Ρωσία, ξημερώματα 17ης Δεκεμβρίου. Στη λεωφόρο Ριζάνκσι στη Μόσχα, μια έκρηξη αφαιρεί τη ζωή του 54χρονου αντιστράτηγου Ιγκόρ Κιρίλοφ και του υπασπιστή του. Η επίθεση, που πραγματοποιήθηκε με την εξ αποστάσεως πυροδότηση εκρηκτικών που είχαν τοποθετηθεί σε ένα σκούτερ παρκαρισμένο έξω από το σπίτι του, συμβαίνει μόλις 7 χιλιόμετρα από το Κρεμλίνο, υποδεικνύοντας σοβαρές αδυναμίες στο ρωσικό μηχανισμό ασφαλείας.
Οι μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας αναλαμβάνουν, μέσω ανώνυμων πηγών, την ευθύνη για την επίθεση, χαρακτηρίζοντας τον Κιρίλοφ «νόμιμο στόχο». Μάλιστα, μόλις 24 ώρες πριν από τη δολοφονία του, είχε κατηγορηθεί ερήμην από Ουκρανούς εισαγγελείς για «μαζική χρήση απαγορευμένων χημικών όπλων» στα πεδία της μάχης.
Η συγκεκριμένη δολοφονία δεν είναι η πρώτη που συνδέεται με τις ενέργειες του Κιέβου κατά ρωσικών αξιωματούχων, καθώς οι αρχές του Κιέβου έχουν εμπλακεί σε μια σειρά επιθέσεων εντός ρωσικού εδάφους, στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία. Ο Κιρίλοφ είναι ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος που έχει σκοτωθεί μέχρι σήμερα.
Η Μόσχα, ενώ διαψεύδει τις κατηγορίες περί χρήσης χημικών όπλων, κατηγορεί το Κίεβο για τη χρήση λευκού φωσφόρου και για συνεργασία με τις ΗΠΑ στην παραγωγή βιολογικών όπλων σε ουκρανικό έδαφος. Η κατάσταση αυτή έρχεται στο φως σε μια περίοδο αυξανόμενης γεωπολιτικής έντασης μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να αποτελεί το επίκεντρο της αντιπαράθεσης.
Η γεωπολιτική αυτή αντιπαράθεση έχει εξελιχθεί σε έναν σχεδόν ακήρυχτο Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με επιπτώσεις που ξεπερνούν την Ευρώπη, όπως αποδεικνύουν οι ανακατατάξεις στη Μέση Ανατολή.
Η δολοφονία του Κιρίλοφ έρχεται σε μια κρίσιμη καμπή του πολέμου και εν μέσω συζητήσεων για την ενίσχυση της υποστήριξης προς την Ουκρανία από τη Δύση. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναγνωρίζει ότι η στήριξη από τις ΗΠΑ είναι καθοριστική για την επιβίωση της χώρας του, και προγραμματίζει συναντήσεις με Ευρωπαίους ηγέτες για να συζητήσει τις εγγυήσεις ασφαλείας για το Κίεβο.
Η πρόσφατη συνάντηση που διοργάνωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, στις Βρυξέλλες, συγκέντρωσε ηγέτες από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Γερμανίας, Πολωνίας και Ιταλίας, για να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία και τις συνέπειες της επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ.
Ο Ζελένσκι τόνισε ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να εγκαταλείψει τα εδάφη της, αν και παραδέχεται ότι «de facto» αυτά ελέγχονται από τους Ρώσους. Η καλύτερη επιλογή για την Ουκρανία αυτή τη στιγμή θα ήταν μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, με τα ελεύθερα εδάφη υπό την προστασία του ΝΑΤΟ.
Ωστόσο, η δολοφονία του Κιρίλοφ φαίνεται να είναι περισσότερο ένα εντυπωσιακό γεγονός παρά μια στρατηγική νίκη, καθώς οι συνέπειες της ενδέχεται να είναι περιορισμένες. Η Ρωσία απειλεί ήδη με σφοδρές αντιδράσεις, ενώ η ουκρανική αντίσταση σε σημαντικά μέτωπα δείχνει να κλονίζεται.
Στο πλαίσιο αυτό, η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις, καθώς οι επιλογές που αντιμετωπίζουν οι ηγέτες της Δύσης γίνονται ολοένα και πιο περίπλοκες, με υψηλό διακύβευμα και οδυνηρές πολιτικές αποφάσεις.