Η Σλοβενία ανακοίνωσε την ακύρωση προγραμματισμένης δημόσιας διαβούλευσης σχετικά με την κατασκευή δεύτερου αντιδραστήρα στο μοναδικό πυρηνικό της εργοστάσιο, που βρίσκεται στον σταθμό του Κίρσκο. Η απόφαση αυτή ελήφθη από το κοινοβούλιο της χώρας την Πέμπτη, ακυρώνοντας έτσι το δημοψήφισμα που είχε προγραμματιστεί για τις 24 Νοεμβρίου και θα είχε συμβουλευτικό χαρακτήρα.
Το 2021, οι αρχές είχαν χορηγήσει άδεια για την ανέγερση της νέας μονάδας, η οποία αναμένεται να κοστίσει περίπου 15 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο φιλελεύθερος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Γκολόμπ δήλωσε ότι το έργο θα προχωρήσει, πιθανώς πριν από το δημοψήφισμα που ενδέχεται να διεξαχθεί το 2027 ή το 2028, μόλις ολοκληρωθούν όλες οι λεπτομέρειες.
Η απόφαση του κοινοβουλίου προήλθε από ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα των εκλογέων να αποφασίσουν σωστά και υπεύθυνα για ένα τόσο σημαντικό εθνικό ζήτημα. Συγκεκριμένα, το ψήφισμα που εγκρίθηκε αναφέρει ότι υπάρχουν «αμφιβολίες για τη δυνατότητα των εκλογέων ν’ αποφανθούν κατά τρόπο ορθό, ανεξάρτητο και υπεύθυνο». Αξιοσημείωτο είναι ότι 69 από τα 90 μέλη της Βουλής ψήφισαν υπέρ της ακύρωσης της διαδικασίας.
Τα κόμματα που αρχικά υποστήριζαν το δημοψήφισμα τελικά υποχώρησαν, κυρίως λόγω της αβεβαιότητας που υπήρχε σχετικά με την έκβαση της ψηφοφορίας και των επικρίσεων για έλλειψη διαφάνειας, που διατυπώθηκαν κυρίως από οικολογικές οργανώσεις.
Η στήριξη της κοινής γνώμης για το σχέδιο κατασκευής του δεύτερου αντιδραστήρα έχει μειωθεί τους τελευταίους μήνες, με ποσοστά κάτω από το 60%, ενώ τον Ιανουάριο το ποσοστό υποστήριξης ήταν 68%, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε από την εφημερίδα Dnevnik.
Ο πυρηνικός σταθμός του Κίρσκο, ο οποίος τέθηκε σε λειτουργία το 1983 και είναι τύπου Westinghouse, καλύπτει περίπου το 20% των ενεργειακών αναγκών της Σλοβενίας και το 17% αυτών της Κροατίας. Αρχικά, είχε προγραμματιστεί να σταματήσει τη λειτουργία του το 2023, ωστόσο έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητες άδειες για την παράταση της λειτουργίας του για επιπλέον είκοσι χρόνια. Ο σταθμός αυτός είναι κοινής διαχείρισης από τη Σλοβενία και την Κροατία, μετά τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας.
Πηγή: ΑΠΕ