Την Τρίτη, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανέφερε ότι το φορτηγό πλοίο «Ursa Major», που κατασκευάστηκε το 2009, βυθίστηκε στη Μεσόγειο Θάλασσα μετά από μια καταστροφική έκρηξη που κατέστρεψε το μηχανοστάσιο. Δύο από τα 16 μέλη του πληρώματος παραμένουν αγνοούμενα.
Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, ο ιδιοκτήτης του πλοίου, Oboronlogistika, δήλωσε ότι το πλοίο υπήρξε θύμα «τρομοκρατικής ενέργειας» και ότι τρεις διαδοχικές εκρήξεις σημειώθηκαν στην πρύμνη του σκάφους στις 13:50 ώρα Μόσχας στις 23 Δεκεμβρίου. Η πληροφορία αυτή επιβεβαιώνεται και από το Reuters.
Τα 14 επιζώντα μέλη του πληρώματος ανέφεραν ότι οι εκρήξεις προήλθαν από τη δεξιά πλευρά του πλοίου. Το RIA σημείωσε ότι το πλοίο δεν ήταν υπερφορτωμένο και ότι είχε αρχίσει να παίρνει κλίση, προφανώς λόγω εισροής νερού.
Η Oboronlogistika, που ανήκει στις στρατιωτικές κατασκευαστικές επιχειρήσεις του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, δήλωσε ότι το πλοίο μετέφερε δύο γιγάντιους γερανούς φορτοεκφόρτωσης, βαριά καλύμματα καταπακτών για παγοθραυστικά πλοία, 129 άδεια εμπορευματοκιβώτια και ένα εμπορευματοκιβώτιο 20 ποδών με εξοπλισμό στέγης.
Η Υπηρεσία Ναυτικής Διάσωσης της Ισπανίας ανέφερε ότι έλαβε σήμα κινδύνου από το Ursa Major τη Δευτέρα, όταν το πλοίο βρισκόταν περίπου 57 μίλια από τις ακτές της Αλμέιρα. Δύο σκάφη και ένα ελικόπτερο στάλθηκαν στο σημείο, και οι 14 επιζώντες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Καρθαγένης στην Ισπανία.
Τα δεδομένα εντοπισμού πλοίων δείχνουν ότι το Ursa Major αναχώρησε από το ρωσικό λιμάνι της Αγίας Πετρούπολης στις 11 Δεκεμβρίου και εθεάθη για τελευταία φορά να στέλνει σήμα στις 22:04 GMT τη Δευτέρα, μεταξύ Αλγερίας και Ισπανίας, όπου και βυθίστηκε. Κατά την αναχώρησή του, είχε δηλώσει ότι ο επόμενος προορισμός του ήταν το ρωσικό λιμάνι του Βλαδιβοστόκ, και όχι το λιμάνι της Ταρτούς στη Συρία, όπου είχε προσεγγίσει στο παρελθόν.
Η Oboronlogistika και η διαχειρίστρια εταιρεία SK-Yug είχαν τεθεί υπό κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2022 λόγω των σχέσεών τους με τον ρωσικό στρατό, όπως και το ίδιο το Ursa Major. Μέχρι στιγμής, οι δύο εταιρείες δεν έχουν προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν την τρομοκρατική ενέργεια.
Διερεύνηση πιθανότητας σαμποτάζ
Η ρωσική Επιτροπή Ερευνών έχει ξεκινήσει ποινικές διαδικασίες για το περιστατικό. Ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Αλεξάντερ Στεπάνοφ δήλωσε στο TASS ότι θεωρεί την έκρηξη ως πιθανή δολιοφθορά. Η Ρωσία διερευνά αν το πλοίο πέρασε από μη ρωσικά λιμάνια, καθώς αυτό θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες που οδήγησαν στο τραγικό συμβάν.