Ο πρώην πρόεδρος του Περού, Αλμπέρτο Φουχιμόρι, που υπηρέτησε από το 1990 έως το 2000, απεβίωσε την Τρίτη σε ηλικία 86 ετών στη Λίμα. Ο Φουχιμόρι είχε λάβει χάρη τον Δεκέμβριο, παρά την καταδίκη του το 2009 σε 25 χρόνια κάθειρξης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Τα παιδιά του ανακοίνωσαν το θάνατό του μέσω του X, αναφέροντας ότι «μετά από μια μακρά μάχη με τον καρκίνο, ο πατέρας μας, Αλμπέρτο Φουχιμόρι, έφυγε για να συναντήσει τον Κύριο. Ζητούμε από όσους τον αγαπούσαν να προσευχηθούν για την αιώνια ανάπαυση της ψυχής του. Ευχαριστούμε για όλα, μπαμπά!» Οι Κέικο, Χίρο, Σάτσι και Κένχι Φουχιμόρι εξέδωσαν αυτή την ανακοίνωση.
Είχε καταδικαστεί σε 25 χρόνια φυλάκισης για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Después de una larga batalla contra el cáncer, nuestro padre, Alberto Fujimori acaba de partir al encuentro del Señor. Pedimos a quienes lo apreciaron nos acompañen con una oración por el eterno descanso de su alma.
Gracias por tanto papá!
Keiko, Hiro, Sachie y Kenji Fujimori.— Keiko Fujimori (@KeikoFujimori) September 11, 2024
Ο Φουχιμόρι, γιος Ιαπώνων μεταναστών, ήταν σχετικά άγνωστος όταν ανέλαβε την προεδρία το 1990. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, προώθησε νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις και ενίσχυσε τον πόλεμο κατά μαοϊστικών και άλλων αριστερών οργανώσεων ανταρτών στο Περού. Κάποιοι τον κατηγόρησαν ότι συγκέντρωσε υπερβολική εξουσία και τον χαρακτήρισαν δικτάτορα.
Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, ο αρχηγός της οργάνωσης Φωτεινό Μονοπάτι, Αμπιμάελ Γκουσμάν, συνελήφθη, γεγονός που αποτέλεσε σοβαρό πλήγμα για τους αντάρτες, οι οποίοι τη δεκαετία του 1980 φαίνονταν να κερδίζουν έδαφος. Ο Γκουσμάν πέθανε στη φυλακή το 2021.
Σκάνδαλα και Αυταρχισμός
Αν και ορισμένα δυτικά μέσα ενημέρωσης τον επαίνεσαν για τις μεταρρυθμίσεις του, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις και η σταθεροποίηση της οικονομίας, εσωτερικά επικρίθηκε για τις αυταρχικές του πρακτικές. Αυτές περιλάμβαναν την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων για να κλείσει το Κογκρέσο το 1992, την αναθεώρηση του Συντάγματος και την επιβολή αυστηρών «αντιτρομοκρατικών» νόμων.
Η δημόσια γνώμη στράφηκε εναντίον του λόγω μιας σειράς σκανδάλων διαφθοράς κατά τη διάρκεια της 10χρονης διακυβέρνησής του. Μετά την εκλογή του για τρίτη θητεία το 2000, αποκαλύφθηκαν βίντεο που έδειχναν τον στενό του συνεργάτη, Βλαντίμιρο Μοντεσίνο, να δωροδοκεί πολιτικούς.
Ο Φουχιμόρι διέφυγε στην Ιαπωνία, όπου διατηρούσε την υπηκοότητα, και υπέβαλε την παραίτησή του μέσω φαξ. Αργότερα προσπάθησε, χωρίς επιτυχία, να εκλεγεί στη ιαπωνική Γερουσία.
Ο Μοντεσίνος συνελήφθη αργότερα στη Βενεζουέλα και καταδικάστηκε για τις δωροδοκίες που μαγνητοσκοπούσε.
Κατηγορίες και Επιστροφή
Οι κατηγορίες εναντίον του Φουχιμόρι γίνονταν ολοένα και πιο σοβαρές, καθώς φερόταν να διέταξε τη δράση θανάσιμων ταγμάτων κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Παρά την ασφάλεια στην Ιαπωνία, το 2005 αποφάσισε να επιστρέψει στο Περού, ελπίζοντας σε συγχώρεση και επιστροφή στην πολιτική.
Συνελήφθη στη Χιλή, εκδόθηκε στο Περού το 2007 και το 2009 καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Πηγή: ΑΠΕ