Τα σούπερ μάρκετ είναι γεμάτα από διαδρόμους φορτωμένους με προϊόντα, έτοιμα να αγοραστούν από εκατομμύρια καταναλωτές. Ωστόσο, εκτός από τα τρόφιμα, καταναλώνουμε και τις χημικές ουσίες που περιέχονται στις συσκευασίες τους.
Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι οι χημικές ουσίες μπορούν να διαρρεύσουν από τις συσκευασίες των τροφίμων στο περιεχόμενο τους. Το ποσοστό και οι τύποι των χημικών που περνούν εξαρτώνται από τη φύση της συσκευασίας και του τροφίμου.
Μια πρόσφατη μελέτη από Ελβετούς ερευνητές, όπως αναφέρει η Washington Post, αναδεικνύει την χημική επιβάρυνση που μπορεί να προέρχεται από διάφορες συσκευασίες, όπως από ωμό κρέας, πλαστικά μπουκάλια αναψυκτικών και πακέτα φαγητού από εστιατόρια.
Σύμφωνα με την έρευνα, από τις περίπου 14.000 γνωστές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε συσκευασίες τροφίμων, σχεδόν το 25% έχουν ανιχνευθεί στο ανθρώπινο σώμα. Αυτό σημαίνει ότι αυτές οι χημικές ουσίες μπορεί να εντοπίζονται στο μητρικό γάλα, στο αίμα και ακόμη και στα μαλλιά μας.
Οι χημικές αυτές ουσίες περιλαμβάνουν μέταλλα, πτητικές οργανικές ενώσεις, πολυφθοροαλκυλικά (PFAS), φθαλικές ενώσεις και πολλές άλλες, οι οποίες είναι γνωστό ότι διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα και συνδέονται με σοβαρές ασθένειες, όπως ο καρκίνος.
«Πιθανώς το πιο ανησυχητικό είναι το ανακυκλωμένο χαρτί και χαρτόνι», δήλωσε η Μάνκε. «Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς».
Αν και η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology, δεν εξέτασε άμεσα τη σύνδεση με συγκεκριμένες ασθένειες, οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο κατάλογος των χημικών μπορεί να αποτελέσει βάση για μελλοντικές έρευνες σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία.
«Υπάρχουν γνωστές επικίνδυνες χημικές ουσίες που συνδέονται με αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία», δήλωσε η Τζέιν Μάνκε, επικεφαλής επιστημονικής ομάδας του Φόρουμ Συσκευασίας Τροφίμων και μία από τις συγγραφείς της μελέτης. «Αυτές οι χημικές ουσίες ξεπλένονται από τις συσκευασίες».
Οι υψηλές θερμοκρασίες, όπως αυτές που επιτυγχάνονται στο φούρνο μικροκυμάτων, μπορούν να επιταχύνουν τη διάχυση αυτών των χημικών στα τρόφιμα. Γι’ αυτό οι επιστήμονες προτείνουν να αποφεύγεται η θέρμανση φαγητού σε κουτιά ντελίβερι.
Επιπλέον, τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ή οξύτητα τείνουν να απορροφούν περισσότερες χημικές ουσίες από τις συσκευασίες τους. Και τα τρόφιμα που τοποθετούνται σε μικρότερα δοχεία έχουν περισσότερη επαφή με τις χημικές ουσίες λόγω του περιορισμένου χώρου.
«Συχνά δεν σκεφτόμαστε πώς οι πλαστικές συσκευασίες προσθέτουν χημικές ουσίες στα τρόφιμά μας, αλλά είναι μια σημαντική πηγή έκθεσης», δήλωσε ο Τόμας Ζέλερ, ομότιμος καθηγητής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης στο Amherst, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα. «Αυτή είναι μια πρώιμη ένδειξη ότι οι επιβλαβείς χημικές ουσίες εισχωρούν στον ανθρώπινο πληθυσμό».
Η ανάγκη για καλύτερες δοκιμές και κανονισμούς σχετικά με τις συσκευασίες τροφίμων είναι επιτακτική, καθώς η κατάσταση συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία. Ο Έρικ Σέι, εκπρόσωπος του American Chemistry Council, επισημαίνει ότι «δεν βλέπουμε αρκετή πρόοδο» σε αυτό το θέμα.