Ο αναπληρωτής αρχηγός του λευκορωσικού Γενικού Επιτελείου, Σεργκέι Λάγκοντιουκ, δήλωσε ότι η απόφαση για την ανάπτυξη του ρωσικού πυραυλικού συστήματος Ορέσνικ στη Λευκορωσία προήλθε ως αντίκτυπος στις ενέργειες που κάνουν οι ΗΠΑ και η Γερμανία για την εγκατάσταση πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς στην Ευρώπη. «Ελήφθη αυτή η απόφαση ως απάντηση στις κινήσεις των ΗΠΑ και της Γερμανίας», ανέφερε σε βίντεο που δημοσιεύθηκε στο Telegram από το υπουργείο Άμυνας της χώρας.
Ο Λάγκοντιουκ τόνισε ότι το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας έχει λάβει εντολή από τον Ανώτατο Διοικητή, Αλεξάντερ Λουκασένκο, να διασφαλίσει τη συνεργασία της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας με Ρώσους ειδικούς για την περαιτέρω ανάπτυξη του συστήματος Ορέσνικ.
Στις 6 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος Λουκασένκο δήλωσε ότι ζήτησε από τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, να προχωρήσει στην ανάπτυξη του Ορέσνικ στη Λευκορωσία. Ο Πούτιν απάντησε ότι το πυραυλικό σύστημα αναμένεται να παραδοθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2025.
Residents of Kazakhstan watch and film the launch of the Oreshnik missile towards Dnepropetrovsk (Dnipro), November 21, 2024.
Russia sent the United States an automatic notification through the Nuclear Risk Reduction Center 30 minutes before the launch of the #Oreshnik missile,… pic.twitter.com/4aoWYTnRNX
— nofm_geopolitics (@nofmgeopolitics) November 22, 2024
Η θερμοκρασία φτάνει τους τέσσερις χιλιάδες βαθμούς – Η Ρωσία τα προορίζει και εναντίον υπόγειων καταφυγίων
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δηλώσει ότι η μαζική χρήση του Ορέσνικ θα έχει καταστροφικές συνέπειες, συγκρίσιμες με αυτές των πυρηνικών όπλων. Η θερμοκρασία των στοιχείων κρούσης του πυραύλου φτάνει τους τέσσερις χιλιάδες βαθμούς Κελσίου, ικανή να καταστρέψει ακόμη και ιδιαίτερα προστατευμένα και βαθιά κρυμμένα αντικείμενα.
«Ό,τι βρίσκεται στο επίκεντρο της έκρηξης διασπάται σε στοιχειώδη σωματίδια και μετατρέπεται σε σκόνη», ανέφερε χαρακτηριστικά, συγκρίνοντας τη δύναμη του πλήγματος με την πτώση μετεωρίτη.