινγκ, ο οποίος δεσμεύτηκε να διώξει τους παράνομους χρυσωρύχους από την περιοχή.
Η αύξηση των αυτόματων όπλων
Οι συγκρούσεις μεταξύ φυλών ήταν συχνές στη χώρα για πολλές δεκαετίες. Ωστόσο, η εισαγωγή αυτόματων όπλων τα τελευταία χρόνια έχει αυξήσει δραματικά τις απώλειες.
Το μεγάλο υπαίθριο χρυσωρυχείο στην Πορτζέρα συμβάλλει περίπου 10% στην αξία των ετήσιων εξαγωγών της Παπούα Νέας Γουινέας.
Ωστόσο, οι συνεχείς βίαιες συγκρούσεις και η κρατικοποίηση προκαλούν προβλήματα και καθυστερήσεις στην παραγωγή τα τελευταία χρόνια.
Στην αρχή του έτους, τουλάχιστον 26 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 16 παιδιών, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επιθέσεων σε τρία χωριά στην επαρχία Ανατολικό Σεπίκ (βόρεια).
Ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος επισκέφθηκε την Παπούα Νέα Γουινέα την περασμένη εβδομάδα, κάλεσε τους κατοίκους να «σταματήσουν την κλιμάκωση» της βίας μεταξύ φυλών, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις προέρχεται από πατρογονικές διαφορές και έχει στοιχίσει τη ζωή και έχει εκτοπίσει βίαια δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.
Τα βίαια επεισόδια «δεν επιτρέπουν στους ανθρώπους να ζουν με ειρήνη και εμποδίζουν την ανάπτυξη», προειδοποίησε.
Η Παπούα Νέα Γουινέα διαθέτει πλούσια αποθέματα πολύτιμων μετάλλων όπως χρυσό, χαλκό και νικέλιο, καθώς και φυσικό αέριο και ξυλεία, που έχουν προσελκύσει ξένες επενδύσεις. Ωστόσο, ο πληθυσμός των περίπου 8 εκατομμυρίων ανθρώπων συνεχίζει να ζει σε συνθήκες φτώχειας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