Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, πραγματοποίησε την πρώτη του τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά από σχεδόν δύο χρόνια, την Παρασκευή (15/11). Στο μεταξύ, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, εξέφρασαν τις απόψεις τους για το θέμα, κρατώντας αποστάσεις από τη συζήτηση.
Ο Στάρμερ δήλωσε ότι «δεν έχει καμία πρόθεση να συνομιλήσει» με τον Πούτιν, προσθέτοντας ότι η απόφαση για τις συνομιλίες ανήκει αποκλειστικά στον καγκελάριο Σολτς. «Εγώ δεν σκοπεύω να μιλήσω με τον Πούτιν», τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός, ενώ βρισκόταν καθ’ οδόν για τη σύνοδο κορυφής της G20, που θα ξεκινήσει τη Δευτέρα (18/11) στη Βραζιλία.
«Πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να ενισχύσουμε την υποστήριξή μας στην Ουκρανία», πρόσθεσε ο Στάρμερ, υπογραμμίζοντας ότι το ζήτημα αυτό είναι «στην κορυφή» της ατζέντας του για τη G20, στην οποία συμμετέχουν οι μεγαλύτεροι ηγέτες του κόσμου, πλην του Πούτιν.
Κριτική Στάρμερ για τη στάση του Σολτς και επιθυμία για περαιτέρω ενίσχυση του Κιέβου «για όσο διάστημα είναι απαραίτητο».
Ο Στάρμερ ανέφερε επίσης ότι η ερχόμενη Τρίτη θα σηματοδοτήσει τη χιλιοστή ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι «αυτό αντιπροσωπεύει 1.000 ημέρες ρωσικής επιθετικότητας και θυσίας για τον ουκρανικό λαό». Επιπλέον, τόνισε την πρόσφατη συνεργασία βορειοκορεατικών στρατευμάτων με τους Ρώσους, υπογραμμίζοντας την απελπισία της Ρωσίας και τις σοβαρές επιπτώσεις για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και την ασφάλεια του Ινδο-Ειρηνικού.
«Πρέπει να παρέχουμε πλήρη υποστήριξη στην Ουκρανία για όσο διάστημα είναι απαραίτητο», κατέληξε ο ηγέτης των Εργατικών.
Σιωπή Μακρόν
Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, αρνήθηκε να σχολιάσει την τηλεφωνική επικοινωνία του Σολτς με τον Πούτιν, ενώ ετοιμαζόταν να αναχωρήσει από την Αργεντινή για τη Σύνοδο Κορυφής των G20. Επισήμανε ότι οι σύμμαχοι της Ουκρανίας «πρέπει να παραμείνουν ενωμένοι σε μια ατζέντα που προάγει μια πραγματική ειρήνη, η οποία δεν συνεπάγεται την παράδοση της Ουκρανίας».
Ο Μακρόν αναφέρθηκε επίσης στις πρόσφατες ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις κατά της Ουκρανίας, δηλώνοντας ότι αυτές αποδεικνύουν ότι ο Πούτιν «δεν επιθυμεί ειρήνη και δεν είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί». Τόνισε ότι η προτεραιότητα της Γαλλίας είναι να «εξοπλίσει, να υποστηρίξει και να βοηθήσει την Ουκρανία να αντισταθεί».
Αντιδράσεις και υπεράσπιση Σολτς
Η τηλεφωνική επικοινωνία του Σολτς με τον Πούτιν προκάλεσε αντιδράσεις στο Κίεβο, με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να τον κατηγορεί ότι άνοιξε το «κουτί της Πανδώρας». Αντίστοιχες αντιδράσεις εκφράστηκαν και από άλλες χώρες.
Σήμερα, ο Γερμανός καγκελάριος υπεραμύνθηκε της απόφασής του να επικοινωνήσει με τον Πούτιν, δηλώνοντας ότι η συνομιλία δεν έδειξε καμία ένδειξη αλλαγής στη στάση του Ρώσου προέδρου σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Σολτς επαναβεβαίωσε την ακλόνητη υποστήριξη της Γερμανίας στην Ουκρανία και διαβεβαίωσε ότι καμία απόφαση για τον τερματισμό του πολέμου δεν θα ληφθεί χωρίς τη συμμετοχή του Κιέβου.