Τα σχέδια του Μαρκ Ζάκερμπεργκ για ένα κέντρο δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης στις ΗΠΑ, το οποίο θα λειτουργούσε με πυρηνική ενέργεια, ματαιώθηκαν εν μέρει λόγω της ανακάλυψης ενός σπάνιου είδους μέλισσας στη γη που προοριζόταν για το έργο. Σύμφωνα με τους Financial Times, αυτό προέκυψε από άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
Ο Ζάκερμπεργκ σχεδίαζε να συνεργαστεί με έναν φορέα πυρηνικών σταθμών για παροχή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να υποστηρίξει τις φιλοδοξίες του για την τεχνητή νοημοσύνη μέσω ενός νέου κέντρου δεδομένων.
Ωστόσο, η συμφωνία αυτή αντιμετωπίζει διάφορα εμπόδια, όπως περιβαλλοντικές και κανονιστικές προκλήσεις. Πηγές αναφέρουν ότι ο Ζάκερμπεργκ, σε πρόσφατη συνάντηση, επισήμανε ότι η ανακάλυψη του σπάνιου είδους μέλισσας κοντά στο προτεινόμενο εργοτάξιο περιπλέκει το έργο.
Ο προβληματισμός της Meta
Η αναβολή αυτή έρχεται σε μια περίοδο που οι ανταγωνιστές της Meta, όπως η Amazon, η Google και η Microsoft, έχουν ήδη συνάψει συμφωνίες με πυρηνικούς σταθμούς για να καλύψουν τις αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες των κέντρων δεδομένων τους. Οι απαιτήσεις ενέργειας για την εκπαίδευση και συντήρηση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης είναι υψηλές, με ένα ερώτημα AI να καταναλώνει έως και 10 φορές περισσότερη ενέργεια από μια τυπική αναζήτηση Google.
Η πυρηνική ενέργεια θεωρείται όλο και περισσότερο ως ένας σταθερός τρόπος παροχής 24ωρης ισχύος, αλλά συνοδεύεται από υψηλό αρχικό κόστος και μακροχρόνιες διαδικασίες κατασκευής. Επιπλέον, υπάρχουν ανησυχίες για τη διαχείριση των τοξικών ραδιενεργών αποβλήτων.
Τον Σεπτέμβριο, η Microsoft ανακοίνωσε την αναβίωση του πυρηνικού εργοστασίου Three Mile Island στην Πενσυλβάνια, ενώ η Amazon επένδυσε 650 εκατομμύρια δολάρια για ένα κέντρο δεδομένων δίπλα στον πυρηνικό σταθμό Susquehanna. Η Google έχει παραγγείλει μικρούς αρθρωτούς πυρηνικούς αντιδραστήρες από την Kairos Power.
Πιέσεις στον Ζάκερμπεργκ
Ο Ζάκερμπεργκ βρίσκεται υπό πίεση να αποδείξει την αξία των επενδύσεων της Meta στην τεχνητή νοημοσύνη, καθώς οι κεφαλαιουχικές δαπάνες αυξάνονται λόγω των επενδύσεων σε διακομιστές και κέντρα δεδομένων. Αν είχε ολοκληρωθεί η συμφωνία, η Meta θα ήταν ο πρώτος τεχνολογικός όμιλος που θα χρησιμοποιούσε πυρηνική ενέργεια για την τεχνητή νοημοσύνη.
Πηγές αναφέρουν ότι ο Ζάκερμπεργκ είναι απογοητευμένος από την έλλειψη πυρηνικών επιλογών στις ΗΠΑ, ενώ η Κίνα έχει ήδη αγκαλιάσει την πυρηνική ενέργεια.