15.8 C
Athens
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΠόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι «προκαλεί» τη Δύση - «Φοβάστε να μας...

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι «προκαλεί» τη Δύση – «Φοβάστε να μας στηρίξετε στην αναχαίτιση πυραύλων»

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εξέφρασε σήμερα την απογοήτευσή του προς τη Δύση, κατηγορώντας την ότι «φοβάται» να συζητήσει την πιθανότητα κατάρριψης ρωσικών πυραύλων και drones που επιτίθενται στην Ουκρανία, ενώ ταυτόχρονα παρέχει βοήθεια στο Ισραήλ για την κατάρριψη παρόμοιων απειλών.

«Οι σύμμαχοι συνεργάζονται για να καταρρίψουν πυραύλους και drones στον ουρανό της Μέσης Ανατολής. Γιατί δεν έχει ληφθεί μια αντίστοιχη απόφαση για την από κοινού κατάρριψη ρωσικών πυραύλων Shahed και drones που πλήττουν την Ουκρανία;», δήλωσε ο Ζελένσκι σε μια διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Κίεβο.

«Φοβούνται ακόμα και να δηλώσουν ότι «εργαζόμαστε πάνω σε αυτό», πρόσθεσε.

Αντιμέτωπη με την αύξηση των ρωσικών επιθέσεων με drones και πυραύλους στις υποδομές και τις πόλεις της, η Ουκρανία ζητά από τους συμμάχους της να την υποστηρίξουν στην καταστροφή αυτών των απειλών, υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα μπορούσε να σώσει τις ζωές των Ουκρανών πολιτών χωρίς να διακινδυνεύονται οι ζωές Ρώσων στρατιωτών.

Ωστόσο, οι Δυτικές χώρες ανησυχούν ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να ερμηνευθεί από τη Ρωσία ως κλιμάκωση της σύγκρουσης, καθιστώντας την Ουάσινγκτον και τους Ευρωπαίους εμπόλεμους αντιπάλους.

Οι σύμμαχοι του Κιέβου, για τους ίδιους λόγους, περιορίζουν την αποστολή πυραύλων στην Ουκρανία που θα μπορούσαν να πλήξουν ρωσικούς στόχους, κάτι που προκαλεί μεγάλη απογοήτευση στο Κίεβο.

Ουκρανικό σχέδιο νίκης από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Αφού πίεσε τη Δύση να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στην κατάρριψη ρωσικών πυραύλων, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι έχει ένα «σχέδιο νίκης» για την Ουκρανία, το οποίο σκοπεύει να παρουσιάσει στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια συνάντησης τους τις επόμενες ημέρες, τον Σεπτέμβριο.

«Αυτό το μήνα, έχουμε προγραμματίσει μια συνάντηση με τον πρόεδρο Μπάιντεν. Θα του παρουσιάσω ένα σχέδιο νίκης, ένα σύνολο διασυνδεδεμένων λύσεων που θα δώσουν στην Ουκρανία την απαραίτητη δύναμη και υλικά για να οδηγήσουμε αυτόν τον πόλεμο σε μια ειρηνική πορεία», τόνισε ο Ζελένσκι κατά τη διάρκεια ενός διεθνούς συνεδρίου που διοργάνωσε το ίδρυμα του Ουκρανού δισεκατομμυριούχου Βίκτορ Πιντσούκ.

Ο Ζελένσκι σχεδιάζει να παρουσιάσει το σχέδιό του για την ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης σε μια σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο, στην οποία αναμένεται να προσκληθεί και η Ρωσία.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο πεδίο της μάχης, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η ουκρανική επίθεση που ξεκίνησε τον Αύγουστο στη ρωσική περιοχή Κουρσκ είχε θετικά αποτελέσματα, επιβραδύνοντας τις ρωσικές προελάσεις στην ανατολική Ουκρανία.

«Αυτή η επίθεση έχει φέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Στην περιοχή του Χάρκοβου, η προέλαση του εχθρού έχει σταματήσει και στην περιοχή του Ντονέτσκ έχει επιβραδυνθεί, αν και η κατάσταση παραμένει δύσκολη», είπε, προσθέτοντας ότι η Ρωσία χρειάστηκε να αναπτύξει 40.000 στρατιώτες στην περιοχή του Κουρσκ.

«Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας», πρόσθεσε.

Χθες, ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι ανέκτησε εδάφη στην περιοχή του Κουρσκ, για πρώτη φορά από την αρχή της ουκρανικής επίθεσης. Η Ουκρανία επιβεβαίωσε ότι υπήρξε ρωσική αντεπίθεση, υποστηρίζοντας ότι αυτή ήταν «σύμφωνη» με τα σχέδια του Κιέβου.

Η πιθανότητα ενός «πολέμου» Ρωσίας-Δύσης

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε χθες για την απειλή ενός «πολέμου με τις χώρες του ΝΑΤΟ» εάν η Δύση επιτρέψει στην Ουκρανία να πλήξει βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται καθώς ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ επισκέπτεται σήμερα την Ουάσινγκτον για να συζητήσει με τον πρόεδρο Μπάιντεν την πιθανότητα να επιτραπεί στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς κατά της Ρωσίας.

Η Ρωσία και η Δύση βρίσκονται σε ένα είδος νέου Ψυχρού Πολέμου. Ο λόγος είναι ότι ο Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται να παραβεί έναν από τους πρώτους όρους που είχε θέσει ο Πούτιν για να αποφευχθεί η κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Η στάση του Τζο Μπάιντεν

Ο πρόεδρος Μπάιντεν εξετάζει την έγκριση της χρήσης δυτικών όπλων μεγάλου βεληνεκούς για επιθέσεις βαθιά στο ρωσικό έδαφος, εφόσον δεν χρησιμοποιηθούν όπλα που έχουν παρασχεθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το θέμα, που έχει συζητηθεί εδώ και καιρό στην κυβέρνηση, κορυφώνεται σήμερα με την επίσκεψη του νέου πρωθυπουργού της Βρετανίας, Κίρ Στάρμερ, στον Λευκό Οίκο. Η Βρετανία έχει ήδη δηλώσει ότι είναι πρόθυμη να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους «Storm Shadow» για να πλήξει ρωσικούς στρατιωτικούς στόχους μακριά από τα ουκρανικά σύνορα.

Ωστόσο, επιθυμεί ρητή άδεια από τον Μπάιντεν για να δείξει μια συντονισμένη στρατηγική με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία, η οποία κατασκευάζει έναν παρόμοιο πύραυλο. Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ο Μπάιντεν δεν έχει λάβει ακόμα απόφαση, αλλά θα ενημερωθεί από τον Στάρμερ την Παρασκευή.

Εάν ο πρόεδρος εγκρίνει, αυτή η κίνηση θα μπορούσε να βοηθήσει την Ουκρανία να διατηρήσει τη γραμμή της μετά την κατάληψη ρωσικού εδάφους, όπως συνέβη κατά την αιφνιδιαστική εισβολή στην περιοχή Κουρσκ. Ωστόσο, ο Μπάιντεν έχει διστάσει να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα με αυτόν τον τρόπο, κυρίως λόγω προειδοποιήσεων από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ότι η Ρωσία θα μπορούσε να απαντήσει βοηθώντας το Ιράν να στοχεύσει τις αμερικανικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή.

Προειδοποίηση από τον Πούτιν για πόλεμο με τη Δύση

Ενώ ο Μπάιντεν σκέφτεται αν θα προχωρήσει σε αυτή την απόφαση, ο Πούτιν έχει προειδοποιήσει ότι θα θεωρούσε μια τέτοια συμφωνία ως άμεση είσοδο του ΝΑΤΟ στον πόλεμο. «Αυτό θα σήμαινε ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ – οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ευρωπαϊκές χώρες – θα βρίσκονταν σε πόλεμο με τη Ρωσία», δήλωσε ο Πούτιν. Πρόσθεσε ότι «αν συμβεί αυτό, θα λάβουμε τις κατάλληλες αποφάσεις ως απάντηση στις απειλές που θα μας τίθενται».

Αυτές οι προειδοποιήσεις δεν είναι κάτι νέο. Κατά τη διάρκεια των 31 μηνών του πολέμου, η ανησυχία του Μπάιντεν για την παροχή νέων όπλων στην Ουκρανία ή την επιτρεπόμενη χρήση τους κατά ρωσικών στόχων έχει επανειλημμένα εκφραστεί, καθώς φοβόταν ότι θα παραβιαστούν οι κόκκινες γραμμές του Πούτιν.

Θυμίζουμε ότι στην αρχή του πολέμου, ο Μπάιντεν ήταν διστακτικός να παρέχει πυροβολικό HIMARS στην Ουκρανία, ακολούθησαν τα άρματα μάχης M1 Abrams, τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 και οι πύραυλοι ATACMS. Ωστόσο, καθώς η κυβέρνηση συνειδητοποίησε ότι ο Πούτιν δεν ήταν τόσο πρόθυμος να κλιμακώσει τον πόλεμο όσο αρχικά πιστεύανε, άρχισαν να χαλαρώνουν οι περιορισμοί.

Η δυναμική έχει αλλάξει δραματικά, κυρίως λόγω της αποστολής ιρανικών πυραύλων στη Ρωσία, κάτι που οι βρετανικές αρχές θεωρούν ότι θα ενισχύσει την ισχύ πυρός του Πούτιν, την ώρα που ο στρατός του επεκτείνει την επιρροή του στην ανατολική Ουκρανία, προχωρώντας στην στρατηγική πόλη Ποκρόβσκ.

Η αλλαγή στρατηγικής της Δύσης

Η Βρετανία έχει δηλώσει ότι η Ουκρανία «έχει το δικαίωμα» να πλήξει στόχους εντός της Ρωσίας. Ένας ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι οι πρόσφατες αποκαλύψεις σχετικά με την παροχή βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν στη Ρωσία έχουν αλλάξει την στρατηγική σκέψη της Δύσης.

«Τα πράγματα έχουν αλλάξει με την προμήθεια βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν στη Ρωσία», ανέφεραν. «Η επίσκεψη του Μπλίνκεν στο Ηνωμένο Βασίλειο και η επιβεβαίωση ότι οι Ιρανοί προμηθεύουν τη Ρωσία ήταν μια σημαντική στιγμή».

Άλλοι αξιωματούχοι στην Ευρώπη έχουν κάνει παρόμοιες παρατηρήσεις. Ένας σύμβουλος άμυνας από μια βαλτική χώρα δήλωσε: «Η κατάσταση έχει αλλάξει στην Ουάσινγκτον λόγω των ιρανικών πυραύλων».

«Η συζήτηση τώρα αφορά τους στόχους που θα επιτραπεί στην Ουκρανία να πλήξει εντός της Ρωσίας και πόσο βαθιά – και υπάρχουν ακόμα ανησυχίες στην Ουάσινγκτον ότι το φιλτράρισμα των στόχων μπορεί να οδηγήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε εμπλοκή, κάτι που θέλουν να αποφύγουν».

Ένας ανώνυμος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν ανέφερε ότι, αν και η αποστολή ιρανικών πυραύλων είναι ανησυχητική, δεν έχει επηρεάσει τις αποφάσεις στην Ουάσινγκτον σχετικά με την αποστολή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία.

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο