Καθώς η παγκόσμια προσοχή στραφεί προς την πιθανότητα κλιμάκωσης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή σε μια περιφερειακή κρίση, χιλιάδες άνθρωποι από τον Λίβανο και τη Συρία αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, εκτιμά ότι περίπου ένα εκατομμύριο άτομα έχουν ήδη εκτοπιστεί λόγω της έντασης ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ. Στο Διαδίκτυο κυκλοφορούν βίντεο που καταγράφουν την άφιξη μεγάλου αριθμού προσφύγων στα σύνορα με τη Συρία, τη στιγμή που η ακροδεξιά κερδίζει έδαφος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στις 4 Οκτωβρίου, ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές πλήττουν έναν βασικό δρόμο που συνδέει τον Λίβανο με τη Συρία. Παρά τις καταστροφές, οι εκτοπισμένοι Λιβανέζοι συνεχίζουν να κατευθύνονται προς τη Συρία, μεταφέροντας τα ελάχιστα υπάρχοντά τους.
Συγκλονιστικές εικόνες αποτυπώνουν ανθρώπους που προσπαθούν να φτάσουν στη Συρία, αναζητώντας μια πιο ασφαλή περιοχή. Αυτές οι σκηνές θυμίζουν τις μαζικές προσφυγικές ροές που παρατηρήθηκαν το 2015, όταν εκατομμύρια πρόσφυγες έφτασαν στην Ευρώπη λόγω του συριακού εμφυλίου πολέμου.
Η διαδρομή των προσφύγων
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε νέες εντολές εκκένωσης για τους κατοίκους του νότιου Λιβάνου, ζητώντας τους να μετακινηθούν βόρεια του ποταμού Αουάλι. Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) προειδοποιούν ότι οποιοσδήποτε βρίσκεται κοντά σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ διακινδυνεύει τη ζωή του.
Η τρέχουσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή προκαλεί ανησυχίες στην Ευρώπη, η οποία ήδη αντιμετωπίζει προκλήσεις από την προσφυγική κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, περισσότεροι από έξι εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν βρει καταφύγιο στην Ευρώπη, με πάνω από 1,2 εκατομμύριο να βρίσκονται στη Γερμανία.
Ουκρανία
Η Ευρώπη φαίνεται να μην είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μια νέα προσφυγική κρίση, καθώς οι πολιτικές βούληση και οι οικονομικές συνθήκες είναι περιορισμένες. Η ήπειρος ήδη υφίσταται τις συνέπειες της αποβιομηχάνισης λόγω των υψηλών τιμών ενέργειας, που προκλήθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι ευρωπαϊκές αρχές υπογραμμίζουν την ανάγκη για σφιχτές δημοσιονομικές πολιτικές, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις.
Την Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο νέων μεταναστευτικών ροών, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα παραμένει ασφαλής από τρομοκρατικές επιθέσεις και μαζικές προσφυγικές ροές. Ωστόσο, οι εξελίξεις δείχνουν ότι αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για ένα νέο κύμα προσφύγων, η κατάσταση μπορεί να γίνει δραματική.
Όλα δείχνουν πως εάν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις για ένα νέο προσφυγικό κύμα, τότε πάρα πολλοί άνθρωποι μπορεί να βρεθούν ξανά σε ένα θλιβερό μεταίχμιο.
Η ακροδεξιά κερδίζει έδαφος στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με χώρες όπως η Γερμανία να λαμβάνουν αυστηρά μέτρα για την προσφυγική πολιτική, στρέφοντας την ευθύνη σε άλλες χώρες της ΕΕ. Οι πρόσφατες εκλογές στην Αυστρία επιβεβαίωσαν αυτή την τάση, με την ακροδεξιά ρητορική να εστιάζει κυρίως στο μεταναστευτικό.
Η Ακροδεξιά στη Γερμανία
Στη Γερμανία, το κόμμα AfD έχει προσεγγίσει τη νεολαία μέσω οργανωμένων εκστρατειών, ενόψει των τοπικών εκλογών. Το AfD, αρχικά ένα δεξιό ευρωσκεπτικιστικό κόμμα, έχει υιοθετήσει μια ολοένα και πιο ριζοσπαστική ατζέντα, επιδεικνύοντας ισλαμοφοβικές και ρατσιστικές απόψεις.
Η ισλαμοφοβία στη Γαλλία
Στη Γαλλία, ο ηγέτης του «Εθνικού Συναγερμού», Ζορντάν Μπαρντελά, προγραμματίζει αυστηρές πολιτικές κατά των μεταναστών και των λεγόμενων «ισλαμιστικών ιδεολογιών». Ο Μπαρντέλα έχει δηλώσει ότι το κόμμα του επιδιώκει να περάσει νόμο που θα διευκολύνει την απαγόρευση ορισμένων ενδυμάτων και το κλείσιμο τζαμιών, προκειμένου να προασπίσει τις γαλλικές αξίες.
Η σκληρή στάση του «Εθνικού Συναγερμού» απέναντι στους μετανάστες περιλαμβάνει προτάσεις για αναθεώρηση του γαλλικού Συντάγματος, ώστε να δίνεται προτεραιότητα στους πολίτες έναντι των αλλοδαπών σε κοινωνικές παροχές. Η κατάσταση αυτή δείχνει ότι, αν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις για νέο προσφυγικό κύμα, πολλοί άνθρωποι μπορεί να βρεθούν ξανά σε έναν αγώνα επιβίωσης ανάμεσα στην ελευθερία και τα δεσμά που τους επιφυλάσσει η κοινωνία.