14.2 C
Athens
Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΡωσία: Οι λόγοι πίσω από την παροχή ασύλου του Πούτιν στον Άσαντ

Ρωσία: Οι λόγοι πίσω από την παροχή ασύλου του Πούτιν στον Άσαντ

Δέκα χρόνια πριν, η ρωσική στρατιωτική δύναμη είχε παρέμβει για να στηρίξει τον Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος βρισκόταν σε δύσκολη θέση κατά τη διάρκεια ενός εμφυλίου πολέμου που προσπαθούσε να καταστείλει με βία. Τώρα, καθώς οι αντάρτες πλησίαζαν τη Δαμασκό, η Ρωσία προσέφερε στον Άσαντ μια ευκαιρία διαφυγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Bloomberg, ο Άσαντ χρειάστηκε κάποια πειθώ από τη Ρωσία προτού αποφασίσει να εγκαταλείψει τη χώρα, με ρωσικούς μυστικούς πράκτορες να οργανώνουν την ασφαλή του φυγή προς τη Μόσχα.

Η επιλογή της Ρωσίας ως καταφύγιο

Η επιλογή της Μόσχας φαίνεται να ήταν για τον Άσαντ μια οικεία λύση που ταιριάζει στις συνήθειές του, προσφέροντας παράλληλα γεωπολιτική σταθερότητα. «Ο Μπασάρ και η οικογένειά του είναι δηλωμένα κοσμικοί, αν και συνδέονται με την αίρεση των Αλαουιτών, γι’ αυτό η Ρωσία έχει μεγαλύτερη απήχηση από το Ιράν», δήλωσε ο David Lesch, ειδικός στη Συρία από το Πανεπιστήμιο Trinity του Τέξας, ο οποίος έχει συναντήσει τον Άσαντ.

Η Ρωσία, με ηγέτη τον Βλαντίμιρ Πούτιν, που είναι υπό ένταλμα σύλληψη από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, είναι λιγότερο πιθανό να δεχθεί πιέσεις να παραδώσει τον Άσαντ σε όσους τον επιδιώκουν.

Η ιατρική περίθαλψη της συζύγου του

Ο Lesch αναφέρει ότι η Ρωσία πιθανόν να προσφέρει καλύτερη ιατρική φροντίδα στη σύζυγο του Άσαντ, Άσμα, η οποία διαγνώστηκε με λευχαιμία τον Μάιο. Η Άσμα, που έχει ανατραφεί στη Βρετανία, έχει κατηγορηθεί ότι χρησιμοποιεί την εκπαίδευσή της για να αποποιηθεί τη βία της καταστολής που ασκεί ο σύζυγός της.

Οι σχέσεις της οικογένειας Άσαντ με τη Ρωσία χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1970, όταν ο πατέρας του Άσαντ, Χαφέζ αλ Άσαντ, ενίσχυσε τη θέση της Συρίας στη σοβιετική σφαίρα. Από το 2015, η συνεργασία τους ενισχύθηκε με την παρέμβαση του Πούτιν στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας.

Η ψυχρή σχέση Άσαντ – Πούτιν

Παρά τη στενή συνεργασία, η προσωπική σχέση μεταξύ Άσαντ και Πούτιν παρέμεινε πάντα αποστασιοποιημένη. Ενώ ο Πούτιν έχει αναπτύξει φιλικές σχέσεις με άλλους παγκόσμιους ηγέτες, όπως ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, με τον Άσαντ διατηρούσε πάντα μια επιφυλακτική στάση. Η Μόσχα συχνά απογοητευόταν από την άρνηση του Άσαντ να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.

Ο λόγος πίσω από την παροχή ασύλου

Αν και η ρωσική κυβέρνηση τόνισε ότι η απόφαση να του παρασχεθεί άσυλο ήταν προσωπική του Πούτιν, ένας πρώην Ρώσος διπλωμάτης ανέφερε ότι η δολοφονία του Μουαμάρ Καντάφι το 2011 έκανε έντονη εντύπωση στους Ρώσους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του Πούτιν. «Ακόμα και αν ο Πούτιν τον αντιπαθούσε, δεν θα τον άφηνε να πέσει στα χέρια των ανταρτών», δήλωσε ο διπλωμάτης.

Η ζωή του Άσαντ στη Ρωσία

Η οικογένεια Άσαντ είναι απίθανο να ζει δημόσια και σπάταλα στη Μόσχα. Αντίθετα, πιθανότατα θα παραμείνουν σε ένα απομονωμένο κτήμα, υπό την αυστηρή επιτήρηση των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας. Για να υποστηρίξει τη διαμονή του, ο Άσαντ ενδέχεται να χρησιμοποιήσει μέρος από τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια που πιστεύεται ότι έχει κρυμμένα σε υπεράκτιους λογαριασμούς.

Η Ρωσία θα παραμείνει σιωπηλή για τον νέο της φιλοξενούμενο, αποφεύγοντας να υπενθυμίσει στον κόσμο την υποστήριξή της σε έναν ηγέτη που έχει διαπράξει σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης δεν έχουν δημοσιεύσει φωτογραφίες του Άσαντ, δείχνοντας την επιθυμία της Μόσχας να τον κρατήσει μακριά από την προσοχή.

«Πιστεύω ότι ο Μπασάρ θα διατηρήσει ένα πολύ χαμηλό προφίλ για το υπόλοιπο της ζωής του. Δεν τον βλέπω να επιστρέφει στην πολιτική σκηνή στη Συρία ή αλλού», δήλωσε ο Lesch.

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο