Πόσα σκυλιά έχει πραγματικά ο Τιμ Γουόλς;
Πώς κατάφερε ο 60χρονος υποψήφιος αντιπρόεδρος των Δημοκρατικών, δίπλα στην Κάμαλα Χάρις, να αποκτήσει παιδιά;
Μήπως προτιμά… ρατσιστικά τάκος; Είναι μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας;
Είναι αλήθεια ότι υπηρέτησε ως προπονητής ποδοσφαίρου ή τουλάχιστον ως βετεράνος του αμερικανικού στρατού;
Παρά το γεγονός ότι πολλές από αυτές τις ερωτήσεις χτυπούν σαν φάρσα, κυριαρχούν το τελευταίο διάστημα στο έντονα διχασμένο προεκλογικό τοπίο στις ΗΠΑ, καθώς οι Ρεπουμπλικανοί και το επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ προσπαθούν να ανακτήσουν την επικοινωνιακή υπεροχή.
Με την είσοδο της Κάμαλα Χάρις και του υποψήφιου αντιπροέδρου της, Τιμ Γουόλς, στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο, η κατάσταση έχει αλλάξει και ο αγώνας αρχίζει από την αρχή ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου.
Αυτή την περίοδο, διεξάγεται ένας σφοδρός «πόλεμος λάσπης».
Ξεκινά από τον ίδιο τον πρώην και υποψήφιο ξανά πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αμφισβητεί τις αφροαμερικανικές ρίζες της πολιτικής του αντιπάλου και αρνείται να προφέρει σωστά το όνομά της, αποκαλώντας την «ακροαριστερή», «ψεύτρα», «τρελή» και «χαζή όσο μια πέτρα».
Η επίθεση συνεχίζεται από έναν «στρατό» στενών συνεργατών του, επιφανών υποστηρικτών και διαδικτυακών τρολ, που έχουν στο στόχαστρο πλέον και τον Τιμ Γουόλς.
Ο κύριος σκοπός αυτής της επίθεσης είναι να πλήξει την εικόνα και την αξιοπιστία του κυβερνήτη της Μινεσότα, ενός πολιτικού «της διπλανής πόρτας» με απήχηση στους λευκούς ψηφοφόρους και την εργατική τάξη της αμερικανικής υπαίθρου.
Στο επίκεντρο των προσπαθειών των Ρεπουμπλικανών είναι να παρουσιαστεί ως συστηματικός ψεύτης.
Οι επιθέσεις εναντίον του Γουόλς έχουν αυξηθεί, ενόψει της πρώτης συνέντευξης της Κάμαλα Χάρις ως προεδρική υποψήφια στο CNN στα τέλη Αυγούστου.
Κάποιοι Ρεπουμπλικανοί, περιλαμβανομένης της κυβερνήτριας του Άρκανσο, Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, τον χαρακτήρισαν με σεξιστική διάθεση «μπέιμπι σίτερ».
Πληροφορίες και μίσος σε αφθονία
Στο επίκεντρο μιας πρόσφατης πολιτικής επίθεσης κατά του Γουόλς βρέθηκε ο «Σκάουτ», το μαύρο λαμπραντόρ του.
Ένας στρατηγικός σύμβουλος των Ρεπουμπλικανών από τη Μινεσότα υποστήριξε αρχικά ότι ο Γουόλς παρουσιάζει διαφορετικά σκυλιά ως τον «Σκάουτ» για μικροπολιτικούς λόγους.
Γρήγορα, ωστόσο, διαψεύστηκε.
You guys really are reaching lmao https://t.co/USQx5Nn8jd
— Hayden (@the_transit_guy) August 26, 2024
Παρ’ όλα αυτά, πολλοί Ρεπουμπλικανοί υιοθέτησαν αυτούς τους ισχυρισμούς.
«Αν είπε ψέματα για το όνομα του σκύλου του, θα λέει ψέματα και για οτιδήποτε άλλο. Δεν μπορώ να εμπιστευθώ κάποιον σαν αυτόν με τα πυρηνικά όπλα», έγραψε χαρακτηριστικά η Κίμπερλι Γκιλφόιλ, πρώην παρουσιάστρια του Fox News και νυν αρραβωνιαστικιά του γιου του Ντόναλντ Τραμπ, σε μια ανάρτηση που αργότερα διέγραψε.
Αυτό ήταν ένα από τα πολλά επεισόδια της παραπληροφόρησης και των κατηγοριών από τους Ρεπουμπλικάνους κατά του Τιμ Γουόλς.
Τον αποκαλούν «Ταμπόν Τιμ» επειδή πρότεινε την τοποθέτηση προϊόντων εμμήνου ρύσεως στις τουαλέτες αγοριών στα σχολεία της Μινεσότα, λόγω ενός νόμου που τέθηκε σε εφαρμογή τον Ιανουάριο.
Γνωστός υπέρμαχος του δικαιώματος στην άμβλωση και της πρόσβασης σε θεραπείες γονιμότητας, ο Γουόλς δέχτηκε σφοδρή κριτική ότι είπε ψέματα για τις προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης που έκανε με τη σύζυγό του, ενώ στην πραγματικότητα ακολούθησαν την ενδομήτρια σπερματέγχυση.
Ο Ρεπουμπλικανός αντίπαλός του, Τζέι Ντι Βανς, υπήρξε επίσης ιδιαίτερα επιθετικός, ξεσηκώνοντας θύελλα με σεξιστικά σχόλια).
Μετά την παρουσίαση της τετραμελούς οικογένειας του Γουόλς στο πρόσφατο συνέδριο των Δημοκρατικών, κάποιοι Ρεπουμπλικανοί χλεύασαν τον 17χρονο γιο του, Γκας, που έχει ΔΕΠΥ και μη λεκτική μαθησιακή διαταραχή.
Sono.Questa.Roba.Qui.
(Quello nella foto è Gus, il figlio disabile di Tim Waltz, emozionato per il padre e preso in giro dai trumpiani)
Ecco il vero volto dei fasciocristiani pic.twitter.com/wB0L4zJBGT— LaBombetta Xenomorfa™️👽 (@LaBombetta76) August 22, 2024
Ο «Κόουτς», η Εθνοφρουρά και οι… Κινέζοι κομμουνιστές
Ο Ντόναλντ Τραμπ απορρίπτει οποιαδήποτε αναφορά στον τίτλο «κόουτς Γουόλς», τόνιζοντας ότι ο Γουόλς ήταν βοηθός προπονητή και όχι πραγματικός προπονητής ποδοσφαίρου.
Οι Ρεπουμπλικανοί αμφισβητούν επίσης τις αξιώσεις του για την θητεία του στην Εθνοφρουρά, όπου υπηρέτησε 24 χρόνια.
Ο καβγάς εστιάζεται στο αν υπηρέτησε σε εμπόλεμη ζώνη και σε ποιο βαθμό αποστρατεύτηκε.
Είναι ένα δίκοπο μαχαίρι, καθώς ο ίδιος ο Τραμπ απέφυγε να υπηρετήσει στον πόλεμο του Βιετνάμ.
CNN: “You said you carried weapons in war, but you’ve never deployed in a war zone…”
Walz: “… I speak candidly. I wear my emotions on my sleeves…”
CNN: “… You said that you were in war. Did you misspeak?”
Walz: “… My grammar is not always correct.”pic.twitter.com/ZU2frJL2FD
— Jerry Dunleavy IV 🇺🇸 (@JerryDunleavy) August 30, 2024
Ένα θέμα που έχει προκαλέσει εκνευρισμό στους Ρεπουμπλικάνους είναι οι 12 μήνες διαμονής του Τιμ Γουόλς στην Κίνα, όπου υπηρέτησε διδάσκοντας αγγλικά στο Φοσάν μετά τη σφαγή στην Πλατεία Τιενανμέν το 1989.
Πρόσφατα, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας της Βουλής, Τζέιμς Κόμερ, ανακοίνωσε έρευνα για τις σχέσεις του Γουόλς, ζητώντας πληροφορίες από το FBI.
Αναφέρθηκε ότι «έχει μακροχρόνιες σχέσεις με άτομα και αξιωματούχους που σχετίζονται με το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας».
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της 12χρονης θητείας του ως βουλευτής, ο Γουόλς δεν ακολούθησε φιλοκινεζική πολιτική.
Συναντήθηκε με Θιβετιανούς ηγέτες και κινέζους αντιφρονούντες και συμμετείχε σε επιτροπές που ασχολούνταν με τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Πεκίνο.
Ο γάμος του, την ημέρα της πέμπτης επετείου της σφαγής της Τιενανμέν, υπήρξε πράξη μνήμης.
Τάκος και Σομαλοί
Ακόμη και ο επανασχεδιασμός της σημαίας της Μινεσότας έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τους Ρεπουμπλικανούς.
