10.8 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΠρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν – Χωρίς πρωθυπουργό, αλλά… δημιουργεί έναν μυστικό στρατό

Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν – Χωρίς πρωθυπουργό, αλλά… δημιουργεί έναν μυστικό στρατό

Στις 5 Δεκεμβρίου, καθώς ο Γάλλος πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ έφτανε στο μέγαρο των Ηλυσίων για να υποβάλει την παραίτηση της κυβέρνησής του στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ακούγονταν πυροβολισμοί από την ανατολική Γαλλία.

Η Γαλλία, μετά τις πρόωρες εκλογές του καλοκαιριού, βρίσκεται σε μια νέα πολιτική κρίση, με τον πρόεδρο Μακρόν να αναζητά νέο πρωθυπουργό και το κοινοβούλιο να είναι διαιρεμένο. Ταυτόχρονα, το Παρίσι προχωρά στη δημιουργία ενός αξιόμαχου στρατού που θα συμμετάσχει στη σύγκρουση στην Ουκρανία, η οποία συνεχίζει να χάνει έδαφος στον πόλεμο κατά της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τον Economist, σε μια μυστική τοποθεσία στην ανατολική Ουκρανία, διεξάγεται μια προσομοίωση μάχης, όπου ο γαλλικός στρατός εκπαιδεύει πάνω από 2.000 Ουκρανούς στρατιώτες, προετοιμάζοντας τους να αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά μιας νέας επίλεκτης ταξιαρχίας συνδυασμένων όπλων, έτοιμοι να αναχωρήσουν για το μέτωπο.

Η πρόταση για την εκπαίδευση αυτή είχε γίνει τον Ιούνιο του 2024 από τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και έγινε αποδεκτή από τον Εμανουέλ Μακρόν. Από τον Σεπτέμβριο, οι γαλλικές δυνάμεις εκπαιδεύουν τους Ουκρανούς στη χρήση οβίδων Caesar και αντιαρματικών κατευθυνόμενων πυραύλων, συμμετέχοντας σε στρατιωτικές ασκήσεις σε επίπεδο τάγματος.

Η έλλειψη γνώσης των Ουκρανών σχετικά με τον εξοπλισμό τους και η απουσία συλλογικής εκπαίδευσης ήταν δύο βασικοί παράγοντες που εξηγούν τις αποτυχίες τους, αναφέρει βρετανική δεξαμενή σκέψης.

Οι στρατιώτες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι ηλικίας μεταξύ 25 και 45 ετών, με το 90% τους να είναι νεοσύλλεκτοι. Στους γαλλικούς στρατώνες, οι μάγειρες προσφέρουν είτε ουκρανικά λαχανικά είτε γαλλικά κρουασάν για πρωινό, ενώ οι στρατιώτες εκτός υπηρεσίας ασκούνται στο γυμναστήριο ή χαλαρώνουν.

Ο επικεφαλής αξιωματικός, συνταγματάρχης Γκιγιόμ, δηλώνει ότι το πρόγραμμα εκπαίδευσης αντιπροσωπεύει μια «σημαντική αλλαγή» σε σύγκριση με άλλες υπάρχουσες εκπαιδευτικές αποστολές. Σε συνεργασία με Ουκρανούς εκπαιδευτές, οι οποίοι είναι παρόντες για να επιβλέπουν τους νεοσύλλεκτους, συμμετέχουν 1.400 Γάλλοι στρατιώτες.

Το πρόγραμμα διαρκεί εννέα εβδομάδες, μεγαλύτερο από το τυπικό πρόγραμμα πέντε εβδομάδων που χρησιμοποιεί ο βρετανικός στρατός στην Ανατολική Αγγλία στο πλαίσιο της επιχείρησης Interflex, η οποία έχει ήδη εκπαιδεύσει 45.000 Ουκρανούς στρατιώτες.

Η «Άννα του Κιέβου» από τη Γαλλία

Μια σημαντική καινοτομία είναι ότι μια ευρωπαϊκή χώρα αναλαμβάνει την εκπαίδευση και εξοπλισμό μιας ολόκληρης ταξιαρχίας. Η νέα ταξιαρχία, ονομαζόμενη «Άννα του Κιέβου», θα περιλαμβάνει 1.500 στρατιώτες που έχουν ήδη εκπαιδευτεί στην Ουκρανία και θα αποτελείται από δύο θέσεις διοίκησης, τρία τάγματα πεζικού και πλήρη υποστηρικτικά σώματα.

Αυτή η ταξιαρχία θα αποκτήσει τεθωρακισμένα οχήματα, οβίδες Caesar, συστήματα αεράμυνας μικρής εμβέλειας, εκτοξευτές αντιαρματικών πυραύλων και άλλες απαραίτητες υποδομές, τις οποίες οι Ουκρανοί θα είναι σε θέση να χρησιμοποιούν και να συντηρούν.

Τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000, προσαρμοσμένα για να μεταφέρουν γαλλικούς πυραύλους κρουζ SCALP, αναμένονται στην Ουκρανία το 2025.

Ο Γάλλος υπουργός Άμυνας, Σεμπαστιάν Λεκορνού, δήλωσε ότι το νέο πρόγραμμα εκπαίδευσης θα μπορούσε να συμβάλει στην εξασφάλιση μεγαλύτερης τακτικής επιστροφής στο πεδίο της μάχης. Μια έκθεση του Royal United Services Institute, που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2024, επισημαίνει τις ελλείψεις των Ουκρανών σχετικά με τον εξοπλισμό τους και την έλλειψη συλλογικής εκπαίδευσης, οι οποίες συνέβαλαν στις αποτυχίες των αντεπιθέσεων το 2022 και το 2023.

Ωστόσο, οι Γάλλοι εκπαιδευτές πιστεύουν ότι οι Ουκρανοί, με μέσο όρο ηλικίας τα 38, είναι ιδιαίτερα κίνητρα και μαθαίνουν πολύ πιο γρήγορα από τους Γάλλους νεοσύλλεκτους. «Μαθαίνουν δύο φορές πιο γρήγορα από τους δικούς μας», δήλωσε ένας εκπαιδευτής.

Ανεξήγητη αισιοδοξία από τον Μακρόν

Ο Economist επισημαίνει ότι, παρά τα πλεονεκτήματα της εκπαίδευσης, η κατάσταση στην Ουκρανία μπορεί να παραμείνει δύσκολη. Η χώρα έχει χάσει έδαφος από τη Ρωσία σε πολλές περιοχές και οι δυνάμεις της είναι διασκορπισμένες. Παράλληλα, η Ουκρανία αγωνίζεται να κινητοποιήσει νέους στρατεύσιμους, ενώ η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ έχει επηρεάσει τη διπλωματική κατάσταση.

Ο Μακρόν, αν και έχει υιοθετήσει μια σκληρή στάση υπέρ της Ουκρανίας, τονίζει ότι «τίποτα δεν πρέπει να αποφασίζεται για την Ουκρανία χωρίς τους Ουκρανούς, ούτε στην Ευρώπη χωρίς τους Ευρωπαίους». Παρά τις προκλήσεις, ο Γάλλος πρόεδρος δηλώνει ότι η οικονομία της Γαλλίας είναι ισχυρή και σταθερή, με πολλές μεταρρυθμίσεις σε εφαρμογή.

Ωστόσο, οι εξελίξεις εντός Γαλλίας και στα πεδία μάχης της Ουκρανίας αμφισβητούν την αισιοδοξία του Μακρόν, ο οποίος ρισκάρει την υποστήριξή του στην εκπαίδευση του ουκρανικού στρατού σε γαλλικό έδαφος.

Με πληροφορίες από Economist, Reuters

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο