Σήμερα, τα μέλη του βρετανικού Εργατικού Κόμματος πέτυχαν ένα σημαντικό πλήγμα στην κυβέρνηση του Κιρ Στάρμερ, ψηφίζοντας υπέρ της αποκατάστασης του επιδόματος θέρμανσης για εκατομμύρια συνταξιούχους, το οποίο είχε καταργηθεί από τη νέα κυβέρνηση. Αυτή η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου των Εργατικών στο Λίβερπουλ, το οποίο είναι και το πρώτο μετά την επιστροφή τους στην εξουσία, έπειτα από τη νίκη στις εκλογές της 4ης Ιουλίου.
Η απόφαση της κυβέρνησης να περιορίσει το επίδομα θέρμανσης μόνο στους πιο φτωχούς συνταξιούχους προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Ο Στάρμερ είχε δικαιολογήσει αυτή την κίνηση επικαλούμενος δημοσιονομικούς περιορισμούς, όμως οι αντιπολιτευόμενοι και τα συνδικάτα τον κατηγόρησαν ότι οδηγεί σε φτωχοποίηση τους ηλικιωμένους, ειδικά με την έλευση του χειμώνα.
Η ψηφοφορία, που πραγματοποιήθηκε με ανατάσεις χεριών, προκάλεσε ξέσπασμα χειροκροτημάτων στην αίθουσα του συνεδρίου.
Διαμαρτυρίες και Αντιδράσεις
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, δύο συνδικάτα κατέθεσαν μια συμβολική πρόταση ζητώντας την αποκατάσταση του επιδόματος. Αρχικά, η συζήτηση επρόκειτο να γίνει τη Δευτέρα, αλλά μετατέθηκε για σήμερα, την τελευταία ημέρα του συνεδρίου, γεγονός που ενόχλησε πολλούς υποστηρικτές της πρότασης, περιλαμβανομένου του συνδικάτου Unite.
Λίγο πριν από την ψηφοφορία, σύνεδροι συγκεντρώθηκαν φωνάζοντας «Να σώσουμε το επίδομα θέρμανσης» κοντά στον πάγκο της Unite. Η γενική γραμματέας του συνδικάτου, Σάρον Γκρέιαμ, δήλωσε από το βήμα ότι «ο κόσμος δεν καταλαβαίνει πώς η νέα Εργατική κυβέρνηση μπορεί να καταργήσει το επίδομα θέρμανσης για τους συνταξιούχους, χωρίς να θίγει τους πολύ πλούσιους». Η Γκρέιαμ χαρακτήρισε την απόφαση ως «τη χειρότερη» και ζήτησε την ακύρωσή της.
Ο Κιρ Στάρμερ, μιλώντας χθες στο Λίβερπουλ, παραδέχθηκε ότι θα χρειαστεί να λάβει «μη δημοφιλείς» αποφάσεις, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να «λάβει δύσκολες αποφάσεις», καθώς εξελέγη με βάση ένα πρόγραμμα που σέβεται τους δημοσιονομικούς κανόνες και προάγει την οικονομική ανάπτυξη.
Εν τέλει, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, αν και δεν είναι δεσμευτικό για την κυβέρνηση, δημιουργεί πίεση στον Κιρ Στάρμερ, ο οποίος έχει δεσμευτεί να μην ακολουθήσει πολιτική λιτότητας. Η κατάσταση αυτή αναμένεται να έχει σημαντικές πολιτικές προεκτάσεις για την κυβέρνηση και το Εργατικό Κόμμα.
Πηγή: ΑΠΕ