Η αλλαγή της σημαίας στις πολιτείες των ΗΠΑ δεν είναι κάτι νέο, καθώς η Μινεσότα έχει ήδη αλλάξει σημαία τρεις φορές από το 1893, με την τελευταία έκδοση να είναι χαρακτηριστική για την κακή της εκτίμηση από τη Βορειοαμερικανική Ένωση Σημαιολογίας.
Μια ειδική επιτροπή έδωσε έγκριση για ένα νέο σχέδιο της σημαίας τον Δεκέμβριο, το οποίο εγκρίθηκε επίσημα τον περασμένο Μάιο.
Μετά την επιλογή του Γουόλς ως υποψήφιου αντιπροεδρίου, ξέσπασε πόλεμος στα social media, με κατηγορίες ότι η νέα σημαία παραπέμπει στη σημαία της Σομαλίας.
Κατηγορίες για «woke» πολιτική και φόρο τιμής στον σομαλικής καταγωγής πληθυσμό της πολιτείας ακούγονται σε άνευ προηγουμένου επίπεδο.
For those of you who don’t know, Tim Walz changed our beautiful flag here in Minnesota. Here are the before and after pictures: pic.twitter.com/V6JxATgALr
— TL Rttn (@rttn_tl) August 24, 2024
Επιπλέον, ο Τιμ Γουόλς κατηγορήθηκε πρόσφατα για ρατσιστικά σχόλια όταν σε προεκλογικό βίντεο με την Κάμαλα Χάρις μίλησε για τις διατροφικές του προτιμήσεις.
«Τρώω τάκος λευκού», δήλωσε ο Γουόλς, προκαλώντας αντιδράσεις για το σχόλιο αυτό.
“Όχι», απάντησε, «είπαν να είμαι προσεκτικός και να τη ενημερώσω ότι το μαύρο πιπέρι είναι το κορυφαίο μπαχαρικό στη Μινεσότα».
Αυτό το βίντεο έγινε μια ακόμη αφορμή για τις κατηγορίες των Ρεπουμπλικάνων, οι οποίοι προσπάθησαν να αμφισβητήσουν τις προτιμήσεις του Γουόλς.
Ως αντιβάρου, αναφέρθηκε και στην επιτυχία του 2016 σε διαγωνισμό μαγειρικής στον οποίο κέρδισε με τη συνταγή του «Tim’s Turkey Taco Tot Hotdish», η οποία περιλαμβάνει έντονα μπαχαρικά.
Πολιτικό επίλογο
Μάλλον αυτό που έχει αφήσει τη μεγαλύτερη πικρή γεύση στους Ρεπουμπλικανούς είναι το γεγονός ότι ο Τιμ Γουόλς, πριν ανακηρυχθεί υποψήφιος από την Κάμαλα Χάρις, υπήρξε υπαίτιος για την εισαγωγή ενός παρατσουκλιού για το στρατόπεδο Τραμπ: «Αλλόκοτοι».
Αυτή η αιχμή αναφερόταν στο πώς οι Ρεπουμπλικανοί μιλούν για «ελευθερία», ενώ στην πραγματικότητα υποστηρίζουν περιορισμούς στην άμβλωση, στη λογοκρισία στην εκπαίδευση και είναι εναντίον της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.
Το παρατσούκλι «αλλόκοτοι» χρησιμοποιείται πλέον ευρέως στην προεκλογική εκστρατεία της Κάμαλα Χάρις.
Καθώς η προεκλογική περίοδος προχωρά, οι προσωπικές επιθέσεις αναμένεται να γίνουν πιο σφοδρές και από τις δύο πλευρές.
Για παράδειγμα, στο πρόσφατο συνέδριο των Δημοκρατικών και σε ομιλίες του Γουόλς, η λέξη «καναπές» έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές για αναφορές στον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο αντιπρόεδρο, Τζέι Ντι Βανς, υπονοώντας τις εξωφρενικές και ανυπόστατες φήμες γύρω από το πρόσωπό του.
Οι πολλές ψεύτικες και ασήμαντες κατηγορίες μπορεί να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι υπάρχει κάποια αλήθεια σε αυτές, όπως επισημαίνει η Έμιλι Βάργκα, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.
Η αρνητική προεκλογική εκστρατεία μπορεί να τρομάξει τους ψηφοφόρους, ειδικά όσους δεν είναι φανατικά κομματικοποιημένοι, και αυτό θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις του Νοεμβρίου.